Asukkaat vastustavat Puotilan kartanon myyntiä Krishna-liikkeelle

Puotilan kartanossa toimi vielä vuonna 2011 ravintola terasseineen.

Irmeli Manssila

Puotilassa on suivaannuttu kaupungin aikeista myydä Puotilan kartano uskonnolliselle Krishna-liikkeelle.

Alueen asukkaat pelkäävät, että myynnin myötä kartano sulkeutuisi vain yksityiskäyttöön. Kulttuurihistoriallisesti arvokas Puotilan kartano on aiemmin toiminut yleisölle avoimena ravintolana ja kokouspaikkana. Myös läheisen Puotilan kappelin käyttäjät ovat vuokranneet kartanoa hää- ja kastetilaisuuksiin.

– Alueen asukkaat ovat järkyttyneitä siitä, että Puotilan kartano ei jatkossa olisi asukkaiden ja yhdistysten vapaassa käytössä. Alueen asukkaat haluavat säilyttää Puotilan kartanon kaikille kaupunkilaisille ja järjestöille avoimessa käytössä, kertoo Puotila-seuran varapuheenjohtaja Mikko Sorsa.

Mikko Sorsa tähdentää, että asukkaat eivät sinänsä vastusta Krishna-liikkeen tuloa kotikulmilleen.

– Suomessa on uskonnonvapaus ja on tärkeää, että myös Krishna-liikkeellä on pääkaupunkiseudulla paikkoja, joissa se voi toimia.

– Puotilan kartano on kuitenkin sijainniltaan niin harvinainen Helsingissä. Tämä on ainoita kartanoita, jotka sijaitsevat keskellä kylää ja tiheää asutusta. Silloin korostuu hyvin vahvasti kartanon merkitys nimenomaan paikallisille asukkaille, Mikko Sorsa jatkaa.

Krishna-liikkeen ajatuksena on toteuttaa Puotilan kartanoon oma koulutusyksikkö ja sille tilapäistä opiskelijamajoitusta.

Kiinteistöviraston mukaan kartanon myynti mahdollistaa myös jatkossa yleisölle avoimen ravintola- ja kokoustilakäytön, sillä kartanon päärakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tulisivat avoimet ravintola- ja kokoustilat.

Puotilan kartanon myynti on kiinteistölautakunnan päätettävänä torstaina 10. tammikuuta.

Myyntiesityksen tultua julki Puotila-seura järjesti nopeasti infotilaisuuden lautakunnan jäsenille tiistai-iltana.

Kiinteistövirasto esittää lautakunnalle, että kartano myydään Krishna-liikkeelle 250 000 euron hintaan.

Ryhmä helsinkiläisiä toimijoita, mukaan lukien Puotila-seura, jätti oman ostotarjouksensa perustettavan kiinteistöyhtiön lukuun. He tarjosivat kartanosta 220 000 euroa.

Mikko Sorsaa ihmetyttää, että kiinteistövirasto on myyntiesityksessään sivuuttanut paikalliset toimijat.

– Puotila-seura on jo heti alusta asti ollut aktiivisesti yhteydessä kaupungin virkamiehiin ja yhteyttä on pidetty koko myyntiprosessin ajan. Seura on tuonut esille, että kartano pitäisi säilyttää kaikille helsinkiläisille ja järjestöille avoimena paikkana. Lisäksi kiinteistövirasto itse kehotti Puotila-seuraa jättämään ostotarjouksen joulukuun lopussa ja niin on toimittu.

Seura pyrkii vielä vaikuttamaan lautakunnan jäseniin.

– Me haluaisimme Puotilan kartanosta kaikille avoimen Kulttuurikartanon, Mikko Sorsa lisää.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä