Automaatti syöttää pellettejä pesään – Jätkäsaareen tulee yleinen kuivan maan sauna

Arla-saunan isäntä Kimmo Helistö avaa yleisen saunan ja saunaravintolan Jätkäsaaren Välimerenkadulla elokuussa 2018.

Päivi Tuovinen

SRV:n ekokorttelin katutasoon tulee pelleteillä lämpiävä yleinen sauna.

SRV

Saunainnostus kantaa hedelmää pian myös Jätkäsaaressa. Merihaan Kulttuurisaunan, Hernesaaren Löylyn ja Katajanokan Altaan seuraan modernien yleisten saunojen joukkoon liittyy elokuussa 2018 Uusi Sauna.

– Se on kuivalla maalla sijaitseva yleisen saunan päivitys, luonnehtii Kimmo Helistö, jonka tuotantoyhtiö on sekä Uuden Saunan että siihen liittyvän ravintolan puuhamiehenä Jätkäsaaressa.

Saunayhtiö ja SRV:n Airut-korttelin taloyhtiöt allekirjoittivat vuokrasopimuksen tammikuussa. Tilan sisustussuunnittelu on parhaillaan käynnissä.

– Ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet kortteliin ja viimeisetkin talot ovat jo rakenteilla. Sauna ja saunaravintola sijoittuvat Välimerenkatu 10:n pohjakerrokseen.

Sauna sijoittuu yhteen korttelin liiketiloista 1- ja 8-kerroksisten rakennusten pohjatasoon.

Kortteli on suunniteltu Sitran järjestämän ideakilpailun voittaneen italialais-saksalaisen ehdotuksen pohjalta.

– Korttelin kuudessa kerrostalossa ei ole lainkaan erillisiä yhtiösaunoja. Jonkun verran asuntokohtaisia saunoja kalleimmissa osakkeissa toki on, mutta ideana on että iso yleinen sauna palvelee korttelin asukkaita, Helistö kertoo.

Automaatti ohjaa pelletit polttoon."

Uuteen Saunaan tulee pellettejä polttavat kertalämmitteiset naisten ja miesten saunat sekä sähkölämmitteinen tilaussauna.

– Sinne tulee kymmenen kuution pellettivarasto, josta automaatti ohjaa pelletit polttoon, Helistö selvittää.

Saunaravintola terasseineen palvelee myös muita kuin saunojia. Kortteliin on tulossa myös Fafa´s.

Helsingissä ei Helistön arvion mukaan ole vielä yhtään vastaavaa saunaa. Muut uudet yleiset saunat ovat rannoilla tai kylpylöiden yhteydessä.

– Osallistumme saunan renessanssiin ja otamme Jätkäsaaren haltuun. Neljän ratikkalinjan, Baanan ja metroaseman ansiosta minulla on luottamusta myös siihen, että tämä tulee myös kaikkien helsinkiläisten ja saunaharrastajien käyttöön, Helistö arvioi.

Kimmo Helistö on isännöinyt yli kymmenen vuotta Sauna Arlaa Kalliossa. Arla avasi ovensa 1929.

Suomen Saunaseura myönsi kesällä 2015 Kimmo Helistölle Löylynhenki-palkinnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Stadin saunoja muisteltiin – ”Yksityissaunaan alkoi mennä pariskuntia”Jätkäsaareen tulee yleinen sauna – lämpiää pelleteilläJätkäsaareen kohoaa vehreä hiiliniukka kortteliKimmo Helistö sai Löylynhenki-palkinnonHermannin sauna palaa vahvasti 50-luvulleKulttuurisauna aukeaa vihdoinMerihakaan rakennetaan sauna, joka ei saastutaJasper Pääkkösen sauna kerännyt jo tuhansia kävijöitä – ja nyt tamperelaisetkin tahtovat oman Löylyn!Kuusijärven uusi sauna saa kiitostaJo 1 100 000 elää Suomessa yksin – pitääkö kaikilla olla oma sauna, pesukone tai pölynimuri?Valkoinen sauna kiuasta myöten – ”Raikkaan ja puhtaan näköinen”Saunoista tehdään nyt vaatehuoneitaSaunapäivä virittelee urbaania yhteisöllisyyttäPihlajasaaren saunavuorot varattiin hetiLöylyt 40 metrin korkeudessa – Tältä näyttää maailman ensimmäinen maailmanpyöräsauna: Kuvat ja videoSompasauna on kuin ilmainen kesämökki – paikalla käy jo satojaSuomalaiselle saunalle oma liputuspäivä? – "Ei mikään löylynlyömä idea"Suositussa helsinkiläissaunassa on uimapukupakko – "Joidenkin mielestä pyhäinhäväistys"St1 aikoo rakentaa saunan öljysatamarakenteiden päälle LaajasalossaKuvat: Lontoolaisten loma loppui lilluen – Kauppatorin Altaasta uusi turistirysä?