Tarvittavia asuntoja ei synny ilman valtiota

(PÄÄÄKIRJOITUS) Elokuu on kuumeista aikaa uusille opiskelijoille ja myös työn perässä muuttaville. Asunto on ensimmäinen edellytys opiskelu- tai työpaikan vastaanottamiselle, mutta sen löytyminen on erittäin sattumanvaraista kasvukeskuksissa, ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Valtioviisaat ovat tuskailleet vuosikymmeniä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen riittämättömyyttä. Hallitukseen on perustettu myös erityinen asuntoministerin posti.

Mitkään julkisvallan toimet eivät kuitenkaan ole tuoneet pysyvämpää ratkaisua ongelmaan. Valtio ja kunnat ovat pystyneet tekemään vain lyhytkestoisia houkuttimia, joilla rakennuttajat ovat aika ajoin innostuneet valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Nekin ovat onnistuneet vain silloin, kun rakennuttajat tai rakennusliikkeet ovat saaneet niistä normaalia suuremmat voitot.

Asuntomarkkinoiden perustaa ei hallitse kysynnän ja tarjonnan laki. Muutamat suuret rakennusliikkeet voivat annostella tarjontaa sen mukaan, miten ne saavat asunnoista mahdollisimman korkean hinnan, siis voiton.

Poliitikkojen on turha puhua kohtuuhintaisten asuntojen tuotannosta, jollei valtio osallistu asuntojen tuotantoprosessiin aivan eri tavalla kuin ennen.

 

Written by:

Risto Hietanen

Ota yhteyttä