Sieni-ihmiset järjestäytyivät – vallankumousaate leviää ravintoloissa

Sieniviikot ovat osa Sieni-ihmisten Sienivallankumous-kampanjaa, jolla halutaan laajentaa kotimaisten metsäsienten ja viljeltyjen sienten käyttöä sekä tuoda esille eri sienilajien laaja makukirjo.

Lotta Åberg / arkisto

Suomen ensimmäistä ravintoloiden sieniviikkoa vietetään tietyissä ravintoloissa Helsingissä ja muualla Suomessa 21.–27. elokuuta.

Sieniviikot ovat osa Sieni-ihmisten Sienivallankumous-kampanjaa. Kampanjalla halutaan laajentaa kotimaisten metsäsienten ja viljeltyjen sienten käyttöä sekä tuoda esille eri sienilajien laaja makukirjo.

– Suomessa vietetään useita teemaviikkoja esimerkiksi parsan ja blinien merkeissä, mutta sienet ovat loistaneet poissaolollaan. Me Sieni-ihmiset haluamme nostaa sienet esille niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin, ja lanseeraamme tänä vuona ensimmäistä kertaa valtakunnalliset ravintoloiden sieniviikot, kertoo Sieni-ihmiset ry:n puheenjohtaja Petri Salmela.

Sienet ovat loistaneet poissaolollaan."

Helsinkiläisistä ravintoloista sieniviikossa ovat mukana muun muassa Ravintola Vinkkeli, Ateljé Finne ja Ravintola Messenius.

Sieniviikkojen toteutustapa ravintoloissa on vapaa, ja ravintolat voivat suunnitella oman sienimenunsa tai kokeilla esimerkiksi vaihtuvaa päivän sieni -annosta. Tärkeintä on, että sieni on jollain tavalla pääosassa osallistuvan ravintolan viikon ruokalistalla.

– Sieniviikko on kaivattu lisäpiriste syksyiseen tarjontaan. Testasimme sitä jo aiemmin yhdessä Sieni-ihmiset ry:n kanssa ravintoloissamme ja vastaanotto oli erittäin hyvä. Uskomme, että sienten lisääntyvä kysyntä auttaa kehittämään sienibisnestä. Meillä kokeilla on intoa sieniruokiin, mutta suurin haaste on saada metsäsieniä käyttöön, kertoo Antto Melasniemi, joka yhdessä Heikki Purhosen kanssa luotsaa Kuurnaa, Ateljé Finneä, Putte's Bar & Pizzaa ja Kom-ravintolaa.

Kysyntä auttaa kehittämään sienibisnestä."

Sieni-ihmiset ry on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka pyrkimyksenä on kehittää suomalaista ruokasienikulttuuria. Yhdistyksen tavoitteena on innostaa ja opastaa suomalaisia käyttämään enemmän luonnonvaraisia ja viljeltyjä sieniä sekä saada ne edustetuiksi laajemmin myös ravintoloiden ruokalistoille ja kauppojen hyllyille.

– Sienet ovat herkullista ja terveellistä lähiruokaa, jota kuitenkin hyödynnetään nykyisin aivan liian vähän. Jopa yli 95 prosenttia metsiemme aarteista jää poimimatta vuosittain, jatkaa Salmela.

– Sienien laaja makukirjo ei myöskään tule nykyisin esille. Paljon käytettyjen sienilajien lisäksi meillä kasvaa Suomessa valtava määrä herkullisia ja yleisiä sieniä, jotka löytyvät myös Eviran suositeltavien ruokasienien listalta. Esimerkiksi lampaankäävät, vaaleaorakkaat, tuoksuvalmuskat ja useat haperot rikastuttaisivat ruokalistoja. Ja viljellyillä sienillä saadaan kausi ympärivuotiseksi, Salmela päättää.

Sieniviikolla mukana olevat ravintolat

Helsinki: Ravintola Vinkkeli, Kuurna, Ateljé Finne, KOM-ravintola, Palema, Ravintola Messenius, Puttes’s pizza & Bar, Vihreä Holvi, Bar Malaga ja Jackie.

Turku: Ravintola Hus Lindman.

Salo: Mathildan Marina.

Savonlinna: Street bar & restaurant Sarasto.

Kemi: Ravintola Merihovi.

Savitaipale: Kantri Hotelli ja Burger Heaven.

Sieniviikkoon osallistuviin ravintoloihin voi tutustua osoitteessa www.facebook.com/sieniviikko.

www.sieni-ihmiset.fi.

Lisää aiheesta

Sienikausi muutaman viikon myöhässä – "Ennusmerkit viittaavat runsaaseen satoon"Uusi sienisääskilaji nimettiin Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaanUunituore vuoden luontokirja tutkii limasieniä – Tämä naisnelikko meni ihan metsäänKaverusten "hyperpaikallinen" ruokasienibisnes kasvaa kahvinporoissa – kumppaneina Löyly ja muita ravintoloitaSieniguru paljastaa: Tässä ovat Uudenmaan parhaat sienikunnat!
Written by:

Ota yhteyttä