Kallion hävikkilounas maksaa 10 euroa – näin vetäjä perustelee hintaa

From Waste to Taste -hankkeen vetäjä Johanna Kohvakka (vasemmalla) ja Sini Suomalainen.

From Waste to Taste

Helsingin Kallioon maaliskuun alussa avatun hävikkiruokaravintolan hinnat hämmentävät sosiaalisessa mediassa.

Pop up -ravintola tarjoilee viikolla kevyttä lounasta, loppuviikosta illallista ja viikonloppuisin brunssia. Lounaan hinta on keskimäärin 10 euroa ja brunssin 20 euro. Neljän ruokalajin illallinen maksoi avajaisviikolla 35 euroa.

Jopa 90 prosenttia käytetyistä raaka-aineista on hävikkiruokaa, jota ravintola saa lahjoituksina pääasiassa S-ryhmältä, K-kauppiailta ja Ruohonjuuresta.

Facebook-keskusteluissa hinnat ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua ja niitä on moitittu kalliiksi.

From Waste to Taste ry:n hankepäällikkö Johanna Kohvakka painottaa, että hanke ei tavoittele voittoa.

– Hinnoittelumme perustuu samaan malliin kuin Amsterdamin hävikkiruokaravintolassa, joka toimii esikuvanamme. Tavoitteemme on maksaa normaalia palkkaa kokkitiimille, sillä heidän ammattitaito on tärkeää hävikkiruokaa käsiteltäessä, Kohvakka kertoo.

Kokkitiimiin kuuluvat villiyrttiasiantuntija Ossi Paloneva ja marokkolaistaustainen Yassine Errehani.

Lisäksi ravintola työllistää kolme food rescue -lähettiä.

Ruoka myytiin loppuun useina päivinä."

Kohvakka tähdentää myös, että ravintola maksaa normaalia, markkinaehtoista vuokraa.

– Lisäksi meidän logistiikkajärjestelmämme on laajempi kuin tavallisen ravintolan.

Kustannuksia syntyy myös siitä, kun ravintola osan raaka-aineista.

– Ostamme esimerkiksi rumia kasviksia, jotka eivät kuluttajille kelpaa. Raaka-ainekustannukset ovat tosin vain noin 30 prosenttia ravintolan kustannuksista, Kohvakka perustelee ruoan hintatasoa.

Kallion hävikkiruokaravintola ei myöskään Kohvakan mukaan vie Hurstin tai muiden ruoka-aputoimijoiden saamia lahjoituksia.

– Pyrimme keräämään vain sitä ruokahävikkiä, joka vielä tällä hetkellä jää keräämättä. Ruoka-aputoimijoilta ei siis viedä mitään vaan päinvastoin, toimitamme ison osan saamastamme ruokahävikistä ruoka-aputoimijoille.

From Waste to Taste -hävikkiruokaravintola avasi ovensa maaliskuun alussa Made in Kallion tiloissa Vaasankadulla.

Ensimmäinen viikko ylitti odotukset. Ruoka myytiin loppuun useina päivinä.

– Perjantain illallinen ja sunnuntain brunssit oli kokonaan loppuunmyyty ja ihmisille jouduttiin myymään ei-oota. Hävikkiä ei todellakaan syntynyt, Kohvakka iloitsee.

Ravintola palvelee vielä maaliskuun loppuun asti.

Mistä on kyse?

From Waste to Taste -hävikkiruokaravintola on auki maaliskuun ajan Made in Kallion tiloissa Vaasankadulla.

Tarjolla on viikolla kevyttä lounasta, loppuviikosta illallista ja viikonloppuisin brunssia.

Ruoka valmistetaan raaka-aineista, jotka ovat vaarassa joutua hukkaan: kauppojen ylijäämätuotteista, kalastuksen sivutuotteena saatavasta pikkukalasta, kypsistä vihanneksista tai vähemmän käytetyistä ruhonosista.

Tavoite ravintolan tarjonnassa on, että 90 prosenttia raaka-aineista on ns. hävikkiruokaa.

Hanke pyrkii tuotollaan auttamaan työurien alkuun vaikeasti työllistyviä ihmisiä ja vaikuttamaan ruokahävikin vähenemiseen koko ruoantuotantoketjussa.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Nyt sitä voi kokeilla: Hävikkiruokaravintola avaa KalliossaHävikkiruoka halutaan Helsingissä ruokapöytiin – Vantaa hyödyntää jo 10 000 kiloa viikossa