Jääkiekkomuseossa pääsee nyt maalivahdiksi – Jari Kurri kehuu uutuuskohdetta

Kiekkolegenda Jari Kurri oli mukana uudistetun Jääkiekkomuseon avajaistilaisuudessa. Taustalla perusnäyttelyn uutuus, maalivahtisimulaattori.

Pekka Ruissalo

HISTORIA Uudistettu Jääkiekkomuseo avasi ovensa viime lauantaina. Jari Kurri oli mukana avajaisissa.

Siitä on aikaa 35 vuotta, kun Suomen MM-kisajoukkue otti ensimmäistä kertaa mukaansa NHL-vahvistuksia. Yksi heistä oli tuolloin uraansa menestyksellä aloittanut Jari Kurri. Kisat olivat Suomelta odotuksiin nähden pettymys, mutta toivat joka tapauksessa myös Tampereen jäähalliin mukavasti katsojia ja kaupunkiin muuta huomiota.

– Noista ajoista on niin paljon aikaa, että mitään erityisiä muistoja ei juurikaan ole. Kyllähän Tampere kiekkokaupunki on, se on selvä asia, tuumii nyt 57-vuotias kiekkolegenda.

Kurri saapui viime perjantaina Tampereelle uudistetun Jääkiekkomuseon avajaisiin. Miehellä on pelaajauransa jälkeenkin riittänyt töitä ja kysyntää – erilaisia vastuurooleja on, yksi niistä Jääkiekkomuseon hallituksessa.

– Mukavaahan tätä on katsella. Uusi maalivahtisimulaattori on hyvä lisä vanhan laukaussimulaattorin kaveriksi, Kurri kertoo perusnäyttelyn uutuuksista.

Maalivahtisimulaattorissa pääsee torjumaan virtuaalisia kiekkoja Hakametsän jäälle. Simulaattori on toteutettu yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun pelistudion kanssa.

Suomen Jääkiekkomuseon täysin uudistettu perusnäyttely avautui yleisölle lauantaina.

Mukana on paljon uutuuksia, kuten NHL:n parhaana tulokkaana 1949 palkitun Pentti Lundin ensimmäisen NHL-maalin kiekko. Näyttelyesineiden joukosta voi etsiä myös historiallisia ennätysesineitä. Yksi seinä niputtaa yhteen tamperelaiset kiekkosuuruudet – Timo Jutila ja Patrik Laine löytyvät yhden käytävän varrelta sulassa sovussa.

Jari Kurri ja Timo Jutila olivat pelaajauriensa jälkeen aikanaan keskeisesti mukana myös A-maajoukkueen organisaatiossa. Aika oli suomalaisessa kiekossa varsin kuohuvaa varsinkin Raimo Summasen päävalmentajakaudella, mutta Jutila ja Kurri ystävystyivät.

Kurri pyörittelee päätään, kun häneltä kysyy mielipidettä toisen puolustajahahmon, Jere Karalahden uutuuskirjasta.

– Onneksi tänään ilmestyy Jutilan elämäkertakirja, Kurri sanoo.

Written by:

Pekka Ruissalo

Ota yhteyttä