Mopopärinä kiirii meren yli Katajanokalle asti

Sompasaaressa kiihdytetään ja keulitaan. Mopojen ja moottoripyörien kuminpoltto kantautuu metelinä Katajanokalle ja Kruununhakaan asti.

Päivi Tuovinen

Mopojen ja moottoripyörien meteli kantautuu veden yli Sompasaaren eteläkärjestä Merihakaan ja Katajanokalle.

Sataman poistuttua Sompasaareen jäi laaja asfalttikenttä, jonka mopoilijat ovat ottaneet päristely- ja kilpa-ajokentäkseen.

– Minun koti-ikkunastani on 300 metriä Sompasaaren kärkeen. Vesi johtaa äärettömän hyvin ääntä, kertoo nimettömänä pysyvä Katajanokan asukas.

– Jos haluaa olla lauantai-iltapäivänä kotona lukemassa sanomalehteä tai katsomassa televisiota, niin mopojen vinguttava ääni on todella haitallista. Mopojen päivittäinen, tuntikausia kestävä meteli ei kuulu asumismukavuuteen, vaikka ollaankin kaupungissa, asukas harmittelee.

Kalasataman rakentamislogistiikasta vastaava projektipäällikkö Olli Linnossuo Ahma insinöörit Oy:stä kertoo, että Kalasataman rakennusurakoitsijoilta ja muilta toimijoilta on tullut havaintoja Sompasaaren kärjessä tapahtuvasta mopoilusta.

Alueella on nähty kaksipyöräisten kiihdytys- ja jarrutusjälkiä.

– Kalasataman rakennustöiden kannalta mopoilusta ei ole ollut haittaa, koska me toimimme lähinnä päiväaikaan ja mopoilua on pääsääntöisesti iltaisin. Häiriötä on enemmänkin lähiseudun asukkaille. En pidä mitenkään mahdottomana, että melu kuuluu veden yli Katajanokalle asti, Olli Linnossuo kertoo.

Katajanokan asukkaan mukaan kovaääninen moporalli on jatkunut toukokuun puolesta välistä koko kesän ajan.

Pärinää kuuluu lähes päivittäin 4–5 tunnin ajan puoli kymmeneen tai kymmeneen asti illalla. Yhtenä viikonloppuna Sompasaaressa päristeltiin neljän aikaan aamuyöstä.

– En ole Katajanokalla ainoa, jota melu häiritsee. Naapurit ovat ihmetelleet, mistä korvia viiltävä melu tulee.

– Olen niin herkkäuninen, että varotoimenpiteenä laitan yöksi korvatulpat korviini ja otan puolikkaan unipillerin, asukas kertoo.

Poliisi ei ehdi paikalle.”
Asukas on ollut yhteydessä kaupunkisuunnitteluvirastoon ja ympäristökeskukseen, joista neuvottiin soittamaan poliisille.

– Kun poliisille soittaa, partio tulee tunnin kuluttua, jos tulee lainkaan. Silloin mopoilijat ovat jo ehtineet lähteä pois. Toki ymmärrän, että poliiseilla on välillä tärkeämpiäkin tehtäviä.

Olli Linnossuo huomauttaa, että kyse on myös turvallisuusriskistä.

– Jos jollekin mopoilijalle sattuisi jotakin, niin se olisi mopoilijan omalla vastuulla, koska kyse ei ole virallisesta ja järjestetystä mopoharjoittelupaikasta eikä mopoilijoilla ole maanomistajan lupaa.

Ajoharjoittelua

Sompasaaren kärjessä oleva asfalttikenttä on luvallisesti autokoulujen käytössä ajoharjoittelupaikkana ja siellä voi siten olla autokoulujen moottoripyöräkoulutusta.

Pitäessään ajotunteja autokoulu tuo asfaltille omat kartionsa ja vie ne sitten tunnin loputtua pois.

Muina aikoina asfalttikenttä on tyhjillään, jolloin se houkuttelee mopoja ja moottoripyöriä.

Jos maanomistaja kokee mopoilun ongelmaksi, sillä on mahdollisuus kieltää kyltein oleskelu alueella ilman maanomistajan lupaa.

Alue on kaupungin omistuksessa.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä

Kommentit (6)

Kommentit

Missään ei nykyään pysty ajamaan. Mielestäni on hienoa, että nuoret omatahtoisesti hakeutuvat hakemaan rajojaan pyörien kanssa sellasilille alueille, joilla ei ole muuta liikennettä, mutta aina siitä on jollekkin haittaa. Luulisi meluhaitan olevan pieni murhe liikenteen seassa hurjastelun sijasta.

