Palkitun Oivan väki keittää ja leipoo kerralla jopa 400:lle brunssittelijalle

Johanna Rönkkö muutti Kuopiosta Helsinkiin 20 vuotta sitten ja kotiutui heti Kallioon. -

Marketta Karjalainen

RAVINTOLAT Menestyksen eteen pitää tehdä koko ajan töitä. Muuten laatu kärsii ja asiakkaat vähenevät.

– Paras brunssi, paras lounas – me on voitettu usein tai tultu toiseksi, muistelee ravintoloitsija Johanna Rönkkö.

Syitä menestykseen on Rönkön mielestä kaksi. Monipuolinen asiakaskunta ja kova työ.

– Täällä käy opiskelijoita, duunareita, kaupungin työntekijöitä, eläkeläisiä – ihan ketä tahansa. Karaoke vetää Espoota, Vantaata ja Lohjaa myöten ja brunssille tullaan ympäri pääkaupunkiseutua.

Ruoan pitää Rönkön mukaan olla rehellistä.

– Se ei saa maistua purkille eikä tehtaalle. Edullisistakin raaka-aineista saa oikeasti hyvää ruokaa, mutta se vaatii työtä ja osaamista.

Oiva on yksi Kallion suurimmista ja perinteisimmistä ravintoloista.

– Olemme panostaneet laajaan olut- ja viskivalikoimaan eikä meidän hintataso ole enää Kallion edullisin. Se on varmaan vähentänyt vanhoja asiakkaita, Rönkkö arvioi.

Unholaan menneet ajat eivät kuitenkaan ole painuneet.

– On niitäkin asiakkaita, jotka ovat käyneet vuosikymmeniä. Ja niitä jotka kertovat hakeneensa aikanaan isäänsä täältä kotiin, Rönkkö kertoo.

Brunssi saa ihmiset viikonloppuna liikkeelle."

Ravintolapäällikkönä Oivassa työskennellyt Rönkkö ryhtyi paikan omistajaksi yhdessä miehensä kanssa vuonna 2011. Kiirettä on riittänyt siitä lähtien. Ravintola on aamusta yöhön auki joka päivä ja Rönkkö useimmiten paikalla.

Raskaaksi se ei Rönkön mukaan käy, koska hän tykkää olla ravintolassa ja höpötellä asiakkaiden kanssa silloin kun ehtii.

– Asun ihan lähellä ja olen huomannut, että lomalla on viisainta lähteä ulkomaille, Rönkkö toteaa.

Rönkön kaudella Oiva on uudistunut kaiken aikaa, vaikka vaalii myös perinteitään.

– Pitää kuunnella herkällä korvalla, mitä ympärillä tapahtuu. Hetkeksikään ei voi jäädä menestykseen makailemaan, muuten laatu kärsii ja asiakkaat vähenevät, Rönkkö arvioi.

Ruokamyynnillä on yritykselle iso merkitys.

– Brunssi on kolmannes, lounas kolmannes ja ilta- ja baaritoiminta kolmannes, Rönkkö laskee.

Rönkön mukaan brunssiin panostetaan erityisesti, koska se saa ihmiset viikonloppuna liikkeelle.

– Hyvä brunssi on myös markkinointikeino, se tekee ravintolaa tutuksi uusille asiakkaille.

Vappuna Oivan palkittu brunssi katetaan kaikkiaan 400 hengelle.

Ravintola Oiva

Perustettu vuonna 1938, muutti nykyiselle paikalleen vuonna 1941.

Nykyinen omistaja K&J Ravintolat Oy, jonka toimitusjohtaja ja toinen omistaja Johanna Rönkkö on.

Yhteensä 14 työntekijää, joista osa osa-aikaisia.

Helsingin paras brunssipaikka 2017 (Helsingin Uutisten äänestys).

Helsingin paras lounaspaikka 2016, 2. paras kortteliravintola 2016, 2. paras brunssi 2016 (Citylehden äänestys).

Helsingin seudun 2. paras brunssipaikka 2015 (Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien yhteinen äänestys).

Lounas maanantaista perjantaihin, brunssi sunnuntaisin.

Ohjelmaa kaikkina muina iltoina paitsi maanantaisin.

Tiistaisin Open Stage, keskiviikkoisin karaoke, torstaisin Live Club, perjantaisin karaoke, lauantaisin karaoke, sunnuntaisin bingo ja karaoke.

Ravintola Oiva (Porthaninkatu 5), avoinna joka päivä.

Lisää aiheesta

Äänestys: Helsingin paras brunssipaikka on Kalliossa – tässä kaikki lukijoiden suosikit Haussa Stadin paras brunssipaikka – HU listasi 47 ehdokastaKiilaavatko Kirkkonummen brunssit Espoon kahviloiden ja ravintoloiden ohi?Parhaat brunssit Helsingissä, Espoossa ja VantaallaLegendaarinen Sandro kasvaa ketjuksi ja vie vegebrunssit Espooseen astiKysely: Juomilla ei niin väliä – tämä on tärkeintä brunssillaPerulainen brunssi pelastui – Onda avaa jo toukokuussaTavastia alkaa tarjoilla vegaanibrunssia livemusiikin saattelemanaTässä on Helsingin vanhojen klassikkoravintoloiden top 20
Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä