Espoo tyrmistyi: Yli 600 lasta jäi tulematta hoitoon

Espoon kaupungin päivähoidossa varauduttiin ennakkoilmoittautumisten perusteella hoitamaan joulun aikaan yli 1¿600 lasta. Todellisuudessa hoitoon hakeutui vain noin tuhat muksua. Useat vanhemmat eivät edes vaivautuneet ilmoittamaan kaupungille päivähoidon tarpeen muutoksista. Kuvan lapset eivät liity juttuun.

Päivi Tuovinen

Länsiväylä uutisoi joulukuussa kaupungin päätöksestä tuplata joulun aikaan avoinna olevien päiväkotien määrä.

Espoon päivähoidossa varauduttiin joulun aikaan hoitamaan ennakkoilmoitusten perusteella 1 648 lasta kaikkiaan 20 päiväkodissa. Hoitoon tuli vain noin tuhat lasta.

– Käytännössä meillä oli turhaan auki kahdeksan päiväkotia ja töissä noin sata ihmistä liikaa, varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen huokaa.Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Espoo päätti loppuvuodesta tuplata niiden päiväkotien määrän, jotka pitivät oviaan avoimina joulun ja vuodenvaihteen aikaan.

Syynä oli ennakkoon hoitoon ilmoittautuneiden lasten poikkeuksellisen suuri määrä ja vanhempien vihaiset yhteydenotot.

– Erityisen ikävää oli se, että hyvin suuri joukko vanhempia jätti kokonaan perumatta lapselleen varatun hoitopaikan, Tossavainen huomauttaa.

Monessa päiväkodissa jouduttiin muun muassa heittämään suuria määriä ruokaa jätteisiin, koska syöjiä oli paljon ennakoitua vähemmän.

Hoitoon ilmoittautui 40, paikalle tuli kolme lasta.”

Esimerkkinä Tossavainen mainitsee Kuutamon päiväkodin, jonne oli ilmoittautunut hoitoon 40 lasta Matinkylän-Olarin alueelta.

– Henkilökunta ja ruuat oli mitoitettu sen mukaan. Hoitoon lapsia tuli vain kolme.

Päivähoitopalveluissa on laskettu, että kaupungilta meni turhiin palkka- ja muihin kuluihin joulun aikaan noin 140 000 euroa.

– Se on käytännössä aivan hukkaan heitettyä rahaa, jonka olisi voinut käyttää järkevästi lasten hoitoon.

Espoossa lasten vanhempia on pyydetty ilmoittamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hoidon tarpeessa tapahtuvista muutoksista.

– Aina on ollut ongelmia siinä, etteivät kaikki vanhemmat tee niin. Tämä (joulunaika) oli kuitenkin huippu, Tossavainen hymähtää.

Päivähoitolaki ei velvoita vanhempia ilmoittamaan hoidon tarpeen muutoksista. Subjektiivinen päivähoito-oikeus sen sijaan takaa hoitopaikan jokaiselle sitä tarvitsevalle alle kouluikäiselle lapselle.

– Meillä ei ole mitään mahdollisuutta määrätä esimerkiksi minkäänlaisia sanktioita. Voimme vain toivoa vanhemmilta vastuullisuutta.

Tossavainen muistuttaa vanhempia siitä, että joulunajan tapahtumat vaikuttavat päiväkodeissa pitkään.

– Joulun ajan töissä olleet pitävät lomiaan ja vapaitaan nyt. Hoidossa olevalle lapselle tutun hoitotädin korvaa monessa päiväkodissa sijainen.

Sata hoitajaa odotti turhaan

Espoossa perheet ilmoittivat ennakkoon päivähoitoon joulun ja uudenvuoden ajaksi 1 648 lasta. Varattua hoitopaikkaa käytti vain 1 011 lasta eli lähes 40 (38,7) prosenttia ilmoittautuneista lapsista jäi tulematta.

Espoon keskuksen alueella paikkoja varattiin ilmoittautumisten perusteella 470 lapselle. Hoitoon tuli 356 lasta.

Espoonlahdessa paikkoja varattiin 316 lapselle (206 lasta).

Leppävaarassa varauduttiin 591 lapsen hoitamiseen (338 lasta).

Matinkylä-Olarin alueelle paikkoja oli 181 (61 lasta).

Tapiolassa paikkoja oli 178 (84 lasta).

Joulun ja uudenvuoden aikaan Espoo piti avoimena kaikkiaan 20 päiväkotia.

Henkilökuntaa oli töissä 280. Hoitoon tulleet lapset olisi voitu hoitaa 180 hoitajan voimin.

Lähde: Espoon kaupunki, suomenkielinen varhaiskasvatus.

Kommentit

Me maksoimme täyttä päivähoitomaksua. Riippumatta vapaapäivistä. Eli meille oli aivan samantekevää, oliko lapsen vapaapäivistä ilmoitettu, rahassa se ei tunnu.

Toisaalta, Espoo rikkoo pk-seudun kunnista kaikkein räikeimmin päivähoitolain henkeä, lapsia on jatkuvasti ylipaikoilla ja mitoitukseen lasketaan jopa päiväkodin johtaja, joka ei tasan hoida lapsia päivän aikana. Usein aamulla esim. Kilonpuiston päiväkotiin joutui viemään lapsen alle 3-vuotiaita sisältävään sisarusryhmään, jossa oli 17 lasta ja yksi epäpätevä sivari useamman tunnin keskenään (alle 3-vuotiaita saa olla 4kpl per hoitaja, yli 3-vuotiaita muistaakseni 7).

Näistä syistä ilmoitin AINA lapset tarhaan KAIKKINA loma-aikoina täysipäiväisinä, vaikka pidinkin heitä lomalla. Ajattelin niitä työntekijöitä, jotka kerrankin ehtivät tehdä varhaiskasvatustyötä vähän pienemmässä lapsilaumassa, ajattelin niitä lapsia, joiden tuttua tarhaa ei suljeta, ja että ehkä juuri niillä lapsilla, joilla ei ole edes kunnon lomaa, on kerrankin tarvetta rauhallisemmalle aikuiskontaktille. Hyvällä omallatunnolla tästä päätöksestäni edelleen.

tässä syyt

Toi sun sädekehä suorastaan häikäisee. Jos kaltaisiasi, selittelystä huolimatta täysin itsekkäitä ihmisiä olisi vähemmän päivähoidon asiakkaina, olisi niillä hukkaan menneillä ruoka ja henkilöstörahoilla voitu tehdä jotain oikeasti hyödyllistä. Sen jälkeen, kun päivähoidon käyttäjät maksavat kustannukset kokonaan, minua lakkaa kiinnostamasta.
Ehdottaisin ratkaisuksi, että ilmoittamattomasta poissaolosta lähetetään vaikka kolminkertainen lasku. Toimii käsittääkseni esimerkiksi hammashoidossa.

Iloton veronmaksaja

Tunti tunnista laskutus niin tämä loppuu siihen. Kun hinta on sama joka tapauksessa on vanhempien kannalta aivan se ja sama varaako paikan vai ei. Joten mieluustihan sen "varmuuden vuoksi" varaa.

tunti tunnista

Nyttenhän näiden "minä olen sen maksanut" -tyyppien pulittama summahan ei kata kuin murto-osan kuluista.

Lasku todellisten kustannusten mukaan ja porvariäiskälle voisi tulla itku.

Håhhåhhåå