Piilota X Palauta
 
 

Hyväuskoiset helppoja saaliita nettihuijareille

Kolumnit Kommentoi

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin Uutiset kertoi verkkosivuillaan tapauksesta, jossa nuorta naista vedätettiin nettikaupassa (HU 24.7.). Ulkomaalainen huijariporukka myi hänelle koiraa, jota ei ilmeisesti ollut olemassakaan.

Nainen ehti maksaa huijareille etumaksuna satoja euroja.

Petoskuvio oli käsikirjoitettu taitavasti. Ostaja luuli saavansa koiran Helsingistä, mutta ystävällinen naiskauppias ilmoittikin eläimen olevan ulkomailla. Nainen erehtyi maksamaan puolet kauppahinnasta etukäteen saadakseen koiran Suomeen.

Lentopäivänä hänelle soitettiin, että koira on jäänyt Pariisin lentotulliin ja naisen pitäisi lähettää lisää rahaa sen rokotuksiin. Silloin uhri tajusi petoksen.

Kun kansainvälinen nettikauppa on yleistynyt, nettihuijauksista on tullut jokapäiväisiä Suomessa. Turhan monet ovat sinisilmäisiä, hyväuskoisia ja tietämättömiä.

Monissa muissa Euroopan maissa kansalaiset ovat tietoisempia huijareista, koska huijauksilla on niissä pitkät perinteet.

Rehellisyyttä arvostavat suomalaisetkin voisivat välttyä rahatappioilta ja häpeältä paremmin olemalla varovaisia netissä ja ottamalla nettikaupan kiemuroista selvää. Etumaksuja ei kannata maksaa kenelle tahansa.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myyjä painostaa tekemään kaupat nopeasti, jos kauppahinta on oudon edullinen tai jos myyjäyrityksestä ei löydy kunnon taustatietoja.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva
Tuomas Massinen
 

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.