Mökkiä etsitään hartaudella – Naantalin saaristomökki viehätti helsinkiläispariskuntaa

Kiinteistönvälittäjä Teemu Tuominen (oik.) esittelee Jarmo ja Ira Kankaiselle Järvsorin saarella olevaa mökkikiinteistöä ja rantakalliota.

Anniina Virtanen

Kiinteistönvälittäjä Teemu Tuominen (oik.) esittelee Jarmo ja Ira Kankaiselle Järvsorin saarella olevaa mökkikiinteistöä ja sen rantakalliota.

Anniina Virtanen

LOMA-ASUNNOT Mökin etsiminen voi kestää kauemmin kuin asunnon ostaminen.

Toukokuu on jo pitkällä, mutta Turussa tuiskuttaa lunta. Jos mökkiä lähtisi myymään sillä ilmalla, olisi hyvin todennäköistä, ettei kauppoja syntyisi.

– Ethän sinäkään menisi jalkapallotreenien jälkeen hikisenä ensitreffeille, kiinteistönvälittäjä Teemu Tuominen LKV Tuomiset Oy:stä vertaa naurahtaen.

Onneksi Naantalissa paistaa aurinko. Tuominen tervehtii iloisesti Helsingistä saapunutta pariskuntaa Haapalanniemen laiturilla ja ohjaa heidät moottoriveneensä hyttiin istumaan. Ilma on kuin tilattu. Kaunis sisäsaaristomaisema aukeaa auringonsäteiden saattelemana.

Puolen tunnin venematkan aikana kiinteistövälittäjä ehtii kertoa asiakkailleen saareen menevistä yhteysalusyhteyksistä ja lähimmistä yhteysaluslaitureista.

– Minulla on ollut lapsuudessa mökki saaressa. Kyllä siinä on oma viehätyksensä, Ira Kankainen kuvailee.

Ira ja Jarmo Kankaisella on kymmenkunta mökkiä kiikarissa. Paraisten Korppoossa sijaitsevalla Järvsorin saarella oleva mökki on ensimmäinen, mitä he lähtevät katsomaan.

Heillä on Jarmon sisarusten kanssa vanhemmilta peritty mökki Kustavissa, mutta nyt haaveissa olisi oma mökki meren läheisyydessä.

– Tässä kohteessa oli maisema sellainen, mitä olemme etsineet. Se mitä täytyy miettiä, on laiturin paikka, naapureiden läheisyys, uintipaikka ja kaikenlaisia käytännön asioita, Ira luettelee.

Pariskunta ei toivo, että mökillä olisi kaikki mukavuudet, ikään kuin omakotitalo merimaisemalla. Tunnelmaan kuuluu pieni primitiivisyys. Ulkohuussi ja veden kanto kuuluvat asiaan.

– Ja minun mielestäni televisio ei kuulu mökille, Jarmo naurahtaa.

Tuntuu, että kiinteistövälittäjä olisi tilannut mahtavan sään lisäksi myös mökkisaaren venelaiturin läheisyydessä uiskentelevat kyhmyjoutsenet.

Teemu Tuominen paljastaa, että asiakkaista pystyy aistimaan, milloin kohteesta ollaan aidosti kiinnostuneita ja milloin esitetään kiinnostunutta.

Ehkä jo Helsingistä asti ajaminen on suuri kiinnostuksen osoitus, mutta lisäksi Ira ja Jarmo kyselevät tarkkoja kysymyksiä välittäjältä. Onko täällä paljon käärmeitä? Millainen huussijärjestelmä on. Miten vesipumppu toimii. Monellako pesällä takka lämmittää mökin?

Tämän lisäksi he kiertelevät katsomassa paikkoja itsenäisesti eivätkä kiertele välittäjän ympärillä, kuten siinä tapauksessa, jos aitoa kiinnostusta ei ole.

Kesämökin osto eroaa suuresti asunnon ostosta. Asuntoa ostetaan silloin, kun sille on tarve. Tärkeää saattaa olla huoneiden määrä ja palvelujen läheisyys, ja jälleenmyyntiarvo pidetään mielessä.

– Kun myyn asuntoja, kysyn asiakkaalta, mitä tarpeita hänellä on. Kun myyn mökkiä, kysyn, mitä hän siltä haluaa. Ehkä nämä kysymykset erottavat hyvin näiden kahden myynnin, Teemu Tuominen konkretisoi.

Mökin täytyy säväyttää tunnepuolella. Siksi mökin etsiminen voi kestää kauemmin.

– Meille on tärkeää saada sen tuntuma, että tämä on nyt se. Tämä kohde vastasi sitä, mitä odotettiinkin videoesittelyn perusteella. Paikanpäällä pääsee siihen fiilikseen ja saa paremman käsityksen tiloista, Ira kuvailee.

Loma-asuntojen menekki

Ostajia kiinnostaa tällä hetkellä eniten huippuhienolla merenrantatontilla olevat kohteet.

Toimivat tieyhteydet ja hyvä tontti on tärkeämpiä seikkoja kuin rakennuksen kunto.

Saarimökkien kysyntä on vähäistä, vaikka ne ovat hinnoiltaan huomattavasti halvempia mantereen ranta-tontteihin verrattuna.

Mökki halutaan kohtuulliselta etäisyydeltä omasta asunnosta, esimerkiksi Helsingin läheisyys tekee Turun mökkikaupalle hyvää.

Vuosina 2014–2017 vapaa-ajan asuntojen keskimääräinen neliöhinta Varsinais-Suomen alueella on noussut noin 2 300 euron tasosta reiluun 2 500 euroon.

Kuivanmaan vapaa-ajan asunnoille löytyy markkinatilanteesta riippumatta ostajakuntansa, koska ostohinnat ovat yleisesti ottaen aina selvästi alhaisempia verrattuna rantakohteisiin.

Lisää aiheesta

Tämä 4 600 000 euron "kesämökki" ollut kaupan jo vuoden – ei ole Suomen kalleinEspoolaismies kuskasi rakennustarpeet helikopterilla mökkisaareen – "Säästin rahaa ja aikaa"Uusia ilmiöitä kesämökkikaupassa: "Kuivan maan mökit tekevät kauppansa"Häviääkö mökkeily Suomesta? – Tutkimus paljastaa yllätyksen nuorten asenteistaKesämökeille tyrkyllä "pakastava vessa" – huussikysely paljasti mökkikansan mieltymyksetAggressiivisesti käyttäytyvä metso hyökkäilee ihmisten kimppuun kesämökillä – Asiantuntija: Tästä se johtuuNäin vältät ruokamyrkytyksen kesämökillä
Written by:

Anniina Virtanen

Ota yhteyttä