Jasper Pääkkönen: Ravintoloiden pitää tehdä vastuullisia valintoja

Jasper Pääkkönen kertoo nauttivansa kalasta useimmiten raakana. Sushi- ja sashimi-ravintoloiden piiristä löytyy paljon vastuullisia toimijoita, jotka ovat esimerkiksi lopettaneet tonnikalan käytön, näyttelijä kiittelee.

Mete Sasioglu

Samposta valmistuu ammattilaisia.

arkistokuva

Ravintolapäivän aikana on tarjolla suolaisia ja makeita herkkuja.

arkistokuva

Jasper Pääkkönen tutkii tarkkaan, mitä kaloja Fishmarket käyttää.

Mete Sasioglu

<ingressi>KANTAPÖYTÄ Uuden Vares-elokuvan tähti testasi Fishmarketin. Saako ravintola kala-aktiivilta puhtaat paperit?</ingressi>

Helsingin Kauppatorin kupeessa sijaitsevan Fishmarketin ovi käy, ja sisään astuu kiireettömän oloinen mies. Kalaravintola ei ole yllättävä valinta kestävän kalastuspolitiikan puolestapuhujana tunnetuksi tulleelta Jasper Pääkköseltä .

– Uskoisin, että täällä tehdään asiat keskimääräistä vastuullisemmin, Pääkkönen arvelee.

Tilaamme valkoviiniä, ja alamme silmäillä ruokalistaa. Pääkkönen kaivaa kännykästään esiin WWF:n kalaoppaan.

– Täällä kerrotaan kolmella eri värillä, mitä kannattaa syödä. Vihreää kehotetaan syömään ja keltaista välttämään. Punainen on ehdottomasti kielletty uhanalaisuuden tai liikapyynnin vuoksi, hän valaisee.

Pääkkönen huomaa , että Fishmarketin tämänhetkiseltä ruokalistalta löytyy myös keltaisen listan mereneläviä. Ravintola ei saa siis kala-aktiivilta täysin puhtaita papereita.

– Vastuullisuuskysymykseen on silti nähdäkseni paneuduttu ainakin vähän. Monissa paikoissa tarjoillaan jopa punaisen listan kalaa. Se voi johtua kustannussyistä, tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä.

Alkuruoka: Greippimehulla kypsennettyä siikaa ja granaattiomenamangosalaattia.

Pääkkönen uskoo, että asiakkaiden lisääntyvä tiedostavuus luo ravintoloitsijoille paineita tehdä kestävämpiä valintoja.

– Minäkin esitän kysymyksiä kohteliaasti ilman syyllistämistä, näyttelijä sanoo.

Kotimainen ahven, kuha ja hauki ovat niin kalliita, että halvemmaksi tulee usein ostaa ulkomailta tuotua kalaa."

Hän harmittelee, että kotimainen ahven, kuha ja hauki ovat niin kalliita, että halvemmaksi tulee usein ostaa ulkomailta tuotua kalaa.

– Jotain on mennyt pahasti metsään kotimaisen kestävästi pyydetyn kalan markkinoiden kanssa, hän toteaa.

Pääruoka: Paahdetulla valkosipulilla gratinoitua hummeria, rapeaa bataattia ja banaanimajoneesia.

Pääkkönen ei osaa sanoa, suhtautuuko hän intohimoisemmin näyttelemiseen vai kala-asioihin.

Toinen on työ, toinen harrastus. Uudessa Vares – Sheriffi -elokuvassa hän palaa tuttuun rooliinsa alamaailman mies Kyypakkauksena. Pääkkönen kehuu ohjaaja Hannu Salosta , jolla on pitkä kokemus rikoselokuvien ohjaamisesta Saksassa.

– Tämä on mielestäni paras Vares-elokuva sitten ensimmäisen osan. Tässä on palattu siitä tuttuun sarjakuvamaiseen maailmaan, näyttelijä pohtii.

