Pakasta marjoja sen verran kuin käytät niitä kerralla

Mustikka sopii mainiosti pakastettavaksi.

Armi Suojanen

Jotta marjoja olisi helppo käyttää pakastettuina, ne kannattaa pakastaa sopivan kokoisiksi annoksiksi.

Marjat voidaan pakastaa sellaisenaan kokonaisina, marjasekoituksina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona, nektarina tai mehuna.

Pakkasvarastoinnin aikana marjoissa tapahtuu soluhengitystä. Tällöin marjan sokeripitoisuus laskee ja happamuus lisääntyy.

Sokeritta voi pakastaa etenkin puolukkaa, mustikkaa ja karpaloita ja ne marjat, jotka aikoo käyttää ensimmäisenä.

Muut marjat, kuten vasta keväällä käytettävät mansikat tai lakat, kannattaa pakastaa sokerin kanssa, sillä sokeri parantaa marjojen värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden säilyvyyttä.

Pakastamisessa 0,5–1 dl sokeria marjalitraa kohden riittää.

Makeuttamiseen voi käyttää myös hedelmäsokeria eli fruktoosia. Fruktoosia tarvitaan pakastamiseen puolet vähemmän kuin sokeria eli 0,25–0,5 dl litraa kohti.

Marjojen sulatus on tärkeämpää C-vitamiinin säilymisen kannalta kuin itse pakkasvarastointi.

Marjapakasteet tulee sulattaa nopeasti, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä. Sulatus huoneenlämmössä säilyttää C-vitamiinin jääkaapissa sulatusta paremmin.

Sulamista voi nopeuttaa upottamalla pakastusrasia muovipussin suojaamana lämpimään veteen.

Myös mikroaaltouuni on kätevä ja samalla nopein pakastemarjojen sulatuksessa.

Lähde: Arktiset aromit

Kommentit

Kyllä on tämänpäivän ihminen tyhmä, kun tarvitsee ohjeita pakastamiseen?? Pakasta sen verran kuin syöt kerralla. Ei kai kukaan oikeasti pakasta esim. 10l ämpärissä??

Metsämarja

Yhtyn mehukkaaseen metsämarjaan! Ihan vain tuo otsikko herätti miettimään, että noinko pitkälle on uusavuttomuus edennyt. Sinänsä tekstin silmääminen nosti veden kielelle. Ollaan paremman puoliskon kanssa pikkupusseissa pakastettu mustikat ja mansikat. Tänä vuonna marjat olivat ihan hurmaavan huumaavia, näin huumekeskutelua jatkaakseni ;)

asiaihminen

Mitä tarkoittaa "pakasta sen verran kuin syöt kerralla"? Siis jos ostan/kerään 5 kg mansikoita ja jaksan syödä vain 0,5 kg kerralla, niin mihin jätän 4,5 kg, koska ei saa pakastaa kerralla kuin sen, minkä syö kerralla :) :) eli 0,5 kg.

Pelle Peloton

Kyseessä on varmaankin uusi EU -direktiiviehdotus. - Ruokadirektiivien laatijathan eivät itse tee ruokaa, vaan käyvät ravintolassa syömässä 8)

direktiiviasiaa 8)

Voit panna ne 4,5 kg jääkaappiin ja seuraavana päivänä ottaa taas 0,5 kg ja laittaa ne pakastimeen, ja taas sitä seuraavana päivänä ottaa 0,5 kg ja laittaa pakastimeen, jne. Kunnes kaikki 5 kg ovat pakastimessa. Tai onko siellä enää 5 kg, jos olet jo ottanut vähitellen osan sulamaan ja syönyt ne sitten? Ihan vaan vinkiksi Pelle P:lle.

Muuttuuko ihminen, ja mihin suuntaan?

Juu oikein hyvä ehdotus.
Kuten jutussa mainittiinkin 'Pakasta marjoja sen verran kuin käytät niitä kerralla', kannattaa väliajaksi herut pistää jääkaappiin. Ja ennenkaikkea, ettei hanki niitä liikaa kerralla.

Jos nimittäin aion syöde huomenna 400 grammaa marjoja, niin pakastan ne tänä iltana 400 gramman pussissa, jotta huomenna saan sopivan määrän. Jos minulla on enemmän marjoja, niin tietty loput kannattaa pistää jääkaappiin odottamaan seuraavaa pakastuskertaa. Jos herkutteluhetkein väli on kovin pitkä, niin marjahyväkkäät saattavat pilaantua jopa jääkaapissakin, joten liian suuria määriä ei kannata hankkia kerralla.

Kyllä tää on simppeliä...

marjansyöjä

Hups.
Nimimerkki Pelle Peloton olikin jo havahtunut samaan ongelmaa ennen minua ja minua fiksumpana olikin älynnyt kysellä jo miten kannattaa toimia jäljelle jäävien marjojen kanssa...

No vastauksia tässä viisaammilta odotellaan

marjansyöjä

Hei rautalanka, minä tiedän että pusseja ja rasioita on kymmeniä eri kokoja, kuten valtaosa ihmisistä tietää. Juuri sen takia kirjoitin, että luuleko toimittaja nykypäivän ihmisten olevan niin tyhmiä, että ei tiedä sitä???
Sarkasmi on vaikea laji, sitä ei voi näköjään vääntää kaikille edes rautalangasta.

Metsämarja

Niksipirkka sarjaa. Olen tehnyt joskus niin että pitkiä pullapussien pakastussarjaa. Vähän marjoja, sopiva puuroon ja solmu. Siitä voi aina leikata yhden annoksen.

uupe

Uupe, toi oli hyvä niksi. Kas, kun en ole itse tuota hoksannut.
Siellähän ne jäiset marjat pysyy solmun takana seuraavaa käyttökertaa varten.

Ellinoora

Noin 50 litraa olen kerännyt ja 95% pakkasessa, ei syödä kerralla:) Tänään vielä jos saisi 10 litraa, mutta sade/ukkonen on tuolla kivenheiton päässä..

Mauno Myrskylästä

Jos niitä marjoja tunkee pakastimen täyteen,niin mihinkä laitan ne myöhemmin syksymmällä salakaadetun hirvenlihat.Pitääkö ostaa uusi pakastin.
Kuinkas sitten ne pakastan,mitenkä suurina paloina.
Auttakaa uusavutonta.

Uusaaav

Monelle voisi antaa vinkin, että pakasta vain sen verran kuin todella käytät ensi kesään mennessä. Jotkut kun aina valittavat, että pitäisi pakastaa marjoja, mutta kun pakastin on täynnä ylivuotisia marjoja.

Gooseberry

Gooseberry, sorry tuli vastaus väärään osoitteeseen oli tarkoitus uusavuttomalle, suositella uusia pakastimia. Jeps.

Komentoora