Mikä on Helsingin paras uusi ravintola? Yli 80 ehdokasta mukana HU:n äänestyksessä

Paul Hickman ja Kari Aihinen ideoivat Royal Ravintoloille uuden ravintolan, joka remontoitiin Fishmarketin ja Sasson paikalle Pohjoisespalle. Roster Helsinki avasi ovensa viime kesänä.

Päivi Tuovinen

Ville Haapasalo toteutti unelmansa ja avasi ravintola Purpurin Helsinkiin lokakuussa.

Johanna Erjonsalo

Bastion Bistrossa Suomenlinnassa on nähtävillä aiemmin samassa tilassa toimineen kerhoravintola Klubi 20:n eli tuttavallisemmin Yläkerhon tai Yliksen tarjoiluluukku, jota Merja Helaniemi kutsuu elämän luukuksi. Luukulla palvelee Sakari Ellilä.

Jussi Vehkasalo

- Haluamme että uudistunut Bistro Gimmis ja aulabaari Ro-Ro ovat alueen kivijalkapaleluja, mutta houkuttelevat myös hotellin asukkaita, kertoi Radisson Blu Seaside -hotellin ravintolapäällikkö Mari Blomqvist.

Marketta Karjalainen

Sheletin keittiöstä voi kurkkia salin puolelle, mutta matala aukko takaa kokeille työrauhan.

Marketta Karjalainen

Lauttasaaren jälkeen Mazen Al Khadour aikoo viedä Levantin seuraavaksi Kallioon.

Marketta Karjalainen

Helsingin ensimmäinen Pancho Villa ei jää viimeiseksi, vakuuttavat operatiivinen johtaja Teemu Vanharanta ja tuotepäällikkö Esa Huotari.

Marketta Karjalainen

Ravintoloitsija Teemu Mattila muutti Kaartin autokomppanian ruokasalin ravintolaksi.

Susanna Kosonen

Jaana Höri haluaa olla läsnä ravintolassaan Pakilassa aina kuin ehtii.

Marketta Karjalainen

Kotipizza on tuli Arabian kauppakeskukseen tilaan, jossa sijaitsi vuoden verran Suomen ensimmäinen kahvila Cinnabon.

Jussi Vehkasalo

The Lucky Bastard tarjoilee Itiksessä käsin tehtyjä hampurilaisia lisukkeineen.

Marketta Karjalainen

6k Foodmarket muodostuu kuudesta pikkuravintolasta, joilla on yhteinen tila.

Marketta Karjalainen

Hävikkiruokaravintola asettui Lapinlahden vanhaan sairaalaan.

Johanna Erjonsalo

Hernesaaren saunarakennuksessa Löylyssä toimii myös ympärivuotinen ravintola.

Johanna Erjonsalo

Super Bowl -konsepti osoittautui kesällä Hernesaaren Rannassa niin hyväksi, että Teresa Välimäki perusti syksyllä ympärivuotisen kulhoravintolan Hietalahden halliin.

Päivi Tuovinen

Bystro toi kaukaasialaiset maut Etelärantaan.

Marketta Karjalainen

Henri Alén ja Tommi Tuominen avasivat huhtikuussa suomalaista fine dining -ruokaa tarjoilevan ravintola Finnjävelin.

Marketta Karjalainen

Aino Enne-Farias ja Luis Farias pitävät venezuelalaista ravintolaa nyt Vallilassa.

Johanna Erjonsalo

Kokonainen ravintolakortteli rakennettiin Kampin kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen.

Johanna Erjonsalo

Ravintola Lönkka sijaitsee Lönnrotinkadulla.

Marketta Karjalainen

Sandro avasi ensimmäisen kauppakeskusravintolansa joulukuussa Kampissa.

Marketta Karjalainen

Cumulus Meilahden bistroon lapset pääsivät suunnittelmaan menua.

Marketta Karjalainen

Clarion Jätkäsaaren ravintola ja baari toivat Helsinkiin suuren maailman tuulahduksen.

Marketta Karjalainen

Namaskaar Express -ketju tuli myös Itikseen.

Marketta Karjalainen

Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää avasivat helmikuussa Paleman Teurastamolle ja lokakuussa Wernerin Bulevardille.

Marketta Karjalainen

Pikkuroballa aloitti viime vuonna  myös OX. Alueelle avattiin useita uusia ravintoloita.

