Piilota X Palauta

Suositut opistokurssit täyttyvät minuuteissa

Paikalliset Kommentoi

Työväen- ja kansalaisopistojen opiskelupaikoista käydään pääkaupunkiseudulla tänäkin syksynä veristä kisaa. Jos opiskelija todella haluaa päästä mieliaineeseensa käsiksi, silloin on syytä olla nopea.

– Erilaiset liikunta- ja ruokakurssit täyttyvät aikamoista huippuvauhtia.

Käsillä tekemisen jalot taidot eivät ole unohtuneet mihinkään.”
– Viime vuonna suosituimmat kurssit olivat täynnä jo muutama minuutti sen jälkeen, kun ilmoittautumisaika alkoi, muistuttaa Espoon työväenopiston rehtori Tarja Lang.

Helsingissä työväenopistossa on tarjolla sananmukaisesti herkullisia kursseja esimerkiksi Aku Ankan ruokakurssilla sekä erityisesti aasialaisen ruoan parissa.

Alkavana lukuvuonna liikunta- ja kuntokurssit ovat selvästi suosituimpien aihepiirien joukossa.

Kansainväliset trendit näkyvät opistojen kurssitarjonnassa nopeasti: esimerkiksi uusien tanssilajien kursseja kysytään ahkerasti, joten niitä kannattaa ottaa opetusohjelmaankin.

Kansainvälisyys loistaa myös runsaassa kielivalikoimassa. Esimerkiksi Espoon työväenopistossa on tarjolla peräti parinkymmenen vieraan kielen kurssia – joukossa ovat muun muassa hindi, hollanti ja arabia.

Vantaan aikuisopistossa puolestaan on mahdollista uppoutua muun muassa karjalan, kymrin, latinan ja saamen kielen saloihin.

Helsingin työväenopistossa englantia voi opiskella yli 150 kurssilla ja espanjaa noin sadalla kurssilla. Seuraavaksi suosituimmat kielet ovat ranska, italia ja venäjä.

Paikallisuus on valttia myös aikuisopiskelussa: kiertokäynnit ja tutustumisretket oman kotikaupungin nähtävyyksiin vetävät nyt runsaasti väkeä.

Tänä syksynä työväenopisto järjestää mahdollisuuden piipahtaa Lähetysmuseossa, Diakonissalaitoksen museossa ja Katajanokalla sijaitsevassa Sohlbergin kotimuseossa. Myös Kansallismuseo, -teatteri ja -ooppera sekä Kansalliskirjasto ja -arkisto avaavat ovensa opistoretkeä varten.

Kalmistokävelyiden puitteissa on oiva mahdollisuus tutustua viimeisiin leposijoihin Malmilla, Hietaniemessä ja Leposaaressa. Espoon huviloihin ja kartanoihin järjestetään syksyn mittaan viisi vierailukäyntiä.

Käsillä tekemisen jalot taidot eivät ole unohtuneet mihinkään. Nyt trendinä on vanhan kansanperinteen kaivaminen esiin.

– Esimerkiksi tuohityökurssit ovat hyvin suosittuja. Tämä johtuu siitä, että vanhoja käsityötaitoja ei opeteta enää kouluissa, joten työväen- ja kansalaisopistot ovat melkeinpä ainoita paikkoja oppia niitä kädestä pitäen, arvioi Tarja Lang.

Naiset valtaavat nyt äijäkurssit

Miesten perinteisillä käsityökursseilla on nyt pulaa kaksilahkeisista. Esimerkiksi Vantaan aikuisopiston käsityökursseilla miehet loistavat poissaolollaan.

– Huonekalujen verhoilukurssit olivat ennen puhtaasti miesten kansoittamia, mutta nyt ne ovat jo lähes täysin naisten suosiossa. Se on aika erikoista, sillä verhoilussa tarvitaan aika paljon fyysistä voimaa, eikä se ole helppoa hommaa, arvioi käsityöaineiden opettaja Heli Karpale Vantaan aikuisopistosta.

– Myös ikkunaremonttikursseilla naisten määrä on kasvanut koko ajan. Nyt jo puolet kurssilaisista on naisia. Syytä tähän ilmiöön en todellakaan osaa sanoa.

Aikuisopistoissa jotkut kurssit jäävät ajasta jälkeen ja niille ei enää riitä kysyntää. Esimerkiksi valokuvauskurssit muuttavat muotoaan.

– Perinteisiä filmikamerakursseja ei enää ole opetustarjonnassa lainkaan. Joskus niitä kysellään, mutta digivalokuvaaminen on kyllä ohittanut filmikamerat, arvioi tietotekniikkaa ja valokuvaamista opettava Hannu Laamanen Vantaan aikuisopistosta.

– Taitto- ja kuvankäsittelyohjelmat kiinnostavat nyt ihmisiä. Moni tarvitsee taitto-ohjelmia työssään, kun taas kuvankäsittely on tarpeen omien valokuvien parissa.

Käyttäjän Jari Pietiläinen kuva
Jari Pietiläinen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.