Uusi Mini-kirja haastaa tabletin

Anna-Leena Härkösen Ei kiitos painettiin 555-sivuiseksi minikirjaksi.

Toni Tervo

Mini-kirjaa luetaan alhaalta ylöspäin.

Toni Tervo

Sähköinen kirja on nostanut viime vuosina suosiotaan lukijoiden keskuudessa. Nyt kustannusyhtiö Otava tuo Suomeen innovaation, joka yrittää haastaa tablettilaitteet helpon matkalukemisen välineenä.

Mini-kirja, eli tuttavallisemmin Miki, on noin korttipakan kokoinen kirja, jonka tekstiä luetaan ylhäältä alas. Eli vähän niinkuin tablettilaitteissa. Miki-kirjan aukeama muodostaa yhden kokonaisen sivun. Sivujen paperilaatu muistuttaa virsikirjaa.

Otavan edustajien mukaan myöskään sivumäärää ei ole rajoitettu, joten paksutkin kirjat taipuvat Miki-muotoon.

– Kun minulle lähetettiin kirjani miki-formaatissa, reaktioni oli: ei voi olla totta. Mielestäni tämä on todella hieno keksintö, Ei kiitos -kirjansa uuteen formaattiin saanut Anna-Leena Härkönen kehuu.

 

Perinteinen kirja ei missään nimessä saa kuolla pois”

Hollantilaisen kirjapainon vuonna 2009 kehittämää tuotetta saa Suomessa tällä hetkellä julkaista vain Otava. Lisäksi formaatin oikeudet on lisensoitu tähän mennessä myös Espanjaan, Ranskaan, Iso Britanniaan, Ruotsiin, Venäjälle, Tanskaan ja Portugaliin.

 

Mikiä on markkinoitu helposti esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä luettavaksi sähköisen kirjan vastineeksi. Toiveissa on, että se myös madaltaa ihmisten kynnystä lukea kirjaa.

Härkösen mukaan minikirja sopisi esimerkiksi ajanvietteeksi tylsiin jonotustilanteisiin. Hän itse kertoo vierastavansa sähköisiä kirjoja.

– En ole koskaan itse tutustunut niihin. Minulle perinteinen kirja on tärkeä ja se ei missään nimessä saa kuolla pois. Haluan esimerkiksi edelleen nähdä omat kirjani kovakantisina.

Nämä tulevat Miki-muotoon

Aluksi Miki-formaatissa ilmestyy kaksitoista romaania ja myöhemmin luvassa on lisää.

Ensijulkaisuihin kuuluvat:

Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin

E. L. Jamesin Fifty Shades -trilogia

Donna Leonin Kasvot kuvassa

Reijo Mäen Sheriffi.

David Nichollsin Sinä päivänä

Miika Nousiaisen Metsäjätti

Riikka Pulkkisen Totta

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni: Ensimmäinen kirja

Jens Lapiduksen Rahalla saa

Anna-Leena Härkösen Ei kiitos

Written by:

Toni Tervo

Ota yhteyttä