Piilota X Palauta

Riiko Sakkisen turbokapitalismi iskee ajan hermoon

Kulttuuri 1 Kommentoi

Riiko Sakkisen poliittinen poptaide ei jätä kylmäksi. Helsinkiläissyntyinen, mutta jo vuosia Espanjassa pienessä maalaiskylässä perheensä kanssa asuva Sakkinen saa tyylillään katsojan silmät auki.

Tai ainakin antaa ajattelemisen aihetta.

Näyttely Turbokapitalismin kehitysselvitys paljastaa isänmaallisuudenkin olevan kauppatavaraa monikansallisille yhtiöille. Hyväntahtoisen markkinoinnin takaa löytyy silkka rahanahneus.

Sakkinen asuu vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa pienessä espanjalaisessa kylässä.

– Asuin 2003 kesällä Brysselissä, kun New Yorkissa ollut tyttöystäväni soitti, että hän haluaa kunnostaa isovanhempiensa vanhan talon Espanjassa ja lapsia, kiinnostaako vai ei?

Riiko Sakkinen ei vaihtaisi enää maalaiskylää kaupunkiin.

– Tykkään elää tällaista elämää, mies hymyilee.

Riiko Sakkinen kertoo kiinnostuneensa taiteesta lapsesta lähtien eri tavalla kuin muut. Keräilijä ottaa yhä esimerkiksi kävelyillään lasten kanssa talteen tien varren karkkipapereita ja käytettyjä sipsipusseja tulevia oivalluksia varten.

 

Uutiset ja maailman tapahtumat innoittavat.”

Uutiset ja maailman tapahtumat innoittavat, ja hän seuraakin niitä poikkeuksellisen aktiivisesti internetin eri areenoilla, uutissivustoilla ja keskustelupalstoilla. Se on avannut hänen oman ajattelunsa kyseenalaistamaan lähestulkoon kaiken sen mielikuvan, mitä meille tiedotusvälineiden kautta maailman tapahtumista luodaan.

 

Erityisesti sodista, joista Syyrian tilanne on Sakkiselle nyt kaikkein kuumin.

Sakkinen haluaa vaikuttaa sisällöllä. Taiteen keinoilla voi hänen mukaansa ilmaista mielipiteitään vapaammin kuin millään muulla tavalla. Sakkinen viittaa tällä vaikkapa lehdistön sidottuihin käsiin kertoa asioista rajatusti ja jopa vääristellen.

Miehen näyttelyt ovat puhutelleetkin ympäri maailman esimerkiksi Pariisissa, Lontoossa, Berliinissä, Madridissa, Pekingissä ja Monterrayssä Meksikossa.

Pukkilaan Galleria Koivulinnaan Riiko Sakkinen toi teoksensa, kun näyttelyn kuraattori Sari Jagielski soitti.

– Uskon, että tämän näkee enemmän ihmisiä kuin jossain suurkaupungissa, missä on paljon gallerioita. Olin käynyt täällä, kun Jani Leinonen piti muutama vuosi sitten näyttelyn. Siitä muistin paikan, Sakkinen sanoo.

 

Miten joku voi olla pankin fani?”

 

Taiteilija sanoo haluavansa pyyhkiä naivistisen ajattelun.

– Talous ja kapitalismi määrittelevät meidän yhteiskuntaamme, jos haluamme nähdä siitä sen todellisen kuvan. Esimerkiksi Facebookissa on pankeilla paljon faneja. Miten joku voi olla pankin fani? Kenen identiteetin rakentamista voi jonkun pankin fanittaminen tukea. Että tykkää Lady Gagasta ja Sampo Pankista, Sakkinen veistelee.

Sama tyyli on teoksissa oli sitten kyse Louis Vuittonin laukku-uskonnosta Japanissa, Mäkkäripaketeista iskulausein tai Nestlén muka-isänmaallisista muromainoksista.

Riiko Sakkinen lähtee Espanjan-kodistaan mielellään maailmalle pystyttämään näyttelyä ja puhumaan työstään.