Jälkiruoka: Grillattua ananasta, kookosjäätelöä ja rommia.
Urallaan Pääkkönen pyrkii tekemään vain yhden elokuvan vuodessa. Tämä on poikkeuksellista Suomen kokoisessa maassa.

– Edelleen on vallalla sellainen käsitys, että Franzén, Pääkkönen ja Edelmann ovat kaikissa leffoissa. En halua, että naamani kuluu, joten teen elokuvia harvoin ja harkiten.

Näyttelijä kertoo kieltäytyneensä myös esimerkiksi Dome Karukosken ja Aku Louhimiehen elokuvista.

– Moni on sanonut, että et voi sanoa ei sellaisille projekteille, mutta ei se anna minulle mitään, jos en ole 110-prosenttisesti sydämelläni mukana.

Vares – Sheriffi elokuva-teattereissa 7.1. alkaen.

Jasper Pääkkönen

Syntynyt Helsingissä 1980.

Tuli tunnetuksi Salatuista elämistä vuosina 1999–2002.

Näytellyt mm. elokuvissa Pahat pojat, Matti, Paha maa, Leijonasydän ja Napapiirin sankarit.

Voitti parhaan miessivuosan Jussin roolistaan elokuvassa Leijonasydän.

Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura valitsi hänet vuonna 2013 Vuoden kalamieheksi.

Puhunut uhanalaisten kalalajien suojelusta ja vesivoiman ympäristöhaitoista.

Esittänyt Vanhankaupunginkosken padon purkamista.

Kommentit

Harva välittääkään mitä jälkipolville jää missään asiassa eli tämä on yksi tärkeä, jopa joidenkin arvioiden mukaan kohtalon kysymys. Tämä tapa ajaa asiaa on varmasti tuloksellisempi kuin ääriaktivismi joka nostaa vain villat pystyyn.

Kannatetaan

Joopa, ja taas meni mato-alli vaittisen työ hukkaan, kun nykyinen polvi ei tajua, ettei raakaa kalaa saa syödä missään muodossa tai lajissa.
Raaka kala paha pala siitä suuri munasato ja sitten tulee lapamato!

Taas itse aiheutettu loistulehdus, ei hoitoa yhteiskunnalta!

Joku tolkku oltava huijatessakin

Ironista. "Aikojen alussa" ihmiset oppivat kypsentämään ruokaa, mikä mullisti ravinnon saannin ja ihmisaivojen kehityksen.

nykyajan hömpötyksiä

Aikamoisen naurettava tyyppi, menee loistoravintolaan valikoimaan, mitä wwf suosittelee syömään. Hölmöjä on joka junaan! Kuka muuten maksoi tämän ilveilijän lounaan?

Naurettava tyyppi!

Ketä helvettiä kiinnostaa jonkun salatut laiffit -pellen näkemykset mistään? Seuraavaksi salkkari-Ulla nimietään pääministerin neuvonantajaksi.

Korson tilakeskus

Hienoa Jasper.
Tuskin raa´an kalan syöminen ei, jos on tuoretta,aiheuta mitään ongelmia.
Jaappanilaisethan sitä nauttivat monien suomalaistenkin tavoin.Ei ehkä pallokalaa kovikaan yleisesti eikä ainakaan harjoittelijan avuin?
Tuskinpa Jasper ihan tuntematon on pääkaupunkiseudun ravintoloitsijoillekaan.
Ja kun tietää salkkari Ullan taustan, tuskin häntäkään ei voitaisi sulkea pois vaikka presidentin taustatietäjäksi.
Mitä vähemmän tietää sitä enemmän huomaa kuinka vähän loppujenlopuksi tietääkään!

greyeminence

Itse olen sen verran vittuuntunut tähän joka paikan maailmanparantajaan, että tulen välttelemään kaikkea liiketoimintaa ja viihdepläjäyksiä, mihin tiedän herran olevan millään tavalla osallinen.

Satu-Pekka