Maahanmuuttajien kotouttaminen on miljoonabisnes – kulut vain kasvavat

Suomea voi opiskella myös työväenopistoissa. Irakilainen Akram Hamalaw Shadiar (vas.) ja guinealainen Kadiaton Keita harjoittelivat sanojen taivutusta opettaja Monica Osvàthin johdolla Helsingin työväenopistossa keväällä 2011.

Päivi Tuovinen

<ingressi>MAAHANMUUTTAJAT Kunnat ovat pitkälle ulkoistaneet suomen opetuksen ja kotouttamiskoulutuksen. Kulut vain kasvavat.</ingressi>

”Tule suomi toisena kielenä -kouluttajaksi, osaksi menestystarinaamme”, hehkuttaa Spring House Oy.

Yhtiö on haistanut trendin. Se satsaa maahanmuuttajien koulutuksiin niin kuin moni muukin yritys ja oppilaitos.

Suomen opettamisesta ja kotouttamisvalmennuksesta on tullut miljoonabisnes, josta kynnelle kykenevät haluavat päästä osingoille.

Pelkästään Uudenmaan Ely-keskus ostaa tänä vuonna kieli- ja kotoutumiskoulutusta 22 miljoonalla eurolla. Summa on nouseva, sillä vielä toissa vuonna pärjättiin alle 19 miljoonalla eurolla.

Lisäksi esimerkiksi Helsinki järjestää itse peruskoulun jälkeistä kieli- ja kotoutuskoulutusta vuosittain reilulla kahdella miljoonalla eurolla. Vielä sen päälle kaupunki ostaa suomen kursseja ulkopuolelta 310 000 eurolla.

Käytäntö vaatisi mitattavaa tulosta, kuten työllistymistä tai yhteiskuntaan integroitumista.”

Koulutusten tuottajat jakautuvat konsultti- ja valmennusyrityksiin sekä oppilaitoksiin.

Ely-keskuksen tuoreimmassa kilpailutuksessa pääkaupunkiseudulle valittiin näitä palveluja tuottamaan Spring Housen ohella Arffman Consulting Oy ja Galimatias Concept Oy.

Oppilaitoksista valituiksi tulivat Espoon seudun Omnia, Länsi-Uudenmaan Luksia, Helsingin Aikuisopisto, Itä-Uudenmaan Edupoli ja ruotsinkielisten Axxell Utbildning.

Maahanmuutosta väitöskirjaa valmisteleva tutkija Riikka Purra on seurannut tilannetta kriittisesti.

Hän uskoo, että kunnat säästävät sillä, että ne ovat ulkoistaneet koulutukset.

– Jos yksittäisen kunnan täytyisi luoda virkoja jokaiselle erilaiselle kotouttamis- ja valmennuskategorialle, se räjähtäisi.

Toisaalta kotouttamisbisneksessä vallitsee villin lännen meininki.

– Kotouttamisesta puhutaan epämääräisesti. Puuttuu standardi siitä, milloin maahanmuuttaja on kotoutunut tai mitä oikeastaan halutaan.

– Käytäntö vaatisi mitattavaa tulosta, kuten työllistymistä tai yhteiskuntaan integroitumista.

Purra huomauttaa, että kaikki koulutuksen tarjoajat eivät edellytä kouluttajilta opettajan pätevyyttä.

Esimerkiksi Spring Housen suomi toisena kielenä -kouluttajaksi pääsee ylemmällä korkeakoulututkinnolla ja vuoden kokemuksella maahanmuuttajakoulutuksessa.

Pedagoginen pätevyys ja suomen opettamisen pätevyys luetaan vain eduksi.

Arffman Consulting taas antaa opiskelijalle läppärin ja opiskelu tapahtuu valtaosin itsenäisesti verkossa.

Viranomaisten vastuu kieli- ja kotouttamiskoulutuksesta on Purran mielestä jäänyt hämäräksi.

Eikä ihme, sillä komentoketju kulkee työ- ja elinkeinoministeriöstä ely-keskusten kautta te-keskuksiin, jotka ostavat koulutuspalvelut.

– Virallisella tasolla yrityksiä ei juuri edes mainita. Puhutaan vain hallinnosta ja kansalaisjärjestöistä, Purra ihmettelee.

Joukko suomen opettajia moitti Helsingin Sanomissa (29.4.) nykyistä ostopalvelukäytäntöä muinaisjäänteeksi ja vaati, että koulutus siirretään muiden Pohjoismaiden tapaan kuntien järjestettäväksi.

