Psykologi perusti aviomieskoulun - tällainen on hyvä puoliso

Veli-Matti Karhu

Veli-Matti Karhu

Avioeroja, pettämistä ja seksin latistumista. Pitkä parisuhde ei ole lööppiotsikoiden valossa kovin korkeassa kurssissa.

Helsinkiläisellä psykologilla Veli-Matti Karhulla on kuitenkin missio: hän haluaa vakuuttaa miehet siitä, että pitkässä parisuhteessa on paljon hyvää ja omia aviomiestaitojaan voi jokainen kehittää. Näitä taitoja Karhu haluaa jakaa perustamassaan aviomieskoulussa.

– Pitkä parisuhde on tuonut minulle paljon sisältöä elämään. Rakkaus on merkittävä voimavara elämässä. Tuntuu tosi hyvälle, kun lapsi sanoo, että olen onnellinen tai vaimo sanoo, että rakastan sinua, tässä on hyvä olla, sanoo Karhu.

Ajatus aviomieskoulusta virisi vuosien varrella Karhun omasta elämän- ja työkokemuksesta. Oman vaimon tapaaminen mullisti miehen elämän. Toisten tarinoihin hän on tutustunut työskennellessään sosiaalialalla ja psykologina.

– Perinteisesti on ajateltu, että Siperia opettaa avioliitossakin. Kyllä tässä asiassa kannattaisi hyödyntää ajankohtaista osaamista ja tietoa.

Karhun parisuhdevinkit eivät ole monimutkaisia.

– Helpottaa kaikkia, jos kotityöt jaetaan ja se on hyvä esimerkki lapsille. Puolison kanssa kannattaa kommunikoida ja jakaa tuntemuksia, jotta pysytään kartalla siitä, missä mennään. Isän ja lapsen suhde on tärkeä, ja hyvä parisuhde auttaa lapsiakin, vinkkaa viiden lapsen isä.

Hyväksi aviomieheksi ei opita hetkessä. Aviomieskoulu kestää kaksi vuotta, ja siihen kuuluu yksilö- ja ryhmätyöskentelyä. Koulutuksessa käydään läpi omaa elämänkaarta ja eri teemoja, kuten parisuhdetta, vanhemmuutta ja itsestä huolehtimista. Nimestään huolimatta koulu on tarkoitettu kaikille miehille, jotka haluavat kehittää parisuhde- ja tunnetaitojaan.

Kovin suurta ryntäystä vuoden alussa alkaneeseen koulutukseen ei ole toistaiseksi ollut. Mukaan on lähtenyt yksittäisiä miehiä. Psykologi uskoo kuitenkin siihen, että koulutukselle on paitsi tarvetta myös kysyntää.

– Nuorisotutkimuksen mukaan perhe ja parisuhde ovat nuorten arvoissa todella korkealla. Rakkaus kiinnostaa, myös nuoria miehiä.

