Pro-tukipisteen Kauppinen: Seksin ostokielto helpottaisi prostituutiota

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen ei pidä siitä, että prostituutio mielletään maailman vanhimmaksi ammatiksi.

Vera Miettinen

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppisen mukaan osa prostituoiduista kannattaa seksityön ostamisen kriminalisoimista.

– Joidenkin suomalaisten seksityöntekijöiden mielestä seksin ostamisen kieltäminen olisi hyvä asia, koska se tietäisi enemmän asiakkaita. Laittomuuksistahan seuraa rangaistus vain, jos siitä jää kiinni. Joillakin prostituoiduilla on pelkästään vakioasiakkaita, ja toiminta on muutenkin hyvin varovaista. Kiinnijäämisen todennäköisyys on tämän takia olematon, joten laki ei vaikuttaisi heihin ainakaan negatiivisesti, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi kesäkuussa huolensa prostituution ja ihmiskaupan lisääntymisestä. Hänen mielestään Suomen pitäisi seurata Ruotsin ja Norjan esimerkkiä seksin oston kriminalisoimisessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että seksin ostaminen olisi täysin kiellettyä. Kauppisen mielestä tämän on täysin ”hölmö ajatus”.

– Itse en näe kriminalisoimisessa mitään hyvää. Prostituutiosta tulisi entistä enemmän piilorikollisuutta.

Seksin ostoon liittyvä rajoitettu ostokielto lisättiin lakipykälään vuonna 2006. Muutoksen myötä poliisin aktiivisuus katuprostituution ehkäisemisessä on lisännyt ongelmia. Tämä käy ilmi Pro-tukipisteen asiakkaiden kokemuksista.

– Seksityöntekijöiden luotto virkavaltaan on aina ollut hyvin vähäistä, mutta nyt se on hävinnyt lähes kokonaan. Törkeät ja vakavat rikokset jäävät piiloon. Ihmiskaupan tai raiskauksen uhrit nuolevat haavansa itse ja rikosilmoitus jää tekemättä, Kauppinen kertoo.

Satoja vuosia suosiotaan pitäneellä ammatilla on monta nimikettä, mutta mikä niistä on se oikea. Prostituoitu, ilotyttö, seuralainen vai huora?

– Kutsun asiakkaitamme mieluiten seksityöntekijöiksi. Keskenään naiset kyllä saattavat käyttää jopa huora-sanaa.

Kauppisen mukaan prostituoidut ovat sekä tavallisia duunareita että akateemisesti koulutettuja.

– Seksityötä tehdään toisen työn ohella tai kokopäiväisesti. Joillekin se on koko toimeentulon perusta, mutta jotkut keräävät lisärahaa vaikka lomamatkaa varten.

Pro-tukipiste on ollut seksityöntekijöiden apuna vuodesta 1990. Yhdistys ei pidä asiakkaistaan rekisteriä, mutta karkean arvion mukaan yhteydenottoja on vuosittain noin 10 000. Tukipisteen toiminnan tarkoituksena on edistää seksi- ja erotiikkapalveluita myyvien ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun.

Kauppinen on ollut toiminnassa alusta lähtien ja vuodesta 1997 toiminnanjohtaja. Hän ei voi kertoa täsmentäviä tarinoita Pro-tukipisteen asiakkaiden elämänkokemuksista, sillä seksityöntekijät ovat tarkkoja yksityisyydestään. Tähän salailuun liittyy asia, joka on Kauppisen mukaan raskain taakka prostituoidun harteilla.

– Sosiaalinen stigma eli niin sanottu huoran leima, joka pakottaa jatkuvaan salailuun. Siitä aiheutuvasta tunteesta voi saada pienen käsityksen kuvittelemalla tilanne, että jokainen lause pitää sisällään ainakin pienen valheen seuraavan puolen vuoden aikana vaikka joka keskiviikko.

Kauppinen suostuu kuitenkin hieman avaamaan hänen ja prostituoitujen välisiä keskusteluja.

– Olen kuullut kovia ihmiskohtaloita. Toisinaan on ollut äärimmäisen raskasta, kun asiakas kertoo toisen ihmisen pahuudesta. Mutta vastoinkäymisten takia heistä on tullut vahvoja naisia. Toisaalta tarinoissa on myös paljon voimaa. Identiteetti, omanarvontunto ja kyky päättää omasta elämästä on edelleen olemassa. Ja se on ehdottoman tärkeää.

Internet muutti prostituutiota

Rajoitettu ostokielto astui voimaan vuonna 2006. Laki kieltää seksin ostamisen ihmiskaupan parituksen uhreilta.

Prostituoidulla on usein oma nettisivusto, jonka kautta asiakkaat voivat tehdä varauksia.

Internet helpotti seksin ostamista myös kansainvälisesti. Ulkomaiset liikemiehet saattavat varata ilotytön jo ennen maahan saapumista.

Verkkosivuilla prostituoidun hinta on tunnissa on 160–380 euroa. Suomalaiset seksityöntekijät veloittavat enemmän kuin ulkomaalaiset.

Suomalaisten lisäksi seksityöntekijöinä on perinteisesti toiminut venäläisiä ja virolaisia. Viime vuosina tänne on tullut seksityöntekijöitä myös Romaniasta, espanjankielisistä maista ja Nigeriasta.

Lähde: Pro-tukipiste, Finlex.fi

Written by:

Vera Miettinen

Ota yhteyttä