Ville Relander ja Richard McCormick isännöivät nyt myös Holiday-ravintolaa Katajanokalla.

Royal Ravintolat

Onko Salve uuteen tilaan muuton jälkeen uusi vai vanha? Silakat ainakin pysyivät listalla.

Marketta Karjalainen

Georgialainen ravintola syntyi Kurviin yhden perheen voimin.

Marketta Karjalainen

Kampin Korttelin ravintolat vetävät väkeä. Esimerkiksi lauantaibrunsseille jonotetaan.

Marketta Karjalainen

YLEISÖÄÄNESTYS Uusia ravintoloita avattiin viime vuonna ennätystahtia. Mikä niistä on suosikkisi?

Uusia ravintoloita avattiin Helsinkiin viime vuonna suorastaan hengästyttävää tahtia. Vikkelimmät ehtivät avata vuoden aikana jopa useita ravintoloita.

Niitä tuli lähiöihin ja keskustaan, ostareihin ja kivijalkoihin. Joukkoon mahtuu liki kaikkea mahdollista fine diningista hampurilaisiin.

Ravintola-ala on todella mediaseksikäs."

– Ravintola-ala on todella mediaseksikäs, arvioi itsekin ravintoloitsijaksi viime vuonna ryhtynyt Jaana Höri.

Alalle on Hörin mukaan on helppo tulla.

– Kynnys on matala ja maahanmuuttajille ravintolan perustaminen on usein ainoa vaihtoehto työllistää itsensä.

Hörin mukaan epäonnistumisen riski on korkea, vaikka tekisi pitkää päivää ja hirveästi töitä.

– Ei auta vaikka olisi huippukokki, jos rinnalla ei ole joku, joka ymmärtää kuluja ja taloutta, hän arvioi. Höri on itse valmistunut kauppakorkeakoulusta. Ravintola-alan yrityksen hän perusti 20 vuotta sitten. Marraskuussa yritysasiakkaita palveleva HofS catering sai rinnalleen delin ja ravintolan.

– Alkuvuosina ravintola on iso rahareikä, johon on pakko pumpata rahaa koko ajan. HofS-ravintolakaan ei olisi yksin kannattava, jollei meillä olisi yritysmyyntiä.

Liikaa Höri ei kuitenkaan halua pelotella ravintolan perustamista suunnittelevia.

– Toivon, että kaikki lahjakkaat kokit uskaltavat lähteä alalle. Uudet ravintolat tuovat monipuolisuutta tarjontaan. On kiva käydä maistelemassa erilaisia tuotoksia aina kun vaan on aikaa.

Kilpailutilanne ei pelota. Hörin mukaan muut ravintolat hyötyvät tulokkaista.

– Olisi kiva, jos tänne Pakilaankin tulisi ruokaravintolakeskittymä. Se toisi lisää asiakkaita. Esimerkiksi Uudenmaankadulle, joka on nykyisin täynnä ravintoloita, on helppo mennä pörräämään.

Monille oman ravintolan avaaminen on pitkäaikaisten haaveiden täyttymys. Jaana Höri etsi sopivaa tilaa viisi vuotta.

Näyttelijä Ville Haapasalo, jonka Purpur avasi lokakuussa, kertoi suunnitelleensa georgialaista ravintolaa mielessään jo viisitoista vuotta. Ilman ravintolayhtiö Restamaxia haave ei olisi toteutunut vieläkään.

Viime vuonna Helsinkiin perustettiin yli 80 ravintolaa. Lopettaneiden lista on paljon lyhyempi: Hello Darling, Onda, William K, Nälkä, Arctic Burrito, Hodari & Hummeri, Sasso, Fishmarket, Havis, Wossikka, Lähiö, Wanha Mestari, McDonald´s Sokos, We Got Beef, Iloinen katupoika, Twisted Street Kitchen Hakaniemi, Palace. Useimpien paikalla on jo uusi.

Hernesaaren Ranta ei ole ehdolla, koska se palvelee vain kesäkaudella. Kampin pohjakerroksen 6k Foodmarket on purettu kuudeksi ravintolaksi. Listalla ovat myös paikkaa vaihtaneet Coco Grill ja Salve.

Vuonna 2015 Helsinkiin noin 60 ravintolaa. Niistä eniten ääniä Helsingin Uutisten kisassa saivat African Pots, Pizzeria Piece ´n´Love ja Primula & Old Skiffer.

