Suolistoguru sanoo suoraan: Heittäkää margariini pois!

Paula Heinonen on energinen ja innostava esiintyjä.

Eija Quinlan

Paula Heinosen ja ravintola Sinnen Kai Kallion yhteistyössä luoma terveysmenu saa suurta kiitosta Heinoselta.

Eija Quinlan

HYVINVOINTI Terveysasiantuntija antoi tietoa ja arjen ohjeita terveellisempään elämään

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, suolistoguru Paula Heinonen sanoo, että muotidieetit eivät sovi kaikille ihmisille. Niiden sijaan Heinonen uskoo, että tulevaisuuden dieetit räätälöidään henkilökohtaiksi.

On myös ruoka-aineita ja -tapoja, joita jokaisen kannattaa välttää, Heinonen sanoo.

Heinonen piti viikonloppuna kolmituntisen luennon Porvoon Bistro Sinnessä. Luennon kyytipojaksi keittiö oli suunnitellut ”Let food be thy medicine” -ruokafilosofiaa noudattavan ja Heinosen suosituksia mukailevan menun. Siinä oli muun muassa pakuri-ruisleipää sekä nokkoskeittoa ja paljon muuta herkullista ja terveellistä.

Heinosen uusi luento on ikään kuin jatko-osa hänen aiempiin näkemyksiinsä. Kuitenkin tässäkin pääosassa on suolisto, Paula Heinosen intohimo.

– Ihmisen tärkein elin on suolisto. Jos siellä viiraa, viiraa ympäri kehoa. Suolisto on muun muassa immuunipuolustuksen keskus, hän summasi Uusimaa-lehden mukaan.

– Suolisto on niin pelottavan viisas. Älkää pahoinpidelkö suolistoanne.

Ihmisen tärkein elin on suolisto."

Heinonen vakuuttaa, että suolisto vaikuttaa aivan kaikkeen, sekä ihmisen mielen että kehon terveyteen.

– Välimeren ruokavalio ehkäisee masennusta, hän kertoo.

Heinonen antaa konkreettisia ohjeita arjen valintoihin. Lisäksi hän selittää, miksi eri vitamiineja tarvitaan ja mihin vuorokauden aikaan niitä pitää ottaa.

Yleisö saa kuulla muun muassa sen, että esimerkiksi sinkin puutos huonontaa stressinsietokykyä ja lisää riskiä apatiaan. Samoin hän kertoo, että folaatin, B12- ja B6-vitamiinin puutos voi lisätä masennuksen riskiä.

– Mikä on antioksidanttisesti tärkein ruoka? hän tiedustelee.

– Metsämustikka, hän vastaa ja ylistää sen moninaisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Aivoille ja hyvälle mielelle elintärkeää ruokaa marjojen lisäksi ovat muun muassa oikeanlaiset rasvat ja vihannekset.

– Vääränlaiset rasvat aiheuttavat tulehdusta, hän muistuttaa.

Margariinit tämä suoliston asiantuntija tuomitsee täysin.

Heittäkää margariinit pois."

– Heittäkää ne pois, hän sanoo kursailematta.

Hän suosittelee käyttämään kylmäpuristettuja öljyjä.

– Kylmäpuristetun öljyn pitää olla tummassa lasipullossa, ei läpinäkyvässä eikä muovipullossa.

Lue myös: Ravitsemustieteen professori kommentoi: "Margariinilla on hyviä puolia, en jättäisi pois ruokavaliosta"

Heinonen myös herättelee naisia miettimään, millaista saippuaa ja kosmetiikkaa he käyttävät. Hän myös ennustaa, että tulevaisuudessa kaikille ihmisille räätälöidään kullekin parhaiten sopiva ravinto. Esimerkiksi Atkinsin dieetti tai paleo tai 5–2-dieetti ei sovi kaikille.

Luennoitsija myös muistutti kiitollisuuden voimasta.

– Syö kiitollisena, älä stressaa. Kiitollisuus tuo onnellisuutta. Lipsuminen ei kaada mitään. Tärkeintä ovat jokapäiväiset valinnat.

Neljännessä rivissä istunut parikunta Hannele ja Reijo Hartolahti olivat jo toista kertaa kuuntelemassa Heinosta. He olivat paikalla myös kolme vuotta sitten, kun Heinonen oli viimeksi Taidetehtaalla. Terveellinen syöminen on muodostunut heille elämäntavaksi.

Salaatin voi juoda."

– Salaatin voi juoda. Ihan jatkuvasti kone käy, smoothiin voi laittaa kaikenlaista, rouva kertoo.

– Pitäisi vain jaksaa toteuttaa. Elämä ei ole sellaista, että aina mennään ohjeiden mukaan, mies huomauttaa.

– Välillä pitää herkutellakin, rouva myötäilee.

Lue myös: Margariiniriita leimahti taas – Arlan innovaatiopäällikkö: "Makukin on etova"

Päivitys 31.5. klo 12.33: Lisätty linkki juttuun, jossa professori Mikael Fogelholm kommentoi Paula Heinosen näkemyksiä

Päivitys 12.7. klo 15.35: Lisätty linkki juttuun uudelleen syttyneestä margariini vastaan voi -kiistasta

Heinosen luennosta kertoi ensin Uusimaa-lehti.

Paula Heinonen

Hän on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja kolmen pojan äiti.

Hän valmistui Helsingin teknillisestä korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto) soveltavan mikrobiologian, soveltavan biokemian ja teollisuustalouden diplomi-insinööriksi vuonna 1986.

Hän suoritti jatko-opintoina tekniikan lisensiaatin tutkinnon.

Heinonen on kirjoittanut kolme terveystiedekirjaa.

Hän kouluttaa ravitsemuksen ammattilaisia (FLT Ravintovalmentaja®) sekä funktionaalista lääketiedettä terveydenhuollon ammattilaisille.

Lähde: www.paulaheinonen.fi

Lisää aiheesta

Hyvinvointiguru: Television laihdutusohjelmat "kylmää touhua"Uuteen kansantautiin vain yksi tehokas hoitokeino – "Ihmedieetit" eivät puhdistaSuosikkielintarvike yhdistettiin margariiniin – Valiolta leviteuutuusKiusallinen suolivaiva rassaa satoja tuhansia – näin pääset siitä eroonRassaako ylipaino, vaikka elät terveellisesti? Kysely paljastaa trendidieettien sudenkuopatVegaaniaate valtaa kakku- ja lounasmarkkinoita – vireillä myös erityinen hyvinvointikeskusHurahditko 5:2 -dieettiin? Nämä reseptit sopivat paastopäiviinKarppaus ei horjuttanut leivän asemaa - ruisleipä on Suomen suosituin välipala
Written by:

Eija Quinlan

Ota yhteyttä