”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle

Kuvituskuva.

Armi Suojanen / Arkistokuva

Eri puolilla pääkaupunkiseutua liikkunut nuorisojengi on hyökännyt silmittömästi lasten ja nuorten kimppuun loppukesän ja syksyn aikana. Jengin toimintatapoihin kuuluu ulkomailla levinnyt villitys, jossa väkivallan tekijä saa pisteitä sen mukaan, kuinka nopeasti hän kykenee lyömään uhrin maahan.

Poliisi on selvittänyt jengin toimintaa Itä-Helsingissä, mutta väkivallantekoja on sattunut myös muun muassa Eläintarhan Alppipuistossa ja Hietaniemen uimarannalla, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta.

Samat tekijät ovat liikkuneet myös Espoossa ja Vantaalla.

Uhrit ovat olleet sivullisia, lähinnä lapsia ja nuoria. Yhteensä rikoksia vyyhdessä on kirjattu noin 70.

Lotan mukaan epäiltyjä tekijöitä on viitisenkymmentä. Ryhmä koostuu pääasiassa ulkomaalaistaustaisista nuorista, ja joukossa nuoria erilaisista etnisistä taustoista.

Suurin osa rikoksista on Lotan mukaan jo selvitetty ja tapauksia on viety oikeuteen asti. Lotta myöntää, että tapauksia saattaa kuitenkin sattua vielä lisää.

– Tässä puhutaan hyvin moniongelmaisista nuorista, jotka valitettavasti ovat keksineet purkaa pahaa oloaa näin. Poliisi on valjastanut paljon voimavaroja tekojen selvittämiseen ja ennaltaehkäisyyn. Teemme myös tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa, Lotta sanoo.

Jengistä ensimmäisenä kertoneen MTV:n uutisten mukaan Helsingin sosiaalitoimi on lähettänyt poliisille viestin, jossa kerrotaan jengin toimintatavoista.

– Pisteitä saa siitä, jos saa ensimmäisellä lyönnillä maahan. Päähän potkimista, pään päällä hyppimistä, käytetään muun muassa pesäpallomailoja, jotka on hankittu tai ostettu tähän tarkoitukseen, nettiin vuotaneessa viestissä kuvataan.

Sosiaalitoimen viestin mukaan pisteitä saa myös siitä, jos uhri on mahdollisimman heikko tai arka.

Nuorten kimppuun on käyty syksyn aikana myös Vantaalla ja Espoossa.  Vantaalla Heurekan puistossa useita nuoria hakattiin pesäpallomailojen avulla syyskuun puolivälissä.  Espoossa taas usean kymmenen nuoren joukkion epäillään hyökänneen viiden nuoren päälle pari viikkoa sitten.

Tuomo Lotan mukaan sekä Espoon että Vantaan teot ovat yhteydessä Helsingin väkivaltaisuuksiin. Epäillyt eivät osaa Lotan mukaan selittää tekojaan järjellisesti.

Helsingin nuorisotoimenjohtajan Tommi Laition mukaan väkivallan ehkäisyyn on olemassa toimivia, joskin vain hitaita keinoja.

Väkivaltavyyhteen ovat ottaneet kantaa myös ex-jenginuori Mikael Gabriel ja kansanedustaja Tom Packalén.

Knock out -peli

Nuorisojengien uudesta väkivaltavillityksestä on uutisoitu aiemmin ulkomailla.

Yhdysvaltalainen verkkolehti The Huffington Post kertoi vuosi sitten nuorten keskuudessa leviävästä "knock out" -pelistä, jossa tarkoituksena on lyödä uhri yhdellä iskulla maahan.

Lehti kertoi New Yorkissa sattuneesta tapauksesta, jossa liki 80-vuotias nainen lyötiin katuun. Lehti nimitti ilmiötä "kaikkein raukkamaisimmaksi väkivallan muodoksi".

Ilmiö on levinnyt sittemmin sosiaalisen median välitysellä.

Lisää aiheesta

Ex-jenginuori Mikael Gabriel: Poliitikot ja sossu altistavat nuoret väkivaltaanPoliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisiaPoliisi: ”Väkivallantekijöillä ei ole järjellistä syytä”Ryöstöjen yö nyt Helsingissä – 11 epäiltyä kiinniNäkökulma: Väkivallan uhka saa tavallisenkin nuoren varovaiseksiHeurekan tappelun saldo: Sairaalakäyntejä, pesismailoja ja katkenneita hampaitaEtninen jengi iski: Heurekassa riehuttiin viime yönäNuorisojengi yritti varastaa lapsen lompakon Kampissa”Nuorisojengeillä on jo hallussaan aseita”Iso nuorisojengi varasteli KampissaVarkaat kävelevät ulos kaljojen kanssa – ”Sä et voi mulle mitään”Katuväkivallan uhrina kuolleen perinnöllä palkattiin nuorisotyöntekijä
Written by:

Ota yhteyttä