Jättilakko uhkaa Helsinkiä – metrot ja ratikat seisahtuvat, kouluihin kylmää ruokaa

JHL:n vuorokauden mittainen työnseisaus pysäyttäisi kaiken ratiovaunu- ja metroliikenteen.

Johanna Erjonsalo

Helsingin metrot ja ratikat uhkaavat pysähtyä vuorokaudeksi syyskuun 23. päivä. Helsingin yhteisjärjestö JHL ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestävät tuolloin laajan mielenilmauksen, jolla vastustetaan Helsingin kaupungin palvelutuotannon Palmian yhtiöittämistä.

Kaikkiaan työnseisaukseen on osallistumassa noin 9 000 JHL:n jäsentä.

JHL kertoi tiistaina antaneensa mielenilmauksesta varoituksen Helsingille.

Työnseisaus vaikuttaisi paitsi ratikoihin ja metroon, myös Palmian ruokahuoltoon ja muun muassa kouluihin ja päiväkoteihin.

JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Merja Ruotsalainen arvioi, että esimerkiksi kouluissa tarjottaisiin vain kylmä ruoka. Päiväkodeissa pitäisi tulla toimeen normaalia pienemmillä työntekijämäärillä. Vanhuksille sen sijaan pyritään takaamaan lämpimän aterian tarjoilu.

- Mielenilmauksen vaikutukset rajattaisiin niin, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarannu, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalaisen mukaan mikään lainsäädäntö ei edellytä, että Palmia pitäisi yhtiöittää, vaan se voisi edelleen jatkaa liikelaitospohjaisena.

Ruotsalaisen mukaan JHL vaatii, että yhtiöittämiskaavailut pysäytetään ja kaupunki linjaa, että nykyisen kunta-alan työehtosopimuksen päättyessä tammikuussa 2017 ei siirrytä käyttämään työntekijöille huonompaa palvelulan työehtosopimusta.

- Nämä ovat myös ehtoja sille, että työnseisaus ei toteudu, Ruotsalainen sanoo.

Yhtiöittämistä käsitellään kaupunginhallituksessa ensi maanantaina ja valtuustossa 24. syyskuuta. Mikäli yhtiöittämispäätös tehdään, tarkoittaa se JHL:n mukaan sitä, että jatkossa muun muassa kaupungin kiinteistöhuolto, turvallisuuspalvelut sekä puhtaanapidon henkilökunta voisivat siirtyä ulkopuolisille toimijoille.

- Yhtiöittämisen seurauksena henkilöstön työehtosopimuksia heikennetään ja näin jo nyt pienipalkkaisten työntekijöiden palkat laskisivat, Ruotsalainen pelkää.

Lopulta palkkojen ja työehtojen heikentyminen vaikuttaisi myös palvelutasoon, hän arvioi.

- Olemme huolissamme sekä työntekijöiden edusta että kaupunkilaisille tarjottavan palvelun heikentymisestä.

Kommentit

Kuralla oleva kuntatalous ei vaan kestä näitä puolitoistakertaisia lomia viettäviä ja vielä yksityissektoria parempaa palkkaakin saavia eli jotain on tehtävä verokertymän hiipuessa. Montaa palvelua saa parempitasoisena kilpailuttamalla niitä muutaman vuoden välein, kokemusta on Palmiastakin.

MDI

Vihdoinkin jotain tehdään,vuosia on mennyt eikä kukaan ole korvaansa loksauttanut pienipalkkaisten hyväksi.Järki taitaa voittaa.Ei pelkästään makseta jäsenmaksuja vaan sillä myös saadaan jotain jos tarve vaatii.

kalakaveri

Hienoa!

Ihan turha on alistua pakkotyöhön alennetuilla palkoilla ja ilman oikeuksia. Vihdoinkin laitetaan hanttiin tälle älyttömälle oikeistolaiselle vedätykselle! Täydet pisteet JHL:lle.

Tiina S.