– Suomi elää yhä olettamuksessa, että maahanmuutto on väliaikainen ilmiö, jonka hoitamiseksi riittävät summittaiset järjestelyt, opettajat totesivat.

Kommentit

eikös se pakolaisuus ja turvapaikansaanti olekaan väliaikaista?
pelkästään kieli- kotoutuskoulutukseen kymmeniä miljoonia vuodessa ja summa vain kasvaa.on mielipuolista menoa, ei voi muuta sanoa.

mie vaan

Ja nyt he on väliaikaisia? Eli siis hyväksyt sen asian, ettei heidän tarvitse osata kieltä, sillä he ovat tulleet tänne pakoon sotaa eikä tekemän työtä?

kysyn vaan

Persut teetätti juuri tuoreen, puolueettoman tutkimuksen tilastojen perusteella ja tulos oli selvä: mamuista tulee jatkuvat kustannukset, jos he ovat kotoisin Afrikasta tai Lähi-idästä. Muualta tulleista voi jopa olla tulojakin, ainakin jos ovat länsimaisista sivistysvaltioista, kuten Länsi-Euroopasta tai USA:sta.
Törkeää veronmaksajien hirttämistä on tuottaa maahan pelkästään sossutuilla eläviä! Ja törkeää on tukea verovaroin firmoja ja yhdistyksiä, jotka nettoavat mamu-bisneksellä.

Mamu-bisnes!

Punavirheä desanttikommari sekoilee taas, mutta totuttu on. Mamuilu ei ole vain miljoonabisnestä, vaan Persujen puolueettoman, tuoreen tilastotutkimuksen mukaan MILJARDIBISNES, suoraan veronmaksajien kukkaroista.

Paluu perusasioihin!

Persut ovat vain ahneita! Jos työttömyysrahalla voi elää kuninkaaksi, niin miksi se ei riitä persuile?

Lehdissä kirjoitettiin tapauksesta, kun suomalainen insinööri palkkasi Intiasta työntekijän, joka 1000€:lla koodasi hänen puolestaan, ja itse insinööri pelasi kaikki päivät pasianssia omassa toimistossa. Juttu paljastui vasta vuosien päästä, kun muut työntekijät rupesivat ihmettelemään koodissa olevia ei englanninkielisiä kommentteja ja koodinimityksiä.

Mitä pahaa siinä on, että insinööri, joka sai palkkaa 3000-5000€/kk palkkaisi orjan Intiasta omilla rahoillaan, jotta voisi olla tekemättä mitään. Kaikki hyötyivät, insinööri sai palkkaa ja köyhä intialainen koodari sai myös rahaa. Tilanne on win-win.

Jos suomalaiset tyytyisivät vähempään, niin jokainen suomalainen voisi palkata itselleen maahanmuuttajan, joka tekisi kaikki työt hänen puolestaan.

Ajatelkaa, että jos et saisikaan enää 3000€/kk vaan antaisit tonnin maahanmuuttajalle, niin silti saisit 2000€ eikä sinun tarvitsisi tehdä mitään!

ehdottaja

Mitä sä oikeen persuja mollaat!!.persuthan yrittää päästä noista mamuista EROON täältä pohjolasta.kaikki muut puolueethan mamuja tänne haluaa etenkin kokoomus alex stubb.työperäisiä mamuja muka ku ei ole edes töitä suomalaisillekkaan perkele.KOKOOMUS TÄSSÄ ON SOPAN KEITTÄNYT MAAHAN MUUTON SUHTEEN.3%mamuista käy töissä ja loput 97% käy SOSSULUUKULLA RAHAA VONKAAMASSA EIVÄTKÄ EDES HALUA MENNÄ TÖIHIN KUN SE EI KUULEMMA OLE KANNATTAVAA NIITTEN MIELESTÄ KU KAIKKI ELÄMINENKIN ON KALLISTA.saavat helpommin rahaa kuulemma kun ei tee töitä.näin on mulle sanonut moni maahan muuttaja/pakolainen MAMU.et stubb saa mun mielestä majoittaa kotiinsa noita mamuja ku kerran niitä tänne halajaa..

