"Jalan kokoinen kuoppa" puhkoi renkaan Kehä I:llä – tienpitäjä ei korvaa

Autoilija kertoo eturenkaan puhjenneen, kun hän ajoi Kehä I:llä olleeseen kuoppaan.

Lukijan kuva

Autoilija kävi seuraavana päivänä tarkastamassa onnettomuuspaikan ja totesi tiessä syvän reiän katkoviivan vieressä.

Lukijan kuva

Autoilija kävi seuraavana päivänä tarkastamassa onnettomuuspaikan ja totesi tiessä syvän reiän katkoviivan vieressä.

Lukijan kuva

Espoolaisautoilija on ihmeissään saamastaan kohtelusta.

Autoilija kertoo kuljettaneensa viime lokakuussa poikaansa ja miniäänsä lentokentälle.

Seurue ajoi Kehä I:llä Tapiolasta itään päin. Hieman ennen Laajalahden liittymää tiessä oli autoilijan mukaan "ihmisen jalan kokoinen kuoppa", jonka seurauksena autosta puhkesi toinen eturengas.

Kuoppa oli katkoviivan vieressä lähellä liittymää.

– Rengas lähes räjähti kuoppaan. Kolari oli lähellä, mutta onneksi takana tullut autoilija sai jarrutettua, kuski kertaa tapahtumia.

Autoilijan mukaan hänen nopeutensa oli tapahtumahetkellä noin 40 kilometriä tunnissa, tien pinta oli kuiva ja sää poutainen.

Tapahtuneen seurauksena autoilija haki tienpidosta vastaavalta ely-keskukselta 200 euron korvausta tuhoutuneesta renkaasta.

Tammikuussa autoilija sai Lapin ely-keskukselta päätöksen, jonka mukaan minkäänlaista aihetta korvauksiin ei ole.

– Päätöksen mukaan kyseessä ei ole liikennettä vaarantava reikä tiessä. Olen asiasta täysin eri mieltä.

Ely-keskuksen mukaan tien kunnossapitoa ei ole laiminlyöty ja siksi tienpitoviranomainen ei ole velvollinen korvauksiin.

Päätöstään ely perustelee muun muassa sillä, että maanteitä ei voida pitää reaaliaikaisesti täysin moitteettomassa kunnossa. Tietä korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään tienpitäjän omien havaintojen ja tienkäyttäjiltä saatujen ilmoitusten perusteella.

– Tiellä on suoritettu hoitotoimenpiteitä ja tietä on tarkastettu sopimuksen mukaisesti. Vahinkoa edeltäneessä tiestötarkastuksessa päivää aiemmin tiellä havaittiin ajomukavuutta haittaava päällystevaurio, joka ei vaatinut välittömiä toimenpiteitä, ely-keskuksen päätöksessä todetaan.

Autoilija ilmoitti tienkäyttäjän linjalle päällystevauriosta vahingon jälkeisenä päivänä. Urakoitsija puolestaan paikkasi vaurion siitä tiedon saatuaan.

– Jos tienpitäjä toimii kohtuullisessa ajassa, ei korvausvastuuta synny, elyn päätöksessä jatketaan.

Autoilija vaati päätöksen uudelleenkäsittelyä, mutta senkin tulos on sama: korvauksiin ei ole aihetta.

Hänen mukaansa Suomen vilkkaimmin liikennöidyllä tiellä ei saisi olla reikää, joka puhkoo renkaan.

– Tilanne oli todellakin liikennettä vaarantava, koska jouduin tekemään äkkipysähtymisen renkaan rikkouduttua yllättäen. Oli ainoastaan perässäni ajavan kuljettajan valppauden ansiota, ettei peräänajoa tapahtunut.

– Syy renkaan rikkoutumiseen ei todellakaan ollut minun, kuski toteaa ihmetellen.

Ainoaksi vaihtoehdoksi autoilijalle jää saattaa asia käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

– Siitä taas aiheutuu pahimmassa tapauksessa vain lisäkustannuksia, hän pohdiskelee.

Näin ely korvaa

Tienkäyttäjälle maantiellä sattuneesta vahingosta, joka on aiheutunut tien puutteellisesta kunnossapidosta, on mahdollista hakea vahingonkorvausta.

Tienkäyttäjä voi saada korvausta, jos tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai tienhoitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty.

Yksistään tien huono kunto ei oikeuta korvaukseen.

Korvauskäsittelyssä tutkitaan esimerkiksi, onko maantien ja siihen kuuluvien laitteiden hoito suoritettu laatuvaatimusten mukaisesti ja onko vaarallisista paikoista varoitettu.

Vahingonkorvausta voi saada, jos tien kunnossapidon laiminlyönnin johdosta maantie ei ole ollut yleistä liikennettä tyydyttävässä kunnossa eikä vahingolta ole voinut huolellisesti toimimalla välttyä.

Korvaushakemukset käsitellään keskitetysti Lapin ely-keskuksessa.

Hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on noin neljä kuukautta.

Lähde: Ely-keskus

Lisää aiheesta

Poliisi Kehä I:n tolppasumasta: "Samaa voitaisiin hyödyntää muuallakin"Autoilija, teetkö sinäkin tämän perusvirheen Kehä I:llä? – Virasto neuvoo, miten ruuhkaa voi välttääTaas uusi nopeuskamera Kehä I:lle – poliisi paljasti paikanPoliisi paljasti Kehä I:n nopeuskameran uuden paikan – vasta viisi välähdystä tunnissaHelsingin poliisi julkaisi kuvan Kehä I:ltä – Täällä "räpsyy" nyt taukoamatta
Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä