Käsityömyymälät Bockin taloon jo ensi kesäksi

Bockin talo sijaitsee Katariinankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa Senaatintorin laidalla.

Anneli Tuominen-Halomo

Vanhojen Torikortteleiden uudistus Senaatintorin laidalla etenee seuraavaksi Bockin talon kunnostamiseen.

Kiinteistönomistaja Helsingin Leijona Oy aloittaa käsityöläisyrittäjien etsinnän kiinteistölautakunnan hyväksyttyä liiketilojen hankesuunnitelman.

– Vuokralaisten haku käynnistyy heti kun saadaan viralliset paperit kuntoon. Tavoite on, että nyt kunnostettavat Bockin talon tilat olisivat toiminnassa jo ensi kesänä, kertoo kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

– Bockin talo historiallisesti arvokas paikka koko Torikorttelikokonaisuudessa. Käsityökauppiaillekin kesä on erittäin tärkeä sesonki.

Torikortteleiden kehityshanke lyötiin lukkoon vuonna 2009.

Silloin sovittiin, että erityisesti Bockin talosta Katariinankadun varrella kehitetään käsityömyymälöihin painottuva kokonaisuus.

– Sama konsepti on yhä voimassa ja Bockin talosta ollaan edelleen rakentamassa modernia käsityöalan kokonaisuutta, Peggy Bauer lisää.

Kunnostussuunnitelman pohjapiirustuksessa Bockin talon katutasoon on piirretty kuusi pienempää liiketilaa ja yksi isompi liiketila.

Tiloihin tulevien myymälöiden ja yrittäjien kokonaismäärä ei ole vielä tiedossa, sillä tilat ovat muunneltavissa. Yrityksiä voi olla enemmän kuin seitsemän.

– Yhteen isoon tilaan voisi muodostaa isomman käsityöläisyrittäjien kollektiivin ja tapahtumapaikan. Sinne voidaan perustaa käsityötoiminnalle designtori, kuten on Tukholmassakin.

– Tilaa voisi hallinnoida kollektiivin asettama hallitus, jossa olisi 3-4 käsityöyrittäjää. Vaihtoehtoisesti tila voisi olla yhdellä isolla toimijalla, joka edelleenvuokraisi tilasta yhteisen konseptin mukaisesti myyntitilaa useille pienille käsityöyrittäjille, Bauer selvittää.

Liiketiloista järjestetään joko kaikille yrittäjille avoin julkinen tarjouskilpailu tai sitten vuokrasopimukset solmitaan neuvotteluiden perusteella.

– Toivoisin, että maaliskuussa olisi vuokralaiset tiedossa, jotta heidät voidaan ottaa tilojen sisustuksen suunnitteluun mukaan.

Liiketiloihin on kohdistunut Bauerin mukaan jo vilkkaasti ennakkokysyntää.

– Uskon, että saamme Bockin taloon monipuolisen ja kiinnostavan kokonaisuuden käsityöläisalan toimijoita, koska talo on niin loistavalla paikalla. Helsingin keskustan vanha kaupunginosa saadaan eloon, kun sinne tulee kiinnostavia yrityksiä.

Vuonna 1765 valmistunut Bockin talo on kulttuurihistoriallisesti Helsingin merkittävimpiä rakennuksia.

Se rakennettiin alun perin Bockin kauppiassuvun käyttöön. Historiansa aikana talo on toiminut muun muassa Helsingin raatihuoneena, maistraattina ja poliisilaitoksena.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä