Helsingin ukrainalaiset: ”Suomi on vaarassa”

Alexander Bitsak valmistui ekonomiksi Kiovassa yli 30 vuotta sitten ja muutti Helsinkiin ukrainalaisen kaverinsa houkuttelemana kahdeksan vuotta sitten.

Johanna Erjonsalo

Aatu Raitala ja Sirpa Riuttala sekä Regina-tytär kertovat pitävänsä ukrainalaisen ravintolan reilusta ruuasta ja mutkattomasta tunnelmasta.

Johanna Erjonsalo

<Ingressi>POLITIIKKA Ukrainalaisyhteisön kantaravintolassa pelätään suursotaa.</Ingressi>

Pelmenit-ravintolan omistaja Alexander Bitsak tekee heti selväksi, että borssikeitto on ukrainalainen eikä suinkaan venäläinen keksintö.

– Venäläinen ja ukrainalainen keittiö voivat näyttää samanlaisilta, mutta eroja on paljon. En kuitenkaan tee ravintolassani politiikkaa vaan tarjoan ruokia ympäri entistä Neuvostoliittoa, kuten Georgiasta ja Uzbekistanista, Bitsak kertoo.

Kalliossa sijaitseva Helsingin ainoa ukrainalainen ravintola oli kesän putkiremontissa, mutta on taas auki joka päivä.

Bitsak häärii ravintolassaan ilman vapaapäiviä. Kaikki ruuat, kuten piroškit eli lihalla täytetyt taikinatyynyt, tehdään käsin paikan päällä.

Khersonista, läheltä Krimin niemimaata kotoisin oleva Bitsak seuraa murheellisena sotaa Itä-Ukrainassa ja on sitä mieltä, ettei siitä pidä syyttää koko Venäjän kansaa.

– Ukrainalla on vastassaan Vladimir Putin, eikä Venäjä. Minunkin äidinkieleni on venäjä, kuten niin monella muullakin ikäiselläni Ukrainassa. Neuvostoliitossa kansoja yritettiin venäläistää ja aika hyvin siinä onnistuttiin.

Kotimaastaan kertoessaan Bitsak kiihtyy välillä niin, että hänellä meinaa jäädä lettupannu tulelle. Hän uskoo, että Putin aukoo Ukrainassa nyt portteja kolmannelle maailmansodalle.

– Toinen maailmansota alkoi siitä kun Saksa miehitti Itävallan ja Putin miehitti nyt Krimin. Putin tuntuu haluavan suurempaa sotaa, ja vaaravyöhykkeessä ovat etenkin Suomi sekä Baltian maat ja Puola.

Hän korostaa Suomen olevan nyt todellisessa vaarassa. Suomi tunnetaan rauhaa rakastavana kansana, mutta pienet joutuvat aina pelinappuloiksi kun suuret selvittelevät välejään.

Ukrainakin on suuri, 45 miljoonan asukkaan maa.

– En kiistä, etteikö Ukrainassa olisi ongelmia. Niistä suurin on korruptio, mutta ukrainalaisten on saatava itse ratkaistava ongelmansa, Bitsak toivoo.

Helsingin seudulla yrittäjänä toimiva, Itä-Ukrainasta kotoisin oleva Andrij Ryntty kertoo piipahtavansa Pelmenissä monta kertaa viikossa.

Niin tekee moni muukin Helsingin ukrainalaisista, joita on Helsingin kaupungin tietopalvelun mukaan kaikkiaan noin 550.

Suosikkiruuakseen Ryntty nimeää borssikeiton. Hänen mukaansa Ukrainassa on käynnissä peli, jonka kaikki pelaajat eivät ole tiedossa.

Hän uskoo, että presidentti Putinin taustalla on ihmisiä, jotka päättävät hänen puolestaan.

– Putin on pelkkä työkalu, mutta kenelle? Emme tiedä sitäkään, kiristetäänkö Putinia, vai vaikutetaanko hänen muulla keinoin.

Kriisin mukanaan tuomana myönteisenä seikkana Ryntty pitää sitä, että Ukrainan kansa on nyt yhtenäisempi kuin ehkä koskaan. Sillä on kuitenkin kova hinta.

– En usko, että sota päättyy lähiaikoina. Pelkään, että Venäjän ympärille muodostuu uusi Neuvostoliitto ja syttyy kylmä sota. Käynnistyy ketjureaktio, jota ei voi hallita.

Kannaltaan pahimpana pitää Alexander Bitsak sitä, ettei hän voi tehdä Helsingistä käsin paljoakaan auttaakseen kansaansa.

– Jotain kuitenkin teen. Lähetän joka kuukausi yhden päivän tienestini Kiovaan tyttärelleni, joka kanavoi rahan siellä hyvään tarkoitukseen. Vuodenvaihteessa olin Kiovan Maidanilla valmistamassa ruokaa mielenosoittajille.

Bitsak, 57, pitää mahdollisena, että hän vielä palaa Ukrainaan. Päätöksestä tulee vaikea, jos hän sen joskus tekee.

– Suomesta on tullut toinen kotimaani, ja Helsinki on kotikaupunkini. En laske leikkiä, kun totean, että Suomi on maailman paras maa. Mutta, olen ukrainalainen.

Kommentit

Vain pieni täsmennys artikkeliin siltä osin, mikä koskee ravintolan sijaintia. Pelmenit-ravintolaa mahdollisesti etsivä asiakas ei löydä ravintolaa Kallion kaupunginosasta, vaikka jutussa mainitaankin sen siellä sijaitsevan. Ravintola sijaitsee nimittäin Alppiharjun kaupunginosan Harjussa.

JJ_S

Tekstit ovat mielestäni asiallisia, ja ne eivät ole varsinaisia artikkelin vakavan sisällön kommentteja vaan - kuten mainitsin jo alussa - vain pieniä täsmennyksiä artikkelin sisältöön. Sen sijaan en oikein tiedä, mitä sanoa sellaisen kommentin informatiivisuudesta, jossa niputetaan surutta niin koko Kallio kuin Harju ja nimitetään niitä yhdessä kamalaksi seuduksi.

JJ_S

Kuten tuolla edellä jo on kirjoitettu, niin koko Vaasankatu sijaitsee Harjussa, ja Harju on Alppiharjun kaupunginosan toinen osa-alue.

Monilla tuntuu olevan jonkinlainen putinmainen tarve valloittaa Kallion kaupunginosalle uusia alueita rajan takaa nimittämällä niitä Kallioksi ja unohtamalla aktiivisesti, että niillä on olemassa omakin itsenäinen status Helsingin aluejaossa ja asukkaiden mielissä. Samoinhan toimii V. Putin, kun hän laajentaa ajatuksissaan - ja välillä sitten myös käytännössä - ja historiaa vapaasti tulkiten Venäjän aluetta sen varsinaisten rajojen ulkopuolelle. Näin helposti tuo periaatteessa samankaltainen psykologinen prosessi ja päättelytapa tuntuu luonnistuvan meiltä suomalaisiltakin: Kun jotain nimitetään riittävän usein ja kauan joksikin muuksi, niin pian se on sellainen joidenkin mielestä aina ollutkin, ja ne muut nimet ja rajat voidaankin sitten unohtaa.

JJ_S

Onko stadilaiset lukutaidottomia, artikkelissa mainitaan sivulauseessa Pelmenit-ravintolan sijainti. Varsinainen aihe on huoli suursodan alkamisesta. Ihan sama vaikka koko Kallion kaupungnosa olis vaikka Nevadassa.

staalo