Piilota X Palauta

Villi idea unelmakodille löytyy yritysmaailmasta

Kolumnit Kommentoi

Elinkaariajattelu kodin ratkaisuissa on kaunis ajatus. Käytännössä se on lähes mahdoton ajatus, vai onko sittenkään?

Varsinkin omakotitalorakentajat huomaavat ennemmin tai myöhemmin, että perheiden asumistarpeet heilahtelevat yhtä arvaamattomasti kuin pörssikurssit.

Väitän, että sisutuksen tilpehöörien valinta on pikku juttuja tulevaisuuden ennustamisen ja muunneltavan pohjaratkaisun valinnan rinnalla.

Mihin talomalleja valitessa pitäisi sitten luottaa? Yläpuolella leijuvaan hyvään karmaan, muiden talonrakentaneiden kokemuksiin vai kiinteistöalan ja perhe-elämän asiantuntijoihin?

Eräiden kiinteistövälittäjien mukaan koti on kuranttia tavaraa vain noin 2–5 vuoden ajan, kunnes tarpeet muuttuvat ja uutta kotia jo etsitään kiivaasti.

Makuuhuoneiden sijoittelustakin kuulee ristiriitaisia kokemuksia. Toisaalta vauva- ja taaperoikäisten lasten huoneet olisi logistisesti järkevää sijoittaa vanhempien huoneiden läheisyyteen. Mutta kun siloposkiin siunaantuu kukertavia näppylöitä, toivovat sekä teinit että heidän vanhempansa huoneiden sijaitsevan mahdollisimman kaukana toisistaan.

Uusperheet vasta painivatkin suunnattomien tilaongelmien kanssa. Kiperin kysymys lie, miten järjestää eri-ikäisille yhteisille ja ex-elämän bonuslapsille riittävä määrä makuuhuoneita, kun yksi lapsista asuu perheessä arjet, toinen käy vain viikonloppuisin ja kolmas silloin tällöin. Suurimman osan ajasta tyhjillään ammottavat hukkatilat, kun rokottavat kukkaroa armottomasti.

Tampereen asuntomessuilta ratkaisua hakeneet huomasivat hulppeiden yhteistilojen olevan päivän sana. Alakerran korkea olohuone ja sen yhteydessä olevasta keittiö ja ruokailutila haukkasivat suurimman osan neliöistä. Myöskään saunan, kylpyhuoneen tai terassien neliöissä ei pihistellä. Pikkuruiset makuuhuoneet sen sijaan löytyivät parvenomaiseen yläkertaan vieri viereen sijoitettuna.

Messutiloissa mielikuvitus pääsee valloilleen. Tarvitaanko kotona perinteisiä makuuhuoneita lainkaan?

Miksei kotona hyödynnetä yritysmaailman tehokkuusajattelua? Microsoftin unelmien toimistossa kellään ei ole kiinteää työpöytää, vaan jokainen valitsee istumapaikkansa saapumisjärjestyksessä. Yksityinen omaisuus kulkee paikasta toiseen pienessä laatikossa tai rullakossa. Sen sijaan kohtaamispaikkoihin panostetaan, jotta väki viihtyy.

Entä jos kotona ei olisikaan omia makuuhuoneita, vaan kukin nappaisi alakerran portailta henkilökohtaiset tykötarpeensa pikkuruiseen, vapaana olevaan makusoppiin kömpiessään. Ajatus on kiehtova. Mihin työssä tottuu, sen taitaa myös kotona. Mutta mitenköhän tuo käytännössä toimisi?

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.