Michelin-kokki kyllästyi hössötykseen - katso vaivattomat vinkit mökkiruokaan

Mukavaa ruokaa. Huippukokki Markus Aremo teki mökkiruuaksi neljä rennon maukasta annosta.

Elina Laiho

Mozzarellan ystävälle. Savustetuista katkaravuista ja mozzarellasta saa hyvän iltapalan.

Elina Laiho

Parsaa mökillä. Grillatut parsat ja ruokaisa savusiikasalaatti.

Elina Laiho

Makua pistaasista. Paistetut perunat ja pinaatit saavat makua pistaasiöljystä.

Elina Laiho

Mitä ruokaa tehdä mökillä? Nyt kysytään neuvoa huippukokki Markus Aremolta.

Hän on harvinaisista Michelin-tähdistä luopunut ravintoloitsija, joka haluaa puhua ruokakulttuurin ja itse valmistetun ruuan puolesta.

– Mökkiruuan pitää olla mahdollisimman vaivatonta, tuumii keittiömestari.

Nyt Aremo on tuonut mukanaan haukea, savusiikaa, kuhaa ja katkarapuja.

Heti ensimmäinen vinkki kuulostaa hyvältä.

– Mökille voi ottaa mukaan pakastettuja katkarapuja, jotka voi savustaa pöntössä tai grillissä. Niistä tulee helposti hyvä iltapala.

Mökkimenun tyyli on yksinkertainen, hyvistä raaka-aineista tehty ruoka, jossa on aina vähän jotain uutta ideaa.

Tuttuja kaloja voi valmistaa vähän uudella tavalla maustettuna tai tarjoilla vähän tavallista tyylikkäämmin.

– Hauesta ei pidetä, koska siinä on paljon ruotoja. Siksi sen voi paloitella käsin ennen kuin laittaa tarjolle.

Grillaukseen voi hakea vaihtelua kasviksista. Kevätkaudella mökilläkin voi nauttia tuoreista parsoista, jotka voi kuorittuna grillata ilman keittämistä.

Aremon omalla kesämökillä Nauvossa vietetään aikaa meren äärellä yksinkertaisissa olosuhteissa. Sähköäkään ei ole.

Toisaalta kesällä syödään kevyesti, toisaalta välillä tekee mieli tukevampaa iltapalaa.

– Löhöilyynkin tarvitaan energiaa.

Tuhdimpaa ruokaa voi tehdä vaikka edellispäivän perunoista: kasariin luraus pistaasiöljyä, perunanlohkoja, pistaasimanteleita ja pinaattia.

– Muutama erimakuinen öljy ja etikka riittää grilliruokien kastikkeeksi.

Rinnalle voi grillata vaikka kuhafileitä.

Aremo on huippukokki. Hän on saavuttanut urallaan voittoja kokkikilpailuissa ja ruokamaailman tavoitelluimpia tunnustuksia, Michelin-tähtiä.

– Lopetin sen hössötyksen, toteaa mies yksinkertaisesti.

Aremo oli osakkaana helsinkiläisessä George-ravintolassa ja perusti Carman, joka myös sai Michelin tähden.

Aremo kuitenkin kuoppasi tähtiravintolansa ja perusti tilalle rennomman bistron La Tablen.

Syy oli simppeli. Ruokaa pitää tehdä hyvän maun, tunnelman ja asiakkaiden aidon viihtyvyyden vuoksi, eikä tavoitella tähtiä vain tähtien vuoksi.

Aremo kertoo kyllästyneensä siihen, että hienoihin ravintoloihin tultiin syömään vain tähtien takia.

– Ruuan pitää herättää ajatuksia ja fiiliksiä. Hyvä mieli on tärkein.

Savustettuja katkarapuja ja mozzarellaa

1 kg kokonaisia katkarapuja

savustuspussi tai rasia

moniviljaleipää

4 pkt mozzarellaa (125 g/kpl)

oliiviöljyä

suolaa ja valkopippuria

ruohosipulia ja minttua

jääsalaattia

Savusta katkaravut kevyesti grillin päällä. Kuori jäähtyneet ravut.

Mausta mozzarellat tuoreella mintulla, ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla. Viipaloi leipä ja grillaa siivut.

Annostele mozzarellat, katkaravut, salaatti ja leivät lautasille. Lisää lopuksi oliiviöljyä lautaselle.

Grillattua parsaa ja savusiikasalaattia

1 kg savusiikaa

5 kpl keitettyjä kananmunia

2 kpl suolakurkkuja

½ kurkku

1 rkl kaprismarjoja

2 dl creme fraichea

1 dl majoneesia

1 sitruunan mehu

suolaa ja valkopippuria

piparjuurta

ruohosipulia

Grillaukseen: 4-5 kpl parsaa/ henkilö

oliiviöljyä, suolaa ja valkopippuria

Paloittele siika ja poista ruodot. Lisää siian joukkoon paloitellut kananmunat, kurkut ja kaprikset.

Sekoita creme fraiche, majoneesi ja sitruunanmehu. Mausta seos suolalla, pippurilla, ruohosipulilla ja raastetulla piparjuurella.

Lisää kastike siian ja kurkkujen joukkoon. Sekoita. Tarkista maku. Grillaa kuoritutu parsat grillissä ja mausta ne oliiviöljyllä, suolalla pippurilla. Tarjoile parsat siikasalaatin kanssa.

Grillattua kuhaa ja pistaasiöljyä

4 kpl kuhafileitä (n. 200 g/henkilö )

Pistaasiöljy

1 rkl pistaasimanteleita

500 g keitettyjä varhaisperunoita

250 g pinaattia

korianteria

suola ja valkopippuria

Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla. Valele ne kevyesti oliiviöljyllä ja grillaa ne kypsiksi.

Grillaa samaan aikaan paistotasolla keitetyt varhaisperunat. Lisää lopuksi perunoiden joukkoon hienonnetut pistaasimantelit, pinaatti ja korianteri. Mausta salaatti lopuksi suolalla ja valkopippurilla sekä pistaasiöljyllä. Tarjoile salaatti kuhafileiden kanssa.

Written by:

Elina Laiho

Ota yhteyttä