Samaa mieltä.Itse olen lähihoitajana kaupungilla ja olen Jhl:n jäsen. Olen lakossa 23.9. Mitään ei koskaan tapahdu jos ei tehdä mitään..

stadin duunari

Kokoomus yrittää harhauttaa veronmaksajia ja antaa voittoa tuottava kaupungin oma liikelaitos miltei ilmaiseksi monikansallisten yhtiöiden käsiin. Kaiken huipuksi muutenkin suurtyöttömyyden aikana ajettaisiin lisää väkeä sossun luukulle, jonka kustannukset yhä pienenevä työllisten porukka kustantaisi. Onneksi edes Jhl ajattelee yhteiskunnallisesti ja yrittää jotain.

stadilainen veronmaksaja

Nyt olet pahasti hakoteillä.. Palmia ei tuota kaupungille voittoa koska "myy" niin paljon kaupungin sisäisille osastoille että ulosmyynnillä yritetään pienentää tappioita. Melkeimpä ainut mikä tuo kaupungin kassaan kunnolla rahaa on helsingin energia(n.200milj/v) ja onneksi se yhtiöitetään vuodenvaihteessa ja saa itekkin enemmän rahaa taskuun kun tes muuttuu paremmaksi.

faktaa

Tämä yhtiöittäminen johtaa eu lainsäädännöstä.
Esimerkiksi palmia on nyt liikelaitos.
Ei siinä mitään jos toimisi vain kaupungin omassa toiminnassa.
Mutta on lähtenyt laajentumaan yksityiselle puolelle.myymällä palveluja muille. Palmia on saannut kilpailu etua.esimerkiksi veron muodossa lisäksi hintoja kun ei ole pelkoa konkursista.
Eipä nuo palmian nykyiset palkat ja edut ole hääppöisiä.

ss

Ei johdu. EU ei pakota yhtiöittämään eikä yksityistämään. Yksityisen busineksenteon se toki kieltää eli sekottamasta puuroja ja vellejä. Tämä nykyinen sotku on ihan Helsingin kokoomusvetoisen johdon itse keittämä soppa. Hämmentämässä ovat olleet mukana melkeinpä kaikki muut paitsi SKP:n ja Helsinki-listat -ryhmä sekä satunnainen joukko muiden ryhmien ryhmäkuria haastaneiden joukko.

Myyryläinen

Kyllä suurin osa Palmian toiminnasta on ihan kaupunkilaisille tehtävää palvelua, eli ei tarvitse EU-säädösten mukaan yhtiöittää - ainakaan, jos lopettaa markkinoille myynnin.

heikkiket

"Hesaksi" usein kutsutaan Helsinki-nimistä kaupunkia Etelä-Suomessa. Monella kaupungilla on tällaisia lempinimiä. Mm. paljasjalkainen helsinkiläinen, siis "stadilainen" kuten lempinimi kuuluu, Jori Malmsten lauloi "Hesasta" sotien jälkeen. - Mutta mitenkähän kommenttisi liittyi käsiteltävään aiheeseen, palvelujen yksityistämiseen?

RonA

Kovasti yritetään nyt väittää, että mm. siivous-, kiinteistö-, vartiointi- ja ruokailupalveluita tarjoavaa Palmiaa ei ole mitään syytä yhtiöittää. Kuntalaissa on kuitenkin säädetty velvollisuus yhtiöittää kilpailullisilla markkinoilla toimivat kunnan liikelaitokset/virastot. Markkinoilla ei katsota hoidettavan muun muassa sellaista toimintaa, jossa kunta tuottaa lakisääteisiä palveluja lakisääteisen vastuunsa rajoissa, pakollista yhteistoimintaa tai järjestää järjestämis- tai ylläpitämisluvan varaista opetusta. Mielestäni Palmia nimenomaan toimii kilpailullisilla markkinoilla - ainakin sen tarjoamat palvelut voidaan ostaa ulkopuolelta mahdollisesti jopa laadukkaampina. Yhtiöittäminen ei loppupeleissä tarkoita sitä, että yksityinen taho omistaa yhtiön vaan jatkossakin kyse olisi kaupungin omistama osakeyhtiö, joka maksaa normaalisti veronsa.

