Ravintolaskandaali: Helsingin maineikkaampiin kuuluva Salve saa lähtöpassit!

Helsingin Uutisten lukijat valitsivat Salven silakat pääkaupunkiseudun parhaaksi silakka-annokseksi.

Helsingin Uutiset arkisto

Taloyhtiö heittää pellolle Helsingin maineikkaampiin kuuluvan ravintola Salven. Silakoistaan tunnettu entinen merimieskapakka on niitä helsinkiläisravintoloita, joiden nimi tunnetaan myös muualla Suomessa.

Helsingin Uutisten lukijat valitsivat Salven silakat pääkaupunkiseudun parhaaksi silakka-annokseksi viime syksynä. (Katso lista jutun lopusta.)

Nyt näyttää siltä, että perinnerikas ravintola on pakkomuuton edessä vuoden 2016 lopussa, sillä liiketilan omistaja Asunto Oy Hietala Bostads Ab ei ole suostunut uusimaan pitkäaikaista vuokrasopimusta ravintolan omistavan HOK-Elannon kanssa, HOK-Elanto kertoo tiedotteessaan.

– Emme ole päässeet mukaan edes tarjouskilpailuun, HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen pahoittelee Helsingin Uutisille.

Hän sanoo, että uniikkiravintolan kaikki irtaimisto lähtee mukaan, jos muutto tulee.

Heinonen pahoittelee kanta-asiakkaiden ja myös matkailukaupungin maineen puolesta.

– Matkailijat ovat löytäneet paikan. Meillä käy nykyään hirmupaljon turisteja Aasiasta.

Katso, mitä tulee "häädetyn" klassikkoravintolan tilalle!

Salve on ollut elävä osa Helsingin kaupungin, ravintola- ja kulttuurihistoriaa.

Hietalahden laivatelakka aloitti toimintansa 1860-luvulla. Kun satamarata valmistui 1890-luvulla, alkoi Hietalahtikin kehittyä todelliseksi satamaksi. Hietalahdenrannan ja Hietalahden kadunkulmaan oli 1800-luvun lopulla valmistunut siro kaksikerroksinen yhden perheen puutalo, jonka omisti ensin kauppias Paul Sinerbrychoff. Tässä talossa avattiin vuonna 1897 ravintola Salven ensimmäinen aste – eräänlainen ruokakioski, jonka luukusta myytiin ruokaa ja tupakkaa pääasiassa merimiehille.

Nykyinen kivitalo valmistui samalle paikalle vuonna 1927 ja siihen avattiin nimellä Uusi Salve ravintola, joka asettui elämään tyypillistä merimieskapakan elämää. Koska silloin elettiin kieltolain aikaa, tämän maineen ylläpitäminen edellytti senaikaista luovuutta tarjoilun järjestämisessä.

Merimiehet ovat tavallaan sisustaneet Salven, joka on säilyttänyt alkuperäisen perusilmeensä jo yli 80 vuotta. Sen seinille on kerääntynyt laivojen valokuvia, meri- ja laivamaalauksia, joita asiakkaat ovat tuoneet sekä 11 purjelaivan pienoismallia. Osa laivojen kuvista on peräisin merikapteenilta, jonka tytär tiesi edesmenneen isänsä usein käyneen Salvessa.

Salve on valittu eri medioiden listauksessa Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon vuosina 2005, 2006, 2007 ja 2011. Paistetut silakat ovat ravintolan tavaramerkki.

Helsingin Uutiset järjesti syksyllä 2015 äänestyksen pääkaupunkiseudun parhaasta kalaravintolasta ja silakka-annoksesta. Silakka-annoksista äänestettäessä kaksi oli ylitse muiden. Ne ovatkin legendoja.

Salven paistetut silakat sai 24 prosenttia ja Sea Horsen rapeaksi paistetut silakat 18 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Parhaiden kalaravintoloiden listalla Salve oli sijalla 7.

Taloyhtiö sanoo nyt asettaneensa riman korkeammalle.

Helsingin top 10

silakka-annokset

1. Salven paistetut silakat

2. Sea Horsen rapeaksi paistetut silakat

3. Salutorgetin paistetut silakat

4. Savoyn paistetut silakat

5. Eliten paistetut silakat

6. Kosmoksen paistetut silakat

7. Hakaniemen Hallikahviloiden silakkapihvit

8. Cellan Stadin silakat

9. Ilveksen halstratut silakkafileet

10. Wellamon paistetut silakat/silakkapihvit

Ääniä sai 22 eri silakkaruokaa. Lähde: Helsingin Uutiset 10.10.2015.

Written by:

Sakari Nupponen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Merimieskapakan aamiainen on tosimiehellekin tosipaikkaHelsingin parhaat kalaravintolat ja silakka-annokset – näin lukijat valitsivatNyt puhuu ravintolan "häätäjä": Asetimme riman korkealleSilakkasota: Katso, mitä tulee "häädetyn" klassikkoravintolan tilalle!