Kappeli sopii 1920-luvun rakastajalle

Ensi vuonna Virpi Hämeen-Anttila jakaa aikansa Suomen ja Skotlannin välillä. Koti on jatkossakin Vantaalla.

Mete Sasioglu

Ravintola Kappelissa Virpi Hämeen-Anttilaa viehättävät historia, värit ja valo. Runsaat ikkunat suovat ruokailijalle päiväsaikaan upean annoksen luonnonvaloa.

Mete Sasioglu

Punajuurikeitto.

Mete Sasioglu

Savulohi.

Mete Sasioglu

KANTAPÖYTÄ Puoliso tutustutti Virpi Hämeen-Anttilan ravintola Kappeliin. Hän on käynyt siellä neljällä vuosikymmenellä.

Kello on juuri lyönyt 11, mikä ravintola Kappelissa merkitsee lounasajan alkamista. Pyyhällämme Virpi Hämeen-Anttilan kanssa paikalle ensimmäisinä asiakkaina.

Kirjailija silmäilee ruokalistaa tottuneesti: hän on käynyt Kappelissa neljällä vuosikymmenellä.

– Olen kotoisin Tapiolasta, mutta tästä ravintolasta kuulin vasta mieheltäni Jaakko Hämeen-Anttilalta . Hän kertoi tapaavansa ihmisiä Kappelissa, ja ihmettelin, että mitä kirkollisia menoja hän oikein harrastaa, Hämeen-Anttila naurahtaa.

Tarinoita löytyy Helsingistä paljon.”

 

 

Sittemmin hän on viihtynyt klassikkopaikassa miestäänkin paremmin. Nyt alkuruoaksi tilataan punajuurikeitto ja pääruoaksi savulohta.

 

– Olen vähän konservatiivinen. Kun löydän hyvän paikan, niin käyn yleensä siellä, Hämeen-Anttila myöntää.

Alkuperäiseksi palautetut seinien värit sopivat kirjailijan mukaan näin syksyllä hyvin ruskan väreihin.

Kappeli avattiin jo 1867, mutta erityinen kiinnostus kirjailijalla on 1920-lukua kohtaan.

Rakkaus tuon ajan Helsinkiin konkretisoitui dekkarikirjasarjaksi, jonka ensimmäinen osa Yön sydän on jäätä ilmestyi viime vuonna. Viime keväänä ilmestyi toinen osa Käärmeitten kesä . Kirjat esittelevät lukijalle Karl Axel Björkin, joka on päivisin virkamies, öisin yksityisetsivä.

– Haaveilin pitkään historiallisen romaanin kirjoittamisesta, mutta en tiennyt minne sijoittaa sen, kirjailija kertoo.

– 1920-luku oli mielenkiintoista aikaa. Se oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen pieni helpotuksen huokaus ennen synkkää 1930-lukua. 1920-luku oli hyvin vapaamielistä aikaa, vaikka kieltolaki oli voimassa. Sitä ei kylläkään otettu vakavasti, vaan lain valvojatkin rikkoivat sitä, kirjailija kuvailee.

Hän kertoo tekevänsä vielä ainakin kaksi Björk-kirjaa.

– Niin kauan kuin tarinoita riittää, ja niitä löytyy aikakauden Helsingistä paljon. Menneisyydestä kirjailija kaipaa tämän päivän ravintoloihin lisää elävää musiikkia.

– Itä-Euroopan ravintoloissa voi yhä kuulla pianistien soittoa.

Ajatus siitä , mitä kotimarkkinoiden ostovoiman pienentyminen tekee ravintolakulttuurille, puistattaa Hämeen-Anttilaa.

– Koko ajan puhutaan viennistä, mutta entäpä kotimarkkinat? Kyllä Suomessakin asutaan. Sitä paitsi jos halutaan houkutella turisteja Helsinkiin, täällä pitäisi olla muutakin kuin starbuckseja.

Virpi Hämeen-Anttila pääsee tutustumaan skotlantilaisiin ravintoloihin, kun puoliso aloittaa professorina ensi vuonna Edinburghin yliopistossa.

– En lähde täältä kokonaan, vaan vietän aikaa sekä Skotlannissa että Suomessa. Koti säilyy Vantaalla.

Ravintola Kappeli (Eteläesplanadi 1). Avoinna joka päivä klo 10-24.

Virpi Hämeen-Anttila

Julkaissut romaaneja, tietoteoksia, useita tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä ja novelleja.

Valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi 1996, toimii opettajana ja tutkijana.

Suomentanut teoksia intialaisista kielistä, ranskasta ja englannista.

Kuvittanut kirjoja, piirtänyt karttoja ja arkeologisia kuvia.

Lisää aiheesta

Vintageharrastus jättää tilaa haaveilulleVirpi Hämeen-Anttila lupaa ainakin neljä Helsinki-dekkariaHS: Jaakko Hämeen-Anttila siirtyy Edinburghin yliopistoonJaakko Hämeen-Anttila on vannoutunut Italian ystäväElmer Bäck rakastui meksikolaiseenKatariina Souri löysi uudet ystävätJasper Pääkkönen: Ravintoloiden pitää tehdä vastuullisia valintojaJaakko Saariluoma: Taksikuskeilta saa parhaat vinkitKorkeasaaren uusi johtaja: Liha voisi olla luksusruokaaSami Seliö kiitää kahvin voimallaJussi 69: Minulla on pitkä burger-dieettiSaara Aalto: Karkkiin meni ennen monta euroa päivässäLuokkakokous-elokuvan ohjaaja: Nyt kannattaa nauttia menestyksestä
Written by:

Mete Sasioglu

Ota yhteyttä