Omasta aurinkopaneelista tuleekin tappiota – Helen myöntää blogistin laskelman oikeaksi

Suvilahden aurinkovoimala käynnistettiin maaliskuussa. Sen kaikki paneelit on loppuunmyyty. Suvilahtea suurempi aurinkovoimala tulee Kivikkoon.

Päivi Tuovinen

Sähköyhtiö Helen (ent. Helsingin Energia) markkinoi yksityisille kuluttajille aurinkovoimaloistaan aurinkopaneeleita, joita voi vuokrata 4,40 euron kuukausihintaan. Paneelin tuottaman sähkön arvo luvataan hyvittää asiakkaalle sähkölaskussa.

Aurinkopaneelit ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi Kivikon hiihtohallin katolle tulevista 3 000 aurinkopaneelista varattiin kolmasosa vain muutamassa päivässä projektin julkistamisesta.

Mutta kannattaako paneelin hankinta? Netissä kiertävän blogistin laskelman mukaan ei.

Ilmastorealismia-blogin kirjoittajan tekemän laskelman mukaan aurinkopaneelin tuotto jää niin vähäiseksi, ettei se riitä kattamaan edes nimikkopaneelin kuukausivuokraa.

Tappiota asiakkaalle syntyy kuukausimaksujen ja hyvityksen jälkeen vuodessa 45,90 euroa, kun sähkön hintana käytetään tämän vuoden ensimmäisen viiden kuukauden karkeaa keskiarvoa eli 3 snt/kWh.

Helsingin Uutiset kysyi kommenttia laskutoimitukseen Helenin energiaratkaisujen asiantuntijalta Markus Logrenilta .

– Laskelma on nopealla tsekkauksella oikein, Logren myöntää.

Ostamalla paneelin tukee kotimaista, uusiutuvaa energiantuotantoa.”

– Tosin laskelmassa on käytetty hyvin alhaista sähkön pörssihintaa. Tällä hetkellä hinta onkin alhainen, mutta ei välttämättä tulevaisuudessa ja se vaikuttaa huomattavasti hyvityksen määrään, Logren jatkaa.

– Lisäksi tällaisissa laskelmissa vastakohtana on yleensä pelkästään sähkön vaihtoehtoiskustannus. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta laskelmista jää pois asiakkaan saama muu lisäarvo. Ostamalla paneelin tukee kotimaista, uusiutuvaa energiantuotantoa, sillä kaikki tuotettu aurinkoenergia on pois muusta perinteisestä ja saastuttavammasta tuotannosta.

– Näkisin, että nimikkopaneeliasiakkaille tämä on ensisijaisen tärkeä pointti. Lisäksi tämä on hyvä vaihtoehto, jos paneelia on hankala saada omalle katolle, kuten esimerkiksi kerrostaloissa, Logren huomauttaa.

Näin laskelma tehtiin

Helenin asiakas saa vuokrata oman aurinkopaneelin kuukausihintaan 4,40 euroa. Sillä saa nimellisteholtaan 285 watin paneelin, jonka Helenin mukaan odotetaan tuottavan sähköä noin 230 kilowattituntia (kWh) vuodessa.

Helen lupaa hyvittää aurinkopaneelin tuoton vuokraajan sähkölaskussa sähkön pörssihinnan mukaan. Tuo pörssihinta on vaihdellut tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana välillä 3,4–2,6 senttiä kWh:lta.

Otetaan keskihinnaksi 3 snt/kWh. Näin laskutoimitukset ovat yksinkertaisia.

Vuokraaja maksaa paneelistaan vuokraa 12 * 4,4 euroa = 52,80 euroa vuodessa ja saa ostamansa sähkön hinnan kompensaationa paneelin laskennallisen tuoton (230 kWh), jonka pörssiarvo on 230 * 0,03 euroa = 6,90 euroa. Keskimääräinen kuukausittainen kompensaatio on siis 6,9 / 12 = 0,57 euroa. Jos vuokra on kuukaudessa 4,40 euroa, on aurinkosähkötuottajan voitto 0,57 - 4,40 = -3,83 euroa. Vuodessa voitto on tietysti 12-kertainen, eli huikeat -45,90 euroa.

Lähde: Ilmastorealismia-blogi

Lisää aiheesta

Haluatko kutistaa sähkölaskuasi? – osta aurinkoenergiaaTästä saattaa tulla Suomen suurin aurinkovoimalaSuomen suurin aurinkovoimala käynnistettiin HelsingissäUuden aurinkovoimalan markkinointikikka: Varaa oma paneeliAsiantuntija: Näin paljon aurinkopaneeleiden hinnat ovat laskeneet viimeisen viiden vuoden aikana
Written by:

Kaisa Paastela

Ota yhteyttä