Soini oli poissa, kun eduskunta väänsi poliittisesta teatterista – "Täyttä mielikuvituksen tuotetta, jota lehdet kirjoittavat"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

Johanna Erjonsalo

POLITIIKKA  Moni kansanedustaja kaipasi suureen saliin UV-ryhmän Timo Soinia, kun hallitusta grillaattiin viime viikon ratkaisuista.

Eduskunnassa käytiin maanantaina odotetun kiihkeä keskustelu, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolustivat uuden hallituksen muodostamismenettelyä perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -ryhmän varaan.

Sipilä kiisti useaan otteeseen, että hallituksen piirissä olisi etukäteen varauduttu siihen, että perussuomalaiset hajoaa Jussi Halla-aho (ps.) puheenjohtajavalinnan seurauksena.

Sipilä tyrmäsi mediassa olleet tiedot "täydeksi mielikuvituksen tuotteeksi".

Pääministeri myös arvosteli oppositiota siitä, että eduskunnassa levitetään salaliittoteorioita.

Terävimmin Sipilää vastaan hyökkäsi pääoppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman, joka tivasi, eikö hallituksessa oltu puhuttu asiasta etukäteen sanallakaan.

– Voin vakuuttaa, ettei hallituksen piirissä ole tällaista suunnitelmaa tehty. Olisihan se täysin mielikuvituksen tuotetta, – jota lehdet kirjoittavat –, että hallituksessa käytäisiin tällaista keskustelua, Sipilä puolustautui.

Osin avoimeksi jäi se, milloin ja millaisia keskusteluja Halla-ahon valinnan (10.6.) jälkeen alettiin käydä. Sipilä sanoi aluksi, ettei keskusteluja ei käyty "ennen tuota viikonloppua", jolloin Halla-aho valittiin.

Petteri Orpon mukaan keskusteluja alettiin käydä vasta seuraavana maanantaina.

– Kun me teimme päätöksen maanantaina, (ettei Jussi Halla-ahon perussuomalaisia oteta hallitukseen), emme tienneet mihin se johtaa.

Orpo toisti myös, että joitain arvailuja perussuomalaisten loikkauksesta liikkui, mutta 20 kansanedustajan irtaantuminen tuli yllätyksenä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz tähdensi, että kokoomuksen piirissä oli käyty etukäteen keskustelua Halla-aho varalta muttei tehty suunnitelmia.

Antti Lindtman esitti hallitukselle epäluottamusta, jonka takana ovat kaikki oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta. Lindtmanin mukaan hallitus ei voi jatkaa parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari esitti omaa epäluottamuslausetta, joka ei saanut kannatusta muilta.

Huhtasaari hyökkäsi hallituksen kimppuun kaikkein voimakkaimmin sanoin vertaamalla tilannetta Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon 2003.

Huhtasaaren mukaan Jäätteenmäki joutui aikanaan eroamaan pääministerin paikalta "vähemmästä muunnellusta totuudesta".

Moni kansanedustaja kaipasi suureen saliin uv-ryhmän Timo Soinia, joka oli ulkomaan matkalla.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

Eduskunnassa sanottua

Antti Lindtman (sd.): Lauantaina 10.6. heräsi paljon toivoa. Tiistaihin tultaessa arvopuhe oli poissa. Suunta vaihtui suihkukoneen nopeudella. Tämän päivän tietojen valossa näyttää siltä, että monella pelaajalla taisi olla merkatut kortit.

Simon Elo (uv.):  20 kansanedustajaa on valmiita uhraamaan poliittisen uransa isänmaan hyväksi. Tämä oli vaihtoehto, jolle ei ollut vaihtoehtoja. Valitsimme sinisen tulevaisuuden.

Touko Aalto /vihr.): Viime viikko näyttää valtapeliltä. Olemme maailmalta nähneet miten käy kun politiikalta menee luottamus. Minkälaisen viestin viime viikot antavat kansalaisille Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Laura Huhtasaari (ps.): Härski näytelmä. Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle. Hurskasteluun ovat syyllistyneet Uuden vaihtoehdon lisäksi myös muut, jopa tasavallan presidentti. Jos poliittiset kollegat eivät voi luottaa ministereihin, niin miten sitten kansa.

Antti Kaikkonen (kesk.): Juha Sipilä piti ohjakset käsissään vaikka viime viikko oli myrskyisä. Nyt on tärkeää, että eduskunta palaa normaalin järjestykseen. Suomalaiset sitten aikanaan vaaleissa päättävät, keihin luottavat

Li Andersson (vas.): Tämän kuluneen viikon aikana minua on hävettänyt, miltä tämä kaikki näyttää kansalaisten silmissä. Kyse ei ollut kriisistä, vaan tarkkaan harkitusta suunnitelmasta. Kyse ei ollut Jussi Halla-ahon vastustamisesta, vaan Timo Soinin aseman turvaamisesta. Voiko tämä olla enää kyynisempää.

Anna-Maja Henriksson (r.): Jo lapsena on opittu, että valehteleminen on väärin. Meitä suomalaisia pidetään rehellisenä kansankuntana. Sen me olemme ainakin nähneet, että ulkoministeri ei seiso sanojensa takana. Ulkoministeri Soini tiedättekö missä olettekaan. Te olette pettäneet itsenne, miten te kuvittelette että suomalaiset voivat luottaa teihin.

Sampo Terho (uv.): Teille jäi rahat, teille jäi puolue, rakentakaa nyt siitä omien arvojenne näköinen puolue.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä