Piilota X Palauta

Tarvittavia asuntoja ei synny ilman valtiota

Kolumnit 1 Kommentoi

(PÄÄÄKIRJOITUS) Elokuu on kuumeista aikaa uusille opiskelijoille ja myös työn perässä muuttaville. Asunto on ensimmäinen edellytys opiskelu- tai työpaikan vastaanottamiselle, mutta sen löytyminen on erittäin sattumanvaraista kasvukeskuksissa, ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Valtioviisaat ovat tuskailleet vuosikymmeniä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen riittämättömyyttä. Hallitukseen on perustettu myös erityinen asuntoministerin posti.

Mitkään julkisvallan toimet eivät kuitenkaan ole tuoneet pysyvämpää ratkaisua ongelmaan. Valtio ja kunnat ovat pystyneet tekemään vain lyhytkestoisia houkuttimia, joilla rakennuttajat ovat aika ajoin innostuneet valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Nekin ovat onnistuneet vain silloin, kun rakennuttajat tai rakennusliikkeet ovat saaneet niistä normaalia suuremmat voitot.

Asuntomarkkinoiden perustaa ei hallitse kysynnän ja tarjonnan laki. Muutamat suuret rakennusliikkeet voivat annostella tarjontaa sen mukaan, miten ne saavat asunnoista mahdollisimman korkean hinnan, siis voiton.

Poliitikkojen on turha puhua kohtuuhintaisten asuntojen tuotannosta, jollei valtio osallistu asuntojen tuotantoprosessiin aivan eri tavalla kuin ennen.

 

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Risto Hietanen kuva
Risto Hietanen

Kommentit

3.8.2012 16:51

En syyllistäisi ainoastaan rakennusliikkeitä tai valtiota mm. vähäisestä rahoituksesta.
Syyt ovat Helsingissä kaavoituksen hitaus , yksiöitä ei ympäristöministeriön mukaan saa rakentaa , vaikka niistä on kauhein pula. Varmasti menisi heti tuhansia 20 - 30 neliön yksiöitä kaupaksi , jos niitä vain saisi rakentaa.
Helsingin vuokra-asunnot menevät myös osittain maahanmuuttajille ym. sosiaalisen piirin tuessa oleville.
Tuhansia asuntoja on tyhjillään , koska vuokranantajia on kohdeltu kaltoin ( jätetty vuokrat maksamatta tai on saatu asunto huonoon kuntoon ).
Lisäksi opiskelijoille ei enään "kelpaa" omakotitalon vinttiasunnot tai muut alivuokralaishuoneet. Vuokrataso on kyllä Helsingissä selvästi korkeampi kuin esim. Berliinissä

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.