Ei esteitä

Kunnan hoitaessa 2 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus).

Sanoo laki ja listaa heti useita poikkeuksia.

Näin meillä

Laki ja sen tulkinta muualla menee niin, että jos järjestämisvastuu on kunnalla eikä se hoida toimintaa oamna toimintana sen on kilapilutettava se. Jos kunta siis hoitaa omama työnään, esim. liikelaitoksella, niin kilpailuttaa ei tarvitse.

jos Helsingin kaupunki hoitaa nuo työt itse, markkinoita ei ole joilla kilpailla. Jos sen sijaan liikelaitos lähtee merkittävästi toimimaan joillakin kilpailluilla markkinoilla niin sitten tilanne on toinen.

Myyryläinen

Nyt voisi siellä eduskunnassa olla esimerkkinä ja alentaa kaikkien ministerien ja edustajien palkkoja ensin ! Meillä kaikki maksaa liikaa,ruoka,matkat, asuminen ym...ihan tavallisen ihmisen arki yleensä.Eläkeläiset on jopa ilman ruokaa,kun ei ole rahaa ruokaan,se on kallista.
Tuntuu,että nämä edustajat ja ministerit on ihan pihalla tavallisen ihmisen,esim.eläkeläisten arjesta.

Eläkkeellä

Kansanedustajia on 200 ja ministeritkin taitavat kaikki sisältyä lukuun, Palmiassa on taas 3000 työntekijää, joille maksetaan enemmän ja/tai lomat on pidemmät kuin yrityksillä vapailla markkinoilla eli mistähän sitä säästöä saataisiin aikaan? Tavallisen ihmisen arki on juuri siksi kallista, että meillä on liikaa näitä yhteisestä kuormasta syöviä vapaamatkustajia.

MDI

No tätä varten ammattiliittoon liitytään, nyt on tarve saada tukea ja sitä saadaan JHL:ltä. On Palmiassa töissä niin Jytyn ja Jukon jäseniäkin; ei ole huolta heillä tästä asiasta? Palmian työntekijät ovat Helsingin pieni palkkaisia työtekijöitä suurin osa ja Palmia tuottaa tukipalvelut joita Helsingin kaupunki tarvitsee. Yhtiö pakotetta ei ole ja kaikki me jotka olemme seuranneet Palmian toimintaa sen perustamisesta asti tiedämme että Palmia ei tule pärjäämään pilkottuna markkinoilla, se on muutamassa vuodessa syöty ja sen jälkeen kaupunki joutuu isojen globaalien toimijoiden pomputeltavaksi ja jatkuvaan kilpailuttamiseen - joka on todella kallista touhua. Tässä nyt järki käteen kenelle meidän verorahat on tarkoitettu, loppupeleissä sitten viiden vuoden päästä näitä samoja palveuita tuottaa globaalit isot toimijat kiskurihinnoilla eikä veroja makseta Suomeen ollenkaan.

JHL:n luotsikka

Tuleeko "tavallisen ihmisen" arkeen säästöä, jos palmialaisten palkat saadaan sille tasolle, että pitää anoa toimeentulotukea palkkatulon lisäksi? Taitaa kokonaisverokertymä pienentyä, kun työnteko ei välttämättä enää kaikkia kiinnosta, jos siitä saatava hyöty on olematon.

Zapata

Hienoa! Suomessa on kohta puolimiljoonaa työtöntä, ja TE LAKKOILETTE !!!! HÄVETKÄÄ!!! Ammattiliitto yrittää taas tehdä itsestään tarpeellisen. Mitään muuta tässä ei ole takana !! Yrittäkää nyt tajuta tuo !!

" Eespäin, eespäin tiellä taistojen.."

Yrittä nyt tajuta jo, että mikäli nyt ei lopultakin pistetä kampoihin, ne puolimijoonaa työtöntä ovat kohta ilmaistöissä kaikki ilman mitään toivoa palkkatöistä koskaan.