Pekkassa

lasketaanko myös ne verotulot. mitä persut tuovat tähän yhteiskuntaan?
...
Vastineeksi eräänkin nk. "pakolaisen" mielipide:
...
Antakaa ihmisten elää elämäänsä.. joo.. jos olisi profeetta Muhammedilta (saas) kysyttävä niin uskoisin hänen pyytävän meitä kunnioittamaan maan lakia jossa asumme... sitä kans että sharia lakia tulee noudattaa maassa jossa on sharialaki ja vain ne jotka oikeesti uskoo sen rangaistuksen puhdistavan eli ei muslimimaassa jossa on sharialaki esin juutalaista kivitetä kuoliaaksi aviorikoksesta. on perimätietoja ja koraanissa suuria kuinka elato pitää hankkia ja se että naisilla olisi oma asema kotonaan mielummin.. mutta auttoihan profeetan aikana naiset sodassa haavoittuneita ja khadija(profeetan vaimo) oli bisnesnainen.. kertoakseni ettei islam laiminlyö naisia työskentelemästä.. itse en ole kasvoa peittävän hunnun puolesta koska näen sen vastoin islamia tietyiltä osin.. mutta IHMISOIKEUKSIJEN PUOLESTA EDUSTAN SITÄ! Sitten kun on purkha kielto voimassa niin aste kovenee ajan saatossa ja mennään niin pitkälle alusvaatteetkin on laittomia.. se että katsotaan mies ja nainen täysin samalla tasolla on ihmisoikeuksijen vastaista naiset on heikompia kun miehet yleisesti ottaen se on naisen OIKEUS että pysyy kotona TYÖTTÖMÄNÄ.........................
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/279069-suomeen-syntyy-varjoyhte... 140415
Kommentit
.....
Täältä hieman suorasanaisemmin:
...
15 suurimmasta Suomessa asuvasta kansalaisuus ryhmästä, irakilaiset, somalialaiset, iranilaiset ja afganistanilaiset työllistyivät kaikkein huonoimmin[11]. Tässä on hyvä huomata, että maahanmuuttajat ovat usein nuoria, joten heidän työllisyysasteensa pitäisi olla kautta linjan korkeampi kuin kantaväestöllä, jossa on huomattavasti enemmän eläkeläisiä. Kuten huomataan, näin ei kuitenkaan ole!!!!

Työttömyysaste 18 – 64 vuotiailla vuonna 2011 top 5 maat syntymämaan mukaan
Irak 56 %
Afganistan 52 %
Somalia 52 %
Iran 33 %
Venäjä 26 %
Suomen kansalaisten työttömyysaste vuonna 2011 oli 9 %
Tämän lyhyen tilastokatsauksen perusteella voitaneen todeta, että mitään taloudellista hyötyä ei islamilaisesta maahanmuutosta ole!!! Päinvastoin. Muslimimaista tulevat maahanmuuttajat työllistyvät huonosti, eikä ole olemassa mitään näyttöä siitä, että erot häviäisivät seuraavan sukupolven mukana. On jopa mahdollista, että sosiokulttuurinen sopeutuminen huononee seuraavassa maahanmuuttaja-polvessa.[18] Tämä on erityisen ongelmallista, koska suorittavien tehdastyyppisten töiden vähetessä ja palvelualan noustessa yhä suuremmaksi työllistäjäksi, erilaiset kulttuuriset taidot tulevat yhä tärkeämmiksi työllistymisen kannalta.[19]
http://www.tapionkirja.fi/islamilainen-maahanmuutto-ja-suomi/
Islamilainen maahanmuutto ja Suomi

Julkinen sektori

Jo riittäisi mamujen hyysääminen. Kukkahattuliberaalit nimittelee Suomen kansaa rasistiseksi ja roudataan tänne saamatonta väkeä.

Suomiaboriginal

Nuo kukkahattutädit ja muut suvakit ei vaan tajua, ettei mamujen täällä olo ole ilmaista. Me verojenmaksajina kustannetaan heidän täysihoitonsa täällä. Sekin tietysti kasvattaa vihapuhetta ja rasismin kasvua jos eräät heistä raiskaavat tai tekevät muita rikoksia, niin tuomiot ovat olemattomat eikä media juuri mainitse heidän taustaansa. Sellainen ei vaan voi toimia pitemmän päälle.

voi äly!

Ja suomalaiset ovat ilmaisia? Tiesitkö että jokainen suomalainen, joka on täyttänyt 18 vuotta on maksanut yhteiskunnalle yli miljoonan euroa?

PS: Ja suomalaiset eivät muka tee rikoksia?

hohhoijaaaa

No eiköhän ne esi-isät ole maksaneet veroa, perintöveroa siitäkin lystistä! Samalla koulutetut suomalaiset menevät töihin ja maksavat sen jälkeen veronsa valtiolle, samalla kuluttavat palkkaansa ja maksavat alv. Pyörittävät maansa... Muuta kuin mamut ( varsinkin muslimit) joita ei kiinnosta työnteko, suomen kulttuuri/perinteet ja maan kieli- Itiksessä on kivaa loisia päivät pitkät veronmaksajien piikkiin ja lähteä Somaliaan lomalle valtion kustantamana!

