Helsinki: Malmin kentälle jopa 30 000 asukasta

Malmin lentokentälle mahtuisi jopa 30 000 uutta asukasta, kun rakennetaan tiiviisti ja kaupunkimaisesti. Kaupunkisuunnitteluvirasto on jo luopunut aiemmasta, pientalovaltaisesta suunnitelmasta.

Päivi Tuovinen

Malmin lentokenttää uhkaa lakkautus nopeassa aikataulussa. Kenttä halutaan vapauttaa asunnoille, joita alueelle tulisi Helsingin kaupungin mukaan 20 000:lle tai jopa 30 000 asukkaalle kerrostaloihin.

– Pyrimme tekemään pikkukaupunkia, ei nukkuvaa lähiötä, kertoo Malmin seudun maankäyttötarkastelusta vastaava yleiskaavaosaston arkkitehti Crista Toivola kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Hänen mukaansa alueelta vapautuu sekä kentän aidattu alue että tällä hetkellä maakuntakaavan lentomelualueeksi osoittamat maat.

– Alueen nykyisiä virkistysreittejä halutaan säilyttää. Ne ovat tärkeitä asukkaille, Toivola sanoo.

Malmin lentokentän lakkauttamisesta päätettiin maan hallituksen kehysriihessä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan kenttä voidaan lakkauttaa jo vuonna 2016.

Kentän puolustajat ovat raivoissaan ratkaisusta. Heidän mukaansa Malmin kentän käyttäjämääriä on vääristelty julkisuudessa todellista pienemmiksi.

Puolustajien mukaan Malmi tuottaa valtiolle runsaasti verotuloja, kun kentältä valmistuvat 30 liikennelentäjää maksavat koulutuksestaan arvonlisäveroa lähes miljoona euroa vuodessa. Kentän yrityksissä työllistyy puolustajien mukaan satoja ihmisiä ja liikevaihto lasketaan kymmenissä miljoonissa euroissa.

Kenttää ylläpitävän Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla kertoo, että he eivät kerro julkisuuteen yksittäisen lentoaseman taloustietoja. Sen sijaan hän kertoo, että Helsinki–Vantaa tuottaa muille 24 verkostoon kuuluvan lentokentän hyväksi 20 miljoonaa.

– Toivomme, että ratkaisut olisivat tiedossa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kentän lakkauttamisesta mediasta kuullut Kåla kommentoi.

Kålan mukaan kentän turvallisuuden ylläpitämiseksi Malmille oltaisiin tekemässä merkittäviä investointeja lähivuosina.

Liikenneneuvos Anni Rimpiläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoi Helsingin Uutisissa viime marraskuussa, että Malmin kentän ylläpidosta koituu vuosittain parin miljoonan euron tappiot.

– Helsinki-Vantaan lentokentän tuloilla ikään kuin sponsoroidaan sen toimintaa. Finavia ei ole kovin innokas Malmin kenttää ylläpitämään.

Suomen Ilmailuliitto nousi vastustamaan kentän sulkemista, kun nyt jo hallituksesta lähtenyt liikenneministeri Merja Kyllönen (vas)esitti lakkauttamista. Vasemmistoliiton ohella lakkautusta on kannatettu myös demareissa sekä vihreissä.

Ilmailuliiton mukaan Malmin kentän säilyttämistä puoltaa se, että ilmailuharrastajille ei ole löytynyt korvaavaa kenttää, eikä sille myöskään maksajaa.

Vaatimus korvaavasta vaihtoehdosta on liiton mukaan kirjattu valtion ja kuntien yhteistoiminta-asiakirjaan jo vuonna 2000 edellytyksenä kentästä luopumiselle.

Malmin lentokenttä

Helsinki-Malmin lentoaseman toiminta koostuu lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaislennoista. Sen historiallisesti arvokkaassa ympäristössä toimii useita harrasteilmailuseuroja, lentokouluja ja yrityksiä. Lentoasemalla on myös yksityisilmailua ja lentokerhotoimintaa.

Säännöllistä lentoliikennettä tai matkustajaliikennettä Malmilla ei ole.

World Monuments Fund listasi sen sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle vuosina 2004 ja 2006.

Helsinki-Malmin lentoasema on laskeutumisten määrässä mitattuna Suomen vilkkaimpia. Finavian tilastojen mukaan sinne laskeutui 38 450 ilma-alusta vuonna 2012. Viime vuonna laskeutumisia oli reilut 36 000.

Lähde: Finavian kotisivut, Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla

Written by:

Lotta Kvist

Ota yhteyttä