Näin meillä

Ja kaiken lisäksi sinne on jokainen liittoon kuuluva maksanut paljon rahaa, sen näkee palkkakuitista,ei sitä huvikseen makseta kai sillä vtäytyy muutakin saada kuin palkan alennuksia.

kalakaveri

Stadi toimii lain mukaisesti yhtiöittämisessä. Palmia on ollut markkina häiriö. Ei ole tarvinnut maksaa veroja. Eikä pelkoa konkursista. Eikä Palmian liikelaitoksen henkilöstön edut mitkään hyvät ole nytkään.
Ainut huono asia on ettei kummallisia osakeyhtiötä valvo kukaan. Mennään osakeyhtiö lain taakse piiloon. Ja hallituksissa istuu poliittisia pellejä. Tästä on hyvä esimerkki espoonasunnot oy josta saa vähemmän tietoa kuin pörssiyhtiöstä

ss

Luin juuri lehdestä, että vastaavassa tilanteessa lakkoiltiin muinaisessa Egyptissa 3.000 vuotta sitten.

Eli mikään ei ole suuresti muuttunut johtajien ahneudessa.

Näin meillä

Niin...kuinkas paljon kaupungin edellinen Oy seikkailu onkaan todellisuudessa maksanut kaupungin veronmaksajille? HelB nimiseen yhtiöön on surutta survottu miljoonia jotta se olisi edes jotenkin henkitoreissaan ja tätä on jatkunut jo 10 vuotta. On jopa yritetty myydä mutta noin huonokuntoinen firma ei kiinnostanut ostajaehdokkaita. Minun verorahoja ei enään saa survoa yhteenkään osakeyhtiön silloin kun ne ovat kunnan peruspalveluita!

Sikapalkatko?

En voi osallistua, vaikka haluaisin. Olen ollut jäsen 20 vuotta. En ole saanut, vastinetta jäsen maksuilla. Enkä voi jättää pulaan, esimiestäni ja potilaita pulaan.

MePe

Toivottavasti tämä työtaistelu johtaa laajempaankin kapinaan järjettömiä yksityistämisiä ja ylipäätään härskiä Kokoomuspolitiikkaa vastaan.

atdo2rn

Teidän ammattiliitto on ihan paska.
Olen maksanut sinne 42vuotta jäsenmaksuja ja saanut kellon.

Se jakaa jäsenten rahat politiikoille.
Tämä asia ei kyllä tullut ammattiliitolle yllätyksenä. Eikä politiikoille.

Eikös Palmian väestä suurin osa tai suuri % ole työllistettäviä pitkäaikais työttömiä sekä maahanmuuttajia. Palkat olleet nytkin minimi palkkoja. Mitä voisivat hävitä. Ihan paska liikelaitos nytkin.

ss

SS:llä on tosi ihana kommentti! Kiitos vaan kehuista ammattiliiton suhteen ja kiitos kovasti siitä että kehuit meidän työtämme. Eikö se pitkäaikastyötön ole ihminen joka tarvitsee työtä ja maahanmuuttajat myös työtä tarvitsevia, HÄH?
Siinä olet kyllä oikeassa että meidän palkat ovat pieniä jo nyt. Ja sitten vielä kehtaat kehua että olet ollut Palmialainen!
Hyvä että lähdit pois niin että meidän työ ei mene ihan lokaränniin sinun takia!

Palmialainen ja JHL:läinen!

No, päiväpalkan verran säästyy taas kaupungille eli noin 900 000 €. (9000 hlö x 100 €)
Bussikaistat vapautunevat autoileville joten, taas pääse nopeammin perille. Saatte nähdä että ilmanlaatukin paranee kun vanhat dieselbussit seisoo varikolla. Aikaisemmin syksyllä oli autoton päivä, nyt on bussiton päivä.

Verner

Täähän on ihan älytöntä rahansäästöä, palkat alas ja duunarit ohjataan sossun luukulle hakemaan lisää tienistiä. Tästä kärsii kaikki. Olematon voitto menee suoraan toimentulotuenn jakoon ja verovarojen pienenemiseen joten tällä porvareiden ja vihreiden talouspolitiikalla kurjistetaan kaupungin taloutta, alueen yritysten taloutta kun eiole varaa enää käydä ostoksilla ja jälleen niiden verokertymien pienentyminen kurjistaa kaupungin taloutta ja sen jälkeen Laura Räty tai Lasse Männistö valitaa kaupungin johtajaksi, ihan miten ne itse asian sopii.