– Taiteen keinoin voi katsoa asioita tarkemmin, toisin. Mutten neuvo miten. Paras palaute on ehkä ollut henkilöltä, joka sanoi, ettei voi enää mennä markettiin ostoksille kuten ennen. Pakotan katsomaan asioita niin, että viattomuus tavanomaisista arkiostoksista katoaa, Sakkinen väläyttää.

Riiko Sakkisen näyttely on avoinna 31.8. saakka Galleria Koivulinnassa (Koivulinnantie 2, Pukkila) ke–su klo 11-17.

Taiteilija pelkää, että kapinalliset voittavat Syyriassa

Riiko Sakkisen kauhuskenaariossa Syyriasta tulee islamistifundamentalistien diktatuuri.

Sekä viime syksynä että tänä kesänä Syyrian pääkaupungissa taidenäyttelyn järjestänyt kuvataiteilija Riiko Sakkinen pelkää, että erilaiset vähemmistöryhmät ja naiset joutuvat ahtaalle, jos kapinalliset voittavat arabitasavallassa riehuvan sisällissodan.

– Esittelemällä teoksiani Damaskoksessa halusin osoittaa tukeni monikulttuuriselle ja maalliselle Syyrialle, taiteilija puhuu huolestaan, että maasta tulee kapinaan nousseiden islamistifundamentalistien johtama diktatuuri.

Hän alleviivaa, että islam itsessään ei ole se paha juttu.

Ongelmat astuvat kehiin, kun uskontoa ryhdytään tulkitsemaan sanatarkasti.

Sakkinen perustaa mielipiteensä sekä omakohtaisiin kokemuksiinsa sekasortoon ajautuneessa maassa että keskusteluihin syyrialaisten intellektuellituttaviensa kanssa.

– Eihän korruptoituneessa Syyriassa ole mikään ihannehallinto, mutta länsimaisessa mediassa presidentti al-Assad nähdään pelkästään verenhimoisena diktaattorina, joka kahmii itselleen rikkauksia.

Presidentin ja hallituksen sijasta pitäisi Sakkisen mielestä katsoa syvemmälle koko yhteiskuntaan ja sen arvoihin, hän peräänkuuluttaa mediakriittisyyttä.

Sakkinen muistuttaa, että Syyria ei ole helppo maa hallita.

– Keinotekoisen maan rajat piirsivät alunperin länsimaiset kolonialistit. Bath-puolue on luonut Syyrialle identiteetin, joka ei sulje ketään pois ja joka jättää uskonnon yksityiseksi asiaksi. Jos fundamentalistit voittavat, naisille tai Syyrian 28 eri uskonnon harjoittajille käy huonosti.

– Nyt ei näytä hyvältä. Kun vaakakupissa ovat Naton, Yhdysvaltojen tai vaikkapa Qatarin rahat, kapinallisten voitto näyttää selvältä. Siitä ovat seurauksena haavat, jotka eivät parane 50 vuodessakaan, Sakkinen ennustaa.

Hän muistuttaa, että länsimaiden Syyrian islamistikapinallisille osoittaman tuen taustalla on yksityisen syyrialaisen avittamisen sijasta suurvaltojen geopoliittinen taistelu vaikutusvallasta Saudi-Arabiassa, Iranissa ja muualla lähi-idässä.

Liian hyvinvoiva ja kansainvälisen hyväksynnän saanut Syyria on ollut uhka esimerkiksi Israelille ja vienyt pohjaa pois Golanin miehitykseltä.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Tanja Kuisma kuva
Tanja Kuisma

Kommentit

12.8.2012 10:45

Sikäli harvinaisen hyvä artikkeli että se yhdistää taiteen ja poliittisen kommentin samaan tekstiin. Yleensä kun jutuissa tyydytään vain toteamaan että "taiteilija haluaa herättää töillään keskustelua aiheesta X", ilman että jutussa kerrotaan yhtään enempää sitten itse tästä X:stä.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.