Pubivisojen olutkielto voi ehkä muuttua – ”Itkunsekaista naurua”

Tätä et saa enää palkinnoksi, vaikka voittaisit tietokilpailun pubissa.

Päivi Tuovinen

Pubissa järjestettävän tietokilpailun voittaja on jäänyt kuivin suin tammikuun alusta lähtien. Tuolloin voimaan tullut alkoholilain muutos kieltää alkoholijuoman tai juomalipukkeen antamisen palkintona visan voitosta.

– Alkoholilain pykälän 33 muutos kieltää alkoholin mainonnan, jos siinä käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Säännös koskee myös myynninedistämistä, jollaista alkoholipalkintojen antaminen Valviran kannan mukaan on, tarkastaja Aleksi Halme Valvirasta kertoo.

Baarivisailuja järjestävän Baaripähkinän omistaja Jari Keränen on hämmentynyt käänteestä.

– Me emme mainosta alkoholia visailujemme palkintoina ja palkitseminen tapahtuu pubin sisällä. Kyllähän tämä oudolta tuntuu, baarien oheispalveluita tuottavan firman pyörittäjä sanoo.

Keräsen mukaan baarit ovat alkaneet tarjota asiakkailleen palkinnoksi muun muassa ruokaa.

– Joskin sekin on hankalaa jos on sellainen paikka, joka ei ruokaa tarjoa. Kyllähän asiakkailtamme on sellaista itkunsekaista naurua tullut tästä tilanteesta.

– Me emme onneksi ole menettäneet tilauksia tämän takia. Pub-visassa palkinto ei kuitenkaan loppupeleissä ole se tärkein juttu.

Jotain Keränen ja kumppanit aikovat kuitenkin tehdä. He ovat muun muassa tutkituttaneet lakia matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan edunvalvojalla MaRa ry:llä.

– Olemme jutelleet asiasta heidän lakimiehensä kanssa. Ymmärtääkseni tällaista toimintaa voisi jatkossakin harjoittaa, kunhan sitä ei mainosteta etukäteen eikä mainita esimerkiksi visan osallistumislipuissa. Aika näyttää miten tässä käy, Keränen toteaa.

Halme ei usko, että Valviran tulkinta tulee muuttumaan.

– Jos pubi jatkaa tällaista kielletyksi asetettua toimintaa ohjeistuksesta huolimatta, aluehallintovirasto voi antaa anniskeluyritykselle alkoholilain mukaisen sanktion. Yritys voi saattaa tällaisen päätöksen hallintotuomioistuimen tutkittavaksi, ja tarvittaessa oikeuskäytännön myötä Valvira tarkistaa ohjeistustaan.

– Itse pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että oikeusistuin näkisi ilmaisella alkoholijuomalla palkitsemisen minään muuna kuin myynninedistämisenä

Lisää aiheesta

Olutkapina jatkuu ja "laittomuudet" leviävätValokuvaaja hermostui holhoukseen – juomakuvat leviävät verkossa
Written by:

Toni Tervo

Ota yhteyttä