Sairaan kaunista Kokoomus ja Vihreät

Ja perhepäivähoitajista ei kukaan puhu mitään.30 vuotta jäsenmaksuja maksaneena ja nyt ensimmäistä kertaa päivän lakossa ja sekin muiden puolesta. Olisi tässä pph:n työsopimuksessa korjattavaa,ei missään työpaikassa palkkaa tarkastella 3 krt vuodessa ja jos alenee Se pienikin palkka ei liitto korvaa euroakaan.

muiden puolestako

Hyvä. Pienipalkkaiset barrikadeille! Siisvous- ja hoitotyö, ravinto-ala on aliarvostettua, kuitenkin kovaa duunia! Ne, jotka eivät ole alalla, tulkoon päiväksi sijaistamaan.

etuudet eivät saa pienentyä

No, kukapa meistä ei haluaisi 16% palkan alennuksen...eikö mikään riitä kaupungin pohjattomaan kassaan? Ensin puhutaan peruspalveluista, nyt lisäpalveluista?...siis ensin ruoka ja turvapalvelut alas, sitten Rakennuspalvelut (stara), sitten liikennepalvelut (HKL) ja loput perässä. Avataan Pandoran lipas ja potkitaan veronmaksajia munille kuten HelB malli teki.

Pertti Myller

Palmia pitäis lopettaa samantien. Tulee veronmaksajille kalliiksi tämmöisten palmialaisten lakkoilut. Muutenkin maistuu lähinnä pahvilta se ruoka. Hyi helvetti! Se on suoranainen rikos tarjota tuollasta kylmää ja paskalle maistuvaa ruokaa, jonka myöhemmin joutuu oksentamaan pois. Metrot evät kulje eikä ratikat. Milläs sitä sitten kuljetaan. Tässä maassa sentään on ahkeriakin duunareita, jotka jaksaa painaa töitä niskalimassa toisin kuin patalaiskat palmialaiset. Aina jossain röökitauolla ovat.

just

Henkilökohtaisesti toivon että kaikkien lakkoilijoiden työshuhteet puretaan välittömästi ja että lakkoilijat laitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan aiheuttamansa vahingot. On siinä rottaduunarin huuli pyöreänä kun ulosottovirastosta tipahtaa maksuvaatimus 50 000 eurolle ja maksuaikaa viikko. Miettii ensi kerralla laitonta lakkoa kun koko perhe asuu lopun elämäänsä siltojen alla.

SCUD

Äänestin ei, koska JHL ei kohtele jäseniään yhdenvertaisesti edes laillisissa asioissa.
Miksi pitäisi tukea JHL:n laitontatyötaistelua, joka kohdistuu työnantajan työnjohto-oikeuteen? JHL:n tukemaa parempien jäsenten laitonta työtaistelua ei pidä hyväksyä.
JHL:n kyllä pitäisi tietää miten tehdään lailliset neuvottelut tai lailliset mielenosoitukset.
No JHL: llässä kyllä kuunnellaan parempia jäseniä viis jäsenten yhden vertaisesta kohtelusta, kuten Salossa.

Ei laittomuuksille.

Täysin oikeutettu lakko. Yhtiöittäminen tarkoittaa monelle työntekijälle potkuja pidemmällä aikavälillä. Palveluiden paranemista ei tapahdu. Isot kansainväliset toimijat pääsevät toimimaan sektorilla, joka kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin. Mennään ns rimaahipoen. Halvin tarjous voittaa aina. Tämä sama tarjousrumba kahden vuoden välein jne. Yhtiöittäminen ei palvele muita kuin hyvin toimeentulevia jotka halajavat vain veronalennuksia. Käyttävät itse omaa autoa, yksityisiä terveyspalveluja jne.

Heikomman puolella