Jaja

Ja sitten? Valtaosasta suoamlaislapsista tulee tämän hyvinvointiyhteiskunnan jatkajia toisin kuin elintasopakolaisista, joita ei saada edes kieltä oppimaan.

Julkinen sektori

Mamut työllistää kohta enemmän ihmisiä Suomessa kun teollisuus. Suurin osa maahanmuuttajista on työttömiä, joten meille ei ole heistä mitään hyötyä.
Suomeen tarvitaan työtätekeviä ihmisiä.

järkeä toimintaan

Pitäis, tässä tilanteessa kun talous on kuralla ja trendi on alas. Tämä on ensinnäkin täysin väärä tapa "auttaa" ja yksinkertaisesti kestämätön suuntaus. Tulevaisuudessa ei sitten autetakaan ketään kun ei ole enää varaa.

Kyllä sinunkin mielesi muuttuu kun kasvat aikuiseksi ja alat tekemään töitä maksaaksesi melkein puolet veroa.

tuhontie

Tutkimuksien mukaan juuri köyhimmän antavat eniten rahaa hyväntekeväisyyteen ja laittavat keräyslippaan nuo 2€, vaikka itsekin tarvitsisivat niitä, koska tietävät millaista on olla köyhä.
Kun taas rikkaat, eivät anna edes 2€, vaikka on miljoonien omaisuus.

niinpäää

Lukekaa Persujen tuore, puolueeton tilastotutkimus mamuilun aiheuttamista, miljardien kuluista, minkä maksaa suomalaiset veronmaksajat!

Mamu-bisnes!

No ne rikkaat luovat niitä työpaikkoja eivätkä mainosta mihin hyväntekeväisyyteen rahansa laittaa! Siinä köyhän ja rikkaan ero, oikeasti rikas ei mainosta rahanmenoaan muille.
Itse tienaan vähän keskitasoa paremmin eikä kukaan tiedä mitä rahoillani teen esim. Paljonko olen lahjoittanut lastensairaalaan, syöpäsäätiöön jne
Ja mihinkään kerjäläisen kuppiin en senttiäkään laita! Ainoat kupposet jotka multa saa rahaa ovat puolustusvoimat/sotaveteraanit, lucia-keräys!

My money

No ne rikkaat luovat niitä työpaikkoja eivätkä mainosta mihin hyväntekeväisyyteen rahansa laittaa! Siinä köyhän ja rikkaan ero, oikeasti rikas ei mainosta rahanmenoaan muille.
Itse tienaan vähän keskitasoa paremmin eikä kukaan tiedä mitä rahoillani teen esim. Paljonko olen lahjoittanut lastensairaalaan, syöpäsäätiöön jne
Ja mihinkään kerjäläisen kuppiin en senttiäkään laita! Ainoat kupposet jotka multa saa rahaa ovat puolustusvoimat/sotaveteraanit, lucia-keräys!

My money

Ne rikkaat antavat tuhannelle Nordean työntekijälle potkut, jotta samana vuonna voisivat nosta 6 miljoonan osingot. Nämä samat rikkaat muuttavat Ruotsiin, ettei tarvitsisi maksaa veroja suomessa. Nämä samat rikkaat nostavat kaikki mahdolliset EU-maatalaustuet, ei siksi koska tarvitsevat niitä, vaan koska ovat oikeutettuja niihin.

hohohohijaa

Maksatko ihan itse jokaisen avustamiseen tarvittavan euron, vai pyritkö toisten kukkarolle jaettavia euroja ottaaksesi? Mikä sinä ja kaltaisesi olette toisten suusta leipää ottamaan ja jakamaan sen toiselle. Osta hyvä omatuntosi omilla rahoillasi, jos pystyt. Veikkaan ettei se rahalla muutenkaan onnistu.

