Piilota X Palauta

Rankka talvi iski loven kivijalkakauppojen kassaan

Paikalliset Kommentoi

Kun huonoon taloussuhdanteeseen yhdistyivät lumimyräkät, tukkoiset kadut ja paukkupakkaset, monen pienen liikkeen myynti lähes pysähtyi viime vuoden lopulla.

Vaikean talven jälkeen kivijalkakauppojen tilanne on nyt kohenemassa.

– Viime vuosi oli hiljainen eikä joulumyyntiä ollut monella pikkukaupalla ollenkaan. Viisitoista kuukautta meni huonosti, mutta tammikuussa tuli käänne parempaan. Ovi alkoi taas käydä ja nyt on jo aika vilkasta, vaikkei muutos vielä kassavirrassa näykään, arvioi elokuva-antikvariaattia pitävä Jorma Palkeinen.

Suhdanteiden kääntymisen lisäksi Palkeinen laskee käänteen johtuvan tiivistyneestä yhteistyöstä. Helsingin keskustan kivijalkaliikkeet perustivat viime vuonna yhteisen Cityshops.fi -verkkosivuston, jossa esittelevät tuotteitaan ja käyvät pian myös verkkokauppaa.

 

Viisitoista kuukautta meni huonosti.”

– Meitä on nyt vähän yli neljäsataa yritystä. Yritämme saada ketjuliikkeiden edut esimerkiksi tavarantoimituksissa, vakuutuksissa, rahoituksessa ja tilitoimistopalveluissa, Palkeinen kertoi.

Cityshops-yrittäjät edustavat yhteensä 153 toimialaa, mutta ongelmat ovat Palkeisen havaintojen mukaan hyvin samanlaisia.

– Yhdessä voimme toimia näkyvämmin ja meillä on isompi äänivoima. Ajamme kivijalkakauppojen etua, esimerkiksi nyt vastustamme Korkeavuorenkadulle suunniteltua raitiotielinjaa, Palkeinen kertoi.

Taistelua asiakasmäärien romahtamista vastaan käydään myös kaupunginosien yrittäjäyhdistyksissä. Esimerkiksi Krunikan kivijalkayrittäjät yhdistivät voimansa jo vuonna 2006. Yhdistyksen mukaan yhteistyö on tuonut lisää asiakkaita.

Kruununhaassa on talojen kivijaloissa ollut perinteisesti paljon pieniä liikkeitä. Vielä 1970-luvulla lähes joka korttelista löytyi sekä siirtomaatavarakauppa että maitokauppa, mutta 1980-luvulta lähtien pikkuliikkeet alkoivat vähentyä rajusti. Nyt Kruununhaassa on toistasataa erilaista pientä kivijalkaliikettä, joiden toimialat vaihtelevat elintarvikkeista käsityöläisiin.

Designkortteliyhdistys puolestaan on koonnut yhteen Punavuoren seudun parisataa designyritystä. Yhdistyksellä on nettisivut ja se järjestää tapahtumia, tempauksia ja koulutusta.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Pentti Rantala moittii tämäntalvista katujen huoltoa.

Heikko katujen kunnossapito aiheutti Rantalan mukaan kohtuuttomia vaikeuksia pienten yritysten toiminnalle, kun asiakkaat eivät päässeet liikkeisiin.

Keskustan pikkukauppojen säilyttäminen on Helsingin Yrittäjien mukaan olennaisen tärkeää kaupungin viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden kannalta. Myös kuluttajat ovat heränneet kampanjoimaan kivijalkakauppojen puolesta.

Hyvä valikoima vetää asiakkaita

Marketta Karjalainen– Jos haluaisin vain rikastua, en ehkä tekisi tätä, ekonomi Tiina Westerlund myöntää. Koska raha ei ole Westerlundille elämän päätarkoitus, hän tekee sitä mistä tykkää, eli pitää astiakauppaa Töölössä.

Astialiisa-liike myy uusia ja vanhoja suomalaisia astioita. Hyllyt pursuvat etenkin eri-ikäisiä Arabian kuppeja, kannuja, lautasia ja vateja.

– Arabialla on 136 vuodessa ehtinyt olla valtava määrä erilaisia malleja. Valikoiman pitää olla laaja, että voi palvella hyvin. Ihmiset tulevat jopa ulkomailta saakka tänne hakemaan täydennystä vanhaan astiastoonsa, Westerlund kertoo.

Erikoistuminen ja hyvä palvelu ovat Westerlundin mukaan pienen kivijalkaliikkeen valtit.

Erikoistuminen ja palvelu ovat pikkukaupan valtit.”– Kuukaudet ovat aina erilaisia ja joulun jälkeen oli hetken hiljaista, mutta yleensä asiakkaita kyllä riittää. Mitä erikoisempi valikoima kaupalla on, sitä laajemmalta se kerää asiakkaita.

Astialiisassa hyvään palveluun kuuluu näyttelyiden ja teemapäivien järjestäminen. Jos kaupan valikoimasta ei puuttuvaa kuppia löydy, Westerlund lupaa ilmoittaa, kun sellainen ilmaantuu. Hän kartuttaa varastoa kaiken aikaa ostamalla yksityisiltä vanhoja astioita.

Myös tunnelma on tärkeä. Astialiisassa kuljeskellaan hyllyltä toiselle muistelemassa menneitä.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu