Uutuuskirja: Lääkäriksi tekeytynyt runoilija päästi koko varuskuntasairaalan lomalle – ryypyn kautta

Pekka Käyhkö kertoo, että kirjassa on paljon kuvia muun muassa sodan ajalta

Picasa

HISTORIA Tuore kirja käy läpi Hyrylän tykistövaruskunnan vaiheet neljältä vuosikymmeneltä.

Vuosi sitten PekkaKäyhkö sai valmiiksi kirjan Hyrylän tykistövaruskunta 1950-luvulla ja 60 vuotta myöhemmin. Onnistuneen puhteen jälkeen mieltä jäi kuitenkin kaivertamaan se, että tykistövaruskunnasta jäi paljon kertomatta.

– Hyrylä on aina ollut tärkeä tykistövaruskunta, ja halusin saada sen kokonaiskuvan yksiin kansiin. Silti mietin, olenko siihen oikea henkilö. Sain paljon tukea idealleni, joten uskalsin tarttua haasteeseen, Käyhkö kertoo.

Viime syksy ja talvi menivät kokopäiväisesti kirjan teon parissa. Lukemattomat tunnit kuluivat Hämeenlinnan Museo Militariassa, Tuusulan museossa, antikvariaateissa sekä omia, sukualaisten ja tuttavien kuva-arkistoja ja tietoja kaivellen.

Syntyi kirja, joka käsittelee tykistövaruskunnan kaikki vaiheet vuodesta 1918 vuoteen 1957, jolloin tykistö siirtyi Niinisaloon ja Helsingin Ilmatorjuntarykmentti muutti Santahaminasta Hyrylään.

– Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun aselaji vaihtui Hyrylän varuskunnassa, Käyhkö muistuttaa.

Vuosikymmenten aikana tykistövaruskunta kävi läpi monenlaisia vaiheita. Sodat tulivat ja menivät, oli puutetta ja ankeutta, mutta yksi asia kantoi läpi vaikeidenkin aikojen.

– Huumorilla oli tärkeä sija varuskunnan arjessa. Se nousi esiin monissa tarinoissa, Käyhkö kertoo ja muistelee erästä tapahtumaa.

Runoilija Eino Leino, varuskunnan lääkäri Väinö Lindén ja rykmentin komentaja Lauri Malmberg pelasivat usein shakkia yhdessä. Leino teki mielellään kepposia, ja osansa saivat myös pelikaverit. Eräänä aamuna Lindén ihmetteli sairastuvalla, kun potilaita ei näkynyt missään.

Lääkintäaliupseeri kertoi, että paikalla oli jo käynyt vanha tohtori, joka oli tarkastanut kaikki potilaat, antanut jokaiselle ryypyn ja lähettänyt matkoihinsa.

– Tohtori oli Eino Leino, joka oli pukenut ylleen valkoisen lääkärin takin ja esittänyt tohtori Kandelaberia. Nimen hän oli napannut työn alla olevasta näytelmästään.

Tykistö Tuusulassa 1918–1957 -kirjan julkistamistilaisuus ja esitelmä aiheesta pidetään

Pekka Käyhkö

Syntynyt vuonna 1950.

Asuu Tuusulassa.

Perhe: vaimo ja kaksi aikuista tytärtä.

Teki työuransa ensin Pääesikunnassa ja sitten koulutus- ja opetustehtävissä mm. Data General Oy:ssä ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa aineina tietojenkäsittely, projektinhallinta ja koulutusteknologia.

Kirjoittanut kirjat Hyrylän tykistövaruskunta 1950-luvulla ja 60 vuotta myöhemmin sekä Tykistö Tuusulassa 1918–1957.

Asui lapsuutensa Hyrylän varuskunta-alueella, jossa hänen isänsä ja isoisänsä palvelivat.

Aselaji: kenttätykistö.

Written by:

Ota yhteyttä