Näin Akseli Herlevi "rusauttaa" burgerin valmiiksi – onnistuu myös kotikokilta

Akseli Herleviä voi hyvällä syyllä kutsua burgerimestariksi. Hän tuli tunnetuksi television Top Chef -kisan voittajana, nyt hänellä on jo kolme Naughty BRGR -nimistä hampurilaisravintolaa.

Jussi Vehkasalo

Hampurilaisten valmistamisessa kannattaa olla järjestelmällinen. Viimeiseksi kansi "rusautetaan" paikalleen ja herkku on valmis syötäväksi.

Jussi Vehkasalo

Pihvi on burgerin sydän. Jauhelihasta pyöritellään ensin palloja, jotka muotoillaan pihviksi.

Jussi Vehkasalo

Sämpylöiden maku ja tietysti myös ulkonäkö muuttuu, kun ne paahdetaan kuumalla pannulla. Sämpylöitä pitää vahtia huolella, etteivät ne pala.

Jussi Vehkasalo

Pihvit voi paistaa paistinpannulla. Akseli Herlevi suolaa ja pippuroi pihvit ennen pannuun laittamista.

Jussi Vehkasalo

Akseli Herlevi on kokenut hampurilaisten kokoaja.

Jussi Vehkasalo

Kuubalaistyyppinen Cuban frita -burgeri halkaistuna.

Jussi Vehkasalo

Peuraburgeri halkaistuna.

Jussi Vehkasalo

Shroom burgerissa jauhelihapihvin korvaa portobellosienipihvi, joten se sopii kasvissyöjille.

Jussi Vehkasalo

Vaasan on tuonut markkinoille The BRGR -gourmetsämpylän.

Jussi Vehkasalo

RUOKA Huippukokki Akseli Herlevi neuvoo tekemään hampurilaiset oikein. Tarkkana pitää olla jokaisessa vaiheessa.

– Okei! Meillä on nyt komponentit valmiina. On hyvä jättää sämpylöiden paahtaminen ja pihvien paisto viimeiseksi ennen hampurilaisten kokoamista, neuvoo burgerispesialisti Akseli Herlevi.

Hattupuolelle vain hento lämmitys."

Television Top Chef -kisan kuutisen vuotta sitten voittaneella Herlevillä on erittäin hyvä näppituntuma hampurilaisten valmistamiseen.

Hän perusti Helsinkiin Naughty BRGR -ravintolan vuoden 2015 lopulla, nyt samanniminen paikka löytyy myös Tampereelta ja Turusta.

– Naudanjauhelihassa on hyvä olla rasvaa 17–25 prosenttia. Jauhelihan rasvaisuutta voi lisätä pekonisilpulla tai silavalla. Jauhelihasta pyöritellään käsissä isoja palloja, jotka muotoillaan pihveiksi.

Näin pihveistä saadaan helposti samankokoisia.

– Suolaan vielä raa'at pihvit ja maustan ne mustapippurilla. Olen käytännön kautta havainnut, että se on paras tapa, Herlevi jatkaa.

Sämpylän alaosa paahdetaan kuumalla pannulla halkaisupinta alaspäin. Paahtaminen ei ainoastaan ruskista leikkauspintaa, vaan myös sämpylän maku muuttuu hieman makeammaksi.

– Hampurilaisen hattupuolelle riittää hento lämmitys. On kiva, että hampurilaista puraistaessa sen rapeus löytyy vasta kantta alempaa.

Herlevi tekee näytteeksi useampia erilaisia hampurilaisia. Cuban fritas -hampurilaisen pihviä paistaessaan hän lisää kertaalleen käännetyn pihvin päälle emmentaljuustoa ja kinkkua.

Seuraavaksi Herlevi levittää valkosipulimajoneesia molemmille paahdetuille sämpylänpuolikkaille. Kansiosaan laitetaan myös sriracha-chilikastiketta ja sipsejä.

– Pihvi juustoineen ja kinkkuineen nostetaan pannulta pohjan päälle ja kansi "rusautetaan" kiinni.

Herlevi on kierrellyt maailmalla maistelemassa erilaisia hampurilaisia.

– Australian Brisbanessa menin yhden Australian tunnetuimman kokin eli Philip Johnsonin E'cco Bistroon. Shroom burgerin resepti on sieltä kotoisin, Herlevi kertoo.

Herlevin ravintoloiden ruokalistalla wegeburgerivaihtoehtona olevassa Shroomissa lihan korvaa iso portobellosieni.

– Sämpylöiden väliin mahtuu koko maailma, Herlevi kuvailee burgereita.

Sämpy-löiden väliin mahtuu koko maailma."

Jo useamman vuoden käynnissä olleeseen hampurilaisbuumiin on lähtenyt mukaan myös leipomoyhtiö Vaasan, joka toi markkinoille Herlevin kanssa kehitetyn gourmetsämpylän.

Herlevi pitää tärkeänä sitä, että hampurilainen syödään käsin.

– Semi-briossityylisessä sämpylässä on kiiltävä pinta, joka vetää paahdettaessa kuoren kiinni.

Näin hampurilaisesta tulee helpommin syötävä. Jos sämpylä murenee käsiin, menee homma helposti sotkemiseksi.

Aivan paljain käsin hampurilaisia ei kuitenkaan tarvitse syödä.

Kädet pysyvät puhtaina ja hampurilainen kurissa kun apuna käyttää paperista hampurilaistaskua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Akseli Herlevin neuvoja hampurilaisten valmistamiseen

Aloita burgereiden tekeminen valmistamalla täytteet ja lisukkeet.

Leikkaa salaatti, sipuli, tomaatit, suolakurkut ja muut kulhoon josta ne on helppoa nostella sämpylöiden tai pihvien päälle.

Täytteiden tehtävä on maustaa ja kosteuttaa sekä tarjota kontrasteja ja makuelämyksiä.

Burgeripihvi ei tarvitse kanamunaa tai korppujauhoa – laadukas liha riittää.

Naudanjauhelihaa ei saa vatkata tai möyhentää liikaa pihviä valmistettaessa. Tee samankokoisia pyöryköitä, jotka taputtelet pihveiksi, hellästi reunoilta pyöristäen.

Lisää liha aina kuumalle pannulle ja kypsennä mediumiksi – mehukkaampi lopputulos.

Kokoa burgerit isommalle joukolle linjastona: sämpylät riviin, valmiit täytteet nopeasti väliin ja kuuma pihvi viimeiseksi.

Kansi kiinni kevyesti painaen niin, että ainesosat “loksahtavat” paikoilleen.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Tässä HU:n hampurilaiskisan tulos: Ygösbursat grillataan nyt SörnäisissäTässä ovat Stadin kehutuimmat burgeripaikat"Jäätävä bursa joka kerta!" – Lihansyöjät jyräävät HU:n burgerikisassaEtsitkö täydellistä hampurilaista – Tässä 101 vaihtoehtoaUusi hampurilaistrendi vain vahvistuu – parempaa kuin ravintoloissa?Täällä syödään kalleimmat burgerit: Helsingissä 17,28 euroa – Berliinissä 6,22 euroaHampurilaisissa uusi trendi – terveysviranomainen: liittyy riskejä