Mikado2100

Rakennusteollisuus, kaupan ala, kuljetus, opetus- sosiaalitoimi, jne..mamu-hyötyjien joukko lasketaan sadoissa tuhansissa. Kukaan ei halua puhaltaa peliä poikki.
Järjettömyys jatkuu kunnes valtio on vararikossa.

bivox

Hyvä että tästä aletaan puhua. Sitten viattomille kuittaillaan kuinka he tulee suomelle kalliiksi. Kai niitä työttömiä äikänopettajia olis joita voi uudelleenkouluttaa

suomalaine

Ahaa, tämä on siis se työllistävä vaikutus, jota monet sanovat maahanmuuttajilla olevan. Eli mitä enemmän maahanmuuttajia, sitä enemmän bisnestä, joka on heistä riippuvainen ja sitä enemmän työpaikkoja ja verotuloja... Suomi nousuun, kas kun emme ole aiemmin keksineet näin loistavaa ja tuottavaa markkinarakoa.

ritariassa

Niinhän suomalaiset hyötyvätkin toisen hädällä. On laskettu, että jos sossu, kela ja työvoimatoimistot yhdistettäisiin, niin meillä olisi 100 000 työtöntä Kelan ja työvoimatoimiston työntekijää. Eli suomalaiset tekevät itselleen työpaikkoja työttömien avulla. Siksi näitä kaikenlaisia täysin turhia huuhaakursseja, työvalmennuksia, jne järjestetään niin paljon. Ja siksi työttömiä karenssin uhalla pakotetaan osallistumaan niihin, muuten kukaan ei menisi sinne eikä kurssinjärjestäjä saisi palkaa.

Joten onko se työttömän syytä, vai ahneiden byrokraattien, jotka loisivat valtion rahoilla järjestäen itselleen täysin turhia työpaikkoja ja 6000€/kk palkkoja työttömien avulla.

kysyn vaan

Pannaan ne teitä rakentamaan lapion varteen, niin ovat tuottavassa työssä, ihan oikeasti. Kyllä maassa oikeitakin töitä riittää!

Paluu perusasioihin!

Yksi talvi toimittaja kävi kuvaamassa somaleita lumitöissä tuossa naapurissa.

Heti kun kamera lopetti räpsymisen, lensivät lapiot hankeen naurunremakan säestyksellä.

Suomalainen on

Ja rasisti persu ei näe yhtään maahanmuuttajaa töissä, vaikka suomesta ei löydy pian yhtään suomalaista bussikuskia..

hohohohohohoh

Voisitko vielä kerran selittää, miksi kaikki muut maahanmuuttajaryhmät ovat työllistyneet ja osallistuneet yhteiskuntaan, paitsi somalit. Selitäs nyt niin selkeästi tämä kummallisuus että itsekin ymmärrät.

Maan tapa

Väännetään rautalangasta, jotta persukin tajuaisi:

Kuka on somali? -> Somali on pakolainen! -> Mitä pakolainen tarkoittaa? -> Pakolainen on henkilö, joka pakenee esim. sotaa.
Mikä on työperäinen maahanmuutto? -> Se on kun henkilö muuttaa toiseen maahaan työn perässä.

Mitä eroa on pakolaisilla ja työnperäisella maahanmuutolla? -> Toiset tulivat tänne pakosta, pakoon sotaa ja toiset vapaehtoisesti tekemän työtä.

Onko virolainen pakolainen? -> Ei ole, hän tuli tänne työn perässä
Onko venäläinen pakolainen? -> Ei ole, hän tuli tänne työn perässä
Onko somali pakolainen? -> On, hän tuli tänne pakoon sotaa, eikä tekemän työtä.

punavihreä

Jahas et sitten itse ymmärtänyt.

Minkälainen "pakolainen" kykenee lomailemaan, lähettämään lapsensa lomalle ja muutenkin oleilemaan ihan normisti alueella, josta "pakenee".

Somalit tulivat tänne alunperin, ei sotaa pakoon, vaan poispotkittuina Moskovan Lumumba-opistolta, kun Siad Barren hallinto romahti ja hänen klaaniveljensä käyttivät loppuun venäläisten kärsivällisyyden.

Lisäksi Somalimaa on ollut itsenäinen, niin, otapas itse selvää ja ala pakata laukkuja kotimatkaa varten.

Historiaa vaan

Miten sitten sinne voi mennä lomailemaan? Somalit eivät ole, pientä joukkoa lukuunottamatta, olleet oikeita pakolaisia. Suurin osa on saanut oleskeluluvan ns. toissijaisen suojelun tarpeella, mitä se sitten tarkoittaakaan. Ihmetellä voi myös sitä, että nämä. "sotaa pakoon lähteneet lähtevät sotimaan ISIS-terroristien riveihin.

veroja Helsingille vuodesta 70

Juu ja lomamatkat maksaa sossu, samoin kuin somalien ajokortit ja autot. Etkö ole vieläkään kyllästynyt levittämään tätä sun rasistista propagandaa?

kysyn vaan

Kyllä ne lomamatkat ja kaiken muunkin maksaa sossu, koska työttömyysprosentti on suuri. En kysy sinulta, että mitä mieltä saan olla.

veroja Helsingille vuodesta 70

Sivut