Piilota X Palauta

Mopopärinä kiirii meren yli Katajanokalle asti

Paikalliset 4 Kommentoi

Mopojen ja moottoripyörien meteli kantautuu veden yli Sompasaaren eteläkärjestä Merihakaan ja Katajanokalle.

Sataman poistuttua Sompasaareen jäi laaja asfalttikenttä, jonka mopoilijat ovat ottaneet päristely- ja kilpa-ajokentäkseen.

– Minun koti-ikkunastani on 300 metriä Sompasaaren kärkeen. Vesi johtaa äärettömän hyvin ääntä, kertoo nimettömänä pysyvä Katajanokan asukas.

Ajoharjoittelua

Sompasaaren kärjessä oleva asfalttikenttä on luvallisesti autokoulujen käytössä ajoharjoittelupaikkana ja siellä voi siten olla autokoulujen moottoripyöräkoulutusta.

Pitäessään ajotunteja autokoulu tuo asfaltille omat kartionsa ja vie ne sitten tunnin loputtua pois.

Muina aikoina asfalttikenttä on tyhjillään, jolloin se houkuttelee mopoja ja moottoripyöriä.

Jos maanomistaja kokee mopoilun ongelmaksi, sillä on mahdollisuus kieltää kyltein oleskelu alueella ilman maanomistajan lupaa.

Alue on kaupungin omistuksessa.

– Jos haluaa olla lauantai-iltapäivänä kotona lukemassa sanomalehteä tai katsomassa televisiota, niin mopojen vinguttava ääni on todella haitallista. Mopojen päivittäinen, tuntikausia kestävä meteli ei kuulu asumismukavuuteen, vaikka ollaankin kaupungissa, asukas harmittelee.

Kalasataman rakentamislogistiikasta vastaava projektipäällikkö Olli Linnossuo Ahma insinöörit Oy:stä kertoo, että Kalasataman rakennusurakoitsijoilta ja muilta toimijoilta on tullut havaintoja Sompasaaren kärjessä tapahtuvasta mopoilusta.

Alueella on nähty kaksipyöräisten kiihdytys- ja jarrutusjälkiä.

– Kalasataman rakennustöiden kannalta mopoilusta ei ole ollut haittaa, koska me toimimme lähinnä päiväaikaan ja mopoilua on pääsääntöisesti iltaisin. Häiriötä on enemmänkin lähiseudun asukkaille. En pidä mitenkään mahdottomana, että melu kuuluu veden yli Katajanokalle asti, Olli Linnossuo kertoo.

Katajanokan asukkaan mukaan kovaääninen moporalli on jatkunut toukokuun puolesta välistä koko kesän ajan.

Pärinää kuuluu lähes päivittäin 4–5 tunnin ajan puoli kymmeneen tai kymmeneen asti illalla. Yhtenä viikonloppuna Sompasaaressa päristeltiin neljän aikaan aamuyöstä.

– En ole Katajanokalla ainoa, jota melu häiritsee. Naapurit ovat ihmetelleet, mistä korvia viiltävä melu tulee.

– Olen niin herkkäuninen, että varotoimenpiteenä laitan yöksi korvatulpat korviini ja otan puolikkaan unipillerin, asukas kertoo.

Poliisi ei ehdi paikalle.”
Asukas on ollut yhteydessä kaupunkisuunnitteluvirastoon ja ympäristökeskukseen, joista neuvottiin soittamaan poliisille.

– Kun poliisille soittaa, partio tulee tunnin kuluttua, jos tulee lainkaan. Silloin mopoilijat ovat jo ehtineet lähteä pois. Toki ymmärrän, että poliiseilla on välillä tärkeämpiäkin tehtäviä.

Olli Linnossuo huomauttaa, että kyse on myös turvallisuusriskistä.

– Jos jollekin mopoilijalle sattuisi jotakin, niin se olisi mopoilijan omalla vastuulla, koska kyse ei ole virallisesta ja järjestetystä mopoharjoittelupaikasta eikä mopoilijoilla ole maanomistajan lupaa.

Ympäristökeskus: Ei voida puuttua

Ympäristötarkastaja Harri Pasanen kertoo, että Sompasaaren mopopäristelystä on tullut yksi valitus.

Melusta kärsiviä voi kuitenkin olla enemmän, sillä kaikki eivät välttämättä vaivaudu ilmoittamaan melusta.

– Helsingin ympäristökeskuksessa totta kai suhtaudutaan vakavasti jokaiseen meluvalitukseen, mutta tässä kyseisessä tapauksessa ympäristöviranomainen ei voi puuttua yksittäisten kansalaisten häiriökäyttäytymiseen. Sitä valvoo poliisi järjestyslain nojalla, Pasanen sanoo.

Jos melun aiheuttajana olisi esimerkiksi rakennustyömaa tai jokin laitos, kuten mikroautorata, ympäristökeskus voisi puuttua häiritsevään meluun ympäristönsuojelulain nojalla.

– Alueen haltijalla on aina mahdollisuus rajoittaa tai kieltää alueellaan tapahtuvaa toimintaa. Mopot kuitenkin aika herkästi pystyvät kiertämään portteja tai aitoja.

4 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen

Kommentit

8.8.2012 15:31

Missään ei nykyään pysty ajamaan. Mielestäni on hienoa, että nuoret omatahtoisesti hakeutuvat hakemaan rajojaan pyörien kanssa sellasilille alueille, joilla ei ole muuta liikennettä, mutta aina siitä on jollekkin haittaa. Luulisi meluhaitan olevan pieni murhe liikenteen seassa hurjastelun sijasta.

18.8.2012 19:10

Kyseessä eivät ole mopot vaan tehokkaat moottoripyörät. Koneiden huudatus kestää varsinkn lauantaisin tuntikausia ja se kuuluu meren yli Herttoniemenrantaan ja Laajasaloon saakka. Meteli on niin jatkuvaa ettei virkavaltakaan ole voinut olla sitä huomaamatta. Liekö Bombers -jengin kanssa diili että saavat mieluummin huudattaa Kalasatamassa kuin riehua tien päällä. Eipä näyta sekään onnistuvan kun välillä näkee millä tavalla ko. jengin jäsenet poistuvat Kalasataman alueelta esim. Itäväylälle

9.9.2012 19:36

Pitäähän kaupungissa olla ääniä. Asun Merihaassa eikä mua häiritse noi äänet. Menis nuo valittajat landelle asumaan jos kaupungin äänet häiritsee.

15.9.2012 18:44

Ei se mikään varsinainen "kaupungin ääni" ole kun muutama pikkukriminaali bombers huudattaa prätkiään tuntikaupalla kalasatamassa joka ikinen viikonloppu ja puoli kaupunkia joutuu kuuntelemaan tuota mölyä. Menköön juntit bombersit ajelemaan sinne peräkorpeen missä he henkisesti jo ovatkin.

Kun kaikki muu liikennöinti on stadissa jo niin säänneltyä niin ihmettelen sitä että mikä instanssi on antanut luvan perustaa moottoriradan keskelle kaupunkia.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.