Rajojen sulkemista väläyttänyt imaami lähtee politiikkaan – "Helsingin muslimien jännitteet eivät näy meillä"

Jamil Jamal haluaa kantaa vastuuta kunnallisessa päätöksenteossa.

Juha Perämäki

POLITIIKKA Imaami ja linja-autonkuljettaja Jamil Jamal on keskustan ehdokas Porvoossa. Hän nousi julkisuuteen todettuaan, että Euroopan olisi pitänyt sulkea rajojaan vuoden 2015 siirtolais- ja pakolaiskriisissä.

Linja-autonkuljettaja ja imaami Jamil Jamal pyrkii kuntavaaleissa Porvoon kaupunginvaltuustoon. Hän on ilmoittautunut keskustan ehdokkaaksi.

– Haluan olla esimerkki, ottaa vastuuta ja osallistua velvollisuuksien hoitamiseen. Haluan tehdä parhaani yhteistyön parantamiseksi, että eri kulttuureja ja uskontoja edustavat ihmiset voisivat toimia yhdessä ja lähestyä toisiaan, Jamal perustelee Uusimaa-lehdelle.

Keskusten riveihin liittymistä hän ei perustele erikseen.

– Eivätkö kaikki puolueet palvele kansalaisia?

Jamal nousi julkisuuteen vuoden 2015 pakolais- ja siirtolaiskriisin aikana todettuaan, että Suomen kannattaisi sulkea rajansa terroristien maahan pääsyn ehkäisemiseksi.

Myöhemmin hän totesi, että avoimet rajat olivat virhe EU-mailta.

Hyväntahtoiseksi kuvattu Jamal mies puhuu eri kulttuureja edustavien ihmisten yhteistyöstä ja tasa-arvosta. Islamilaiseen yhteisöön kuuluu Porvoossa toista sataa henkilöä. He ovat kiitelleet imaamia kuntavaaleihin lähtemisestä. Nyt heillä on oman yhteisön edustaja, jota voi äänestää.

– Sanovat, että olen myöhässä. Olisi jo kauan sitten pitänyt ottaa vastuuta. Meitä islamin kulttuurista tulevia on täällä niin paljon ja Porvoo on meidän kotikaupunki.

Jamil Jamal on koulutukseltaan juristi. Hän työskenteli kotimaassaan upseerina suojelupoliisissa, kunnes poliittisten selkkausten seurauksena perhe pakeni 1999 ensin Turkkiin ja edelleen 2003 Suomeen. Hän on opettanut Kevätkummun ala-asteella ja ajanut jo vuosia työkseen linja-autoa.

Jamal on sunni. Hän ei kuitenkaan halua sellaista kahtiajakoa syntyvän, joka on muodostettu profeetan jälkeen. Hän myöntää, että sunnien ja shiiamuslimien välillä on jännitteitä yhteisöissä Helsingissä, mutta ei Porvoossa – ainakaan niitä ei ole ollut ennen viime aikojen pakolaistulvaa.

– Olemme osannet sopia asioista keskenämme hyvässä yhteisymmärryksessä. Nyt meidän pitää tehdä uusillekin ihmisille entistä tarkemmin tiedoksi, että emme halua meidän ja teidän kulttuureja. Eivät ihmiset niin erilaisia ole.

Jamil Jamal

Syntynyt 1965 Irakissa, jossa opiskeli yliopistossa ja myöhemmin juristiksi Lontoossa. Työskenteli suojelupoliisissa upseerina (sotilasarvo everstiluutnanttia vastaava) aikana, jolloin Saddam Hussein oli vallassa.

Pakeni 1999 viisilapsisen perheensä kanssa Turkkiin, josta tuli 2003 Suomeen ja Porvooseen.

Työskentelee Porvoon Liikenteen linja-autonkuljettajana.

Porvoon islamilaisen yhteisön imaami vuodesta 2007 lähtien.

Porvoon Islam-kulttuurikeskuksen puheenjohtaja on opetti 2009 lähtien neljä vuotta islamia Kevätkummun ala-asteella.

Written by:

Tanja Kuisma

Ota yhteyttä
 

Kuntavaalit järjestetään
9. huhtikuuta 2017

 

Tärkeät päivät:

 

1. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

2. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

3. Vaalipäivä sunnuntai 9.4.