Viimeinen äänestyspäivä on 12. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Burger King avaa ravintolan Kontulaan – "Näemme alueessa potentiaalia"Levant avasi Lauttasaaressa, seuraavaksi mielessä KallioTämä ei ole uutisankka! Helsinkiläisen ravintolan pakko vaihtaa kylttiään – katso mikä sensuroitiinJätkäsaaren tornihotelli avautuu – Kisa ravintola-asiakkaista kiristyy Uusi pizzeria Helsinkiin – alueella aiemmin vain yksi pizzamestaKulhoruoasta tuli menestys – Välimäen Super Bowl alkaa kasvaa kaupungilleTahti sen kuin kiihtyy: toistakymmentä uutta ravintolaa juhlii pian avajaisiaanNyt se tapahtuu: Ville Haapasalon Purpur avaa ovensa ylihuomennaTätä edes vaimo ei uskonut: Ville Haapasalon unelmasta tulee tottaSalakapakan jälkeen sukelletaan ullakkotunnelmaanIdän parhaat burgerit? Testissä uusi The Lucky BastardSalve avasi uudessa talossa: Paljon vanhaa, jotain uuttaEi mikään Salve – Merimieshenkinen Shelter tuo makuja maailmaltaJätkäsaaren vanha tiilimakasiini herää eloon – Tähtikokki avaa ravintolanHans Välimäki ryhtyi pastayrittäjäksiRavintolabuumi iski nyt Katajanokalle – taas aloittaa yksiOluet saa kantaa samaan pöytään – Raja-aidat nurin Kampin uudessa katuruokakeitaassaHelsinkiin jälleen uusi sporttibaariNyhtökaura tuli kauppahalliin – täältä sitä saa300-paikkainen luolaravintola Helsingin keskustaan – legendaarisen Copacabanan ex-tiloihinJasper Pääkkösen sauna kerännyt jo tuhansia kävijöitä – ja nyt tamperelaisetkin tahtovat oman Löylyn!Meksikolaisketju kasvaa nyt aggressiivisesti etelään – tänne aukesi Helsingin ensimmäinenSedu Koskisen Hernesaaren Ranta yllättää iloisesti – festaritunnelmaa ilman raja-aitojaTuuvinkia, tytinää, mähnää, rössyä – tämäkö on suomalaista huippuruokaa?Ravintola OXin varauskirja täyttyy jo mukavastiSiipisota alkaa Helsingissä! Höyhentävätkö nämä kaksi toisensa?Georgialaisravintola avasi vihdoin KurvissaKaivopihan uusi ravintola sekoittaa lattarimakujaValtakunnallinen ravintolaketju muuttaa muotoaan – tätä lupaa Frans & Les FemmesLegendaarinen Jugendsali sai kylkeensä sushiravintolanFinnjävelissä perinneruoka muuttuu fine diningiksiKaukasialainen menu ja laaja vodkavalikoima keskelle Helsinkiä – huokea blinibaari avaa suojelutalossaUutta Tenhoa synnytettiin kahdeksan kuukautta – tälläinen siitä tuliKim Heiniön ravintolarypäs kasvoi taasRemontti ohi – aasialaisravintola avaa tänään"Se oli tarjous, josta ei voinut kieltäytyä" – Döner Harjun voimakaksikko avaa uuden ravintolanTuulahdus San Franciscoa: Sushirulla rantautuu FredalleKokin märkä uni hehkuu jo kuumana – Döner-miesten Werner nyt aukiTunnelmat ja maut vaihtuvat tiheää tahtia – katso kuvat Kampin uudesta ravintolakorttelista Uusi kymmenen ravintolan Kortteli hämmästyttää – "Ja sitten me rakensimme lautan"Ruokaa ja juomaa puolille öin tarjoileva Tislaamo avaa TeurastamollaHouse of Sandwiches on nyt myös pakilalainen ravintolaNakit ja perunamuusi väistyivät bistron lastenlistaltaHelsinkiin avataan nyt uusia ravintoloita ennätystahtia – Helsingin Uutiset selvitti miksi Ravintoloitsija loikkasi golfkentiltä Taivallahden kasarmille Hävikkiruokaa riittäisi monen ravintolan tarpeisiinVenezuelalainen ravintola vaihtoi Roihuvuoren Vallilaan – nämä asiat muuttuivatLaskelma yllätti: Hävikkiruoka tulee kalliiksi Tältä näyttää uusi Lönnrotin nimikkokapakka