Piilota X Palauta

Mieletön Elokuu saattoi Kati Outisen ja Esko Salmisen yhteen

Viihde 1 Kommentoi

Näyttelijät Kati Outinen ja Esko Salminen on nähty tällä viikolla tunnelmoimassa yhdessä kukkaniityllä. Mieletön Elokuu -elokuvan kesäisiä kohtauksia purkitettiin Laukkoskella.

– Työpäivä on ollut todella hieno. On ollut kaunis kesäpäivä, ja hyväntuulisia ihmisiä ympärillä, toteaa Esko Salminen joka näyttelee Mieletön Elokuu -elokuvan hullaantumiseen asti rakastunutta poliisikomentaja Ståhlia.

Pornaisissa kuvatussa kohtauksessa Outinen ja Salminen kulkevat niitynreunaa ja poimivat kukkia. Nuo kukat viestivät rakkaudesta kylmän sodan aikana vuonna 1962, jolloin Helsinkiin kokoontui noin 20 000 nuorta rauhan ja ystävyyden festivaaliin.

– Olemme näytelleet aikaisemmin samoissa elokuvissa, mutta ei koskaan muistaakseni samassa kohtauksessa, muistelee elokuvan päähenkilö Kati Outinen niityn reunalla.

Elokuva perustuu vuoden 1962 tapahtumiin. Heinäkuun lopulla kylmä sota kuumensi tunteita Helsingissä järjestetyillä kommunistien nuorisofestivaaleilla, jossa vasemmisto ja oikeisto tappelivat kadulla. Elokuvassa on mukana fiktiivisinä henkilöinä myös Juri Gagarin, Yevgeni Yevtusenko, Lee Harvey Oswald ja presidentti Kekkonen. Ensi-illassa Elokuvatuotantoyhtiö Kinoston uusin elokuva on vuoden päästä.

 

Elokuvassa on politiikan lisäksi myös rakkauden säkenöivää sävyä”

Ohjaaja Taru Mäkelä kertoo, että vuosikymmenten takaiset dramaattiset tapahtumat voidaan käsitellä myös komedian keinoin.

 

– Komedia syntyy näkökulman valinnalla. Koska tapahtumat sijoittuvat Suomen lisäksi Tsekkeihin ja Norjaan, saamme tarinaan vastapainoa ja sävyjä. Kuvaukset aloitimme heinäkuussa Tšekissä, jossa kuvasimme studioilla Elsa Ahon (Kati Outisen) hattuliikkeen ja tämän kodin tapahtumia ulkokuvien lisäksi.

Mieletön elokuu on myös kuvausryhmälle, sillä pari miljoonaa euroa budjetoidussa elokuvassa on kahden näyttelijän niittykohtausten lisäksi satoja avustajia vaativia kohtauksia Senaatintorilla, Seurasaaressa ja Mannerheimintiellä.

Yhteensä elokuvaan tarvitaan reilu tuhat avustajaa, mikä määrä on tyypillistä lähinnä sotaelokuville. Norjalaiset ammattilaiset hoitavat elokuvan musiikin, maskeerauksen ja leikkauksen. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastaavat tšekkiläiset ammattilaiset.

– Tarina päättyy Nordlandiin, Vesteråleniin lähelle Lofootteja, jossa pääosassa ovat meri ja valaat. Tshekillä, Suomella ja Norjalla on kaikilla yhteistä rajaa Venäjän kanssa ja elokuva kertoo myös siitä mitä on elää suuren valtion puristuksessa, kertoo elokuvan tuottaja Markku Flink Kinostolta.

Elokuva kertoo tapahtumista Kati Outisen näyttelemän Elsa Ahon näkökulmasta, joka on kaupungin tyylitietoisten naisten suosima, hyvin taitava modisti. Elsa ei ole poliittinen, mutta ateljeen oven aukaiseva nuoruudenrakastettu tšekkiläinen Jan Novak (Miroslav Etzler), joka saapuu Helsinkiin tšekkiläisen festivaalidelegaation jäsenen,ä pyöräyttää liikkeelle uusia käänteitä Elsan elämään.

Elokuvassa on poliittisen sävyn lisäksi myös sitä rakkauden säkenöivää sävyä.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Anu Miettinen kuva
Anu Miettinen

Kommentit

15.9.2012 10:41

Mihin hukkui suomalaiset lavastajat ja puvustajat ?

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.