ööö (ei varmistettu)

Kyseessä eivät ole mopot vaan tehokkaat moottoripyörät. Koneiden huudatus kestää varsinkn lauantaisin tuntikausia ja se kuuluu meren yli Herttoniemenrantaan ja Laajasaloon saakka. Meteli on niin jatkuvaa ettei virkavaltakaan ole voinut olla sitä huomaamatta. Liekö Bombers -jengin kanssa diili että saavat mieluummin huudattaa Kalasatamassa kuin riehua tien päällä. Eipä näyta sekään onnistuvan kun välillä näkee millä tavalla ko. jengin jäsenet poistuvat Kalasataman alueelta esim. Itäväylälle

Sacca (ei varmistettu)

Pitäähän kaupungissa olla ääniä. Asun Merihaassa eikä mua häiritse noi äänet. Menis nuo valittajat landelle asumaan jos kaupungin äänet häiritsee.

Tämmönen tapaus (ei varmistettu)

Ei se mikään varsinainen "kaupungin ääni" ole kun muutama pikkukriminaali bombers huudattaa prätkiään tuntikaupalla kalasatamassa joka ikinen viikonloppu ja puoli kaupunkia joutuu kuuntelemaan tuota mölyä. Menköön juntit bombersit ajelemaan sinne peräkorpeen missä he henkisesti jo ovatkin.

Kun kaikki muu liikennöinti on stadissa jo niin säänneltyä niin ihmettelen sitä että mikä instanssi on antanut luvan perustaa moottoriradan keskelle kaupunkia.

Sdee (ei varmistettu)

Meteli vaan jatkuu. Voisiko kaupunki ystävällisesti rikkoa asvalttia ruudukoksi tai järjestää alueelle soraa, niin loppuisi muutaman ilo ja monen kärsimys.

Korvatulpat Kat... (ei varmistettu)

Moottoripyöräilijät revittävät Sompasaaressa neljättä kesää. Äänimaisema on ollut vuoden parhaat ajat aivan hirveä. Poliisi on käynyt jo varmaan puolensataa kertaa. Konttiaukiolle tulee joka päivä vähintään yksi prätkäpoika revittämään katupyörällä edestakaisin niin paljon kuin lähtee. Meteli on niin järjetön, että se kuuluu ikkunoiden läpi Katajanokalla, Kruununhaassa ja Merihaassa. Häiriköinti on kaupungin tiedossa, mutta aluetta ei ole vielä suljettu. Moottoriajoneuvot on kielletty liikennemerkeillä, joten revittely on kaiken muun lisäksi laitonta. Kyseisen alueen omistaa Helsingin kaupunki, kuten artikkelistakin käy ilmi.

Poliisi käy joskus tunnin viipeellä häätämässä möykkääjiä muiden tehtäviensä lomassa, mutta viimeistään seuraavana päivänä on taas sama ongelma. Kolme edellistä kesää ovat olleet todella tuskaisia tuon prätkien vingutuksen takia, ja nyt tulee näköjään neljäs. Juuri äskettäin tuolla oli kokoontuminen, jossa oli ehkä parisataa ihmistä sekä kymmeniä autoja ja prätkiä. Raivostuttavan röyhkeää toimintaa. Meteli oli aivan tolkuton. Poliisi kävi taas häätämässä häiriköt.

Sompasaaren kärki suljetaan prätkäpojilta, kun kaupungille on tullut asiasta tarpeeksi valituksia. Revittelystä kannattaa kirjoittaa esimerkiksi rakennusvirastolle, joka vastaa tämäntapaisista alueista, tai jollekin kaupunginvaltuutetulle. Rakennusviraston sähköpostiosoite on rakennusvirasto[at]hel.fi. Poliisikin käy alueella ehkä hanakammin, jos soittoja tulee paljon. Viranomaisten tietoon pitää tuoda se, kuinka piinaavaa tuo oikeasti on.

Viime vuonna huomattiin, ettei alue hiljene enää edes talveksi. Joka ilta jotkut huudattivat viritetyillä autoilla rinkiä lumella ja matala mölinä kuului asuntoihin jatkuvasti.

Asukkaiden täytyy olla aktiivisia asiassa. Ilman yhteydenottoja kaupunkiin äänimaisema tulee olemaan nykyisellään vielä monta vuotta.

500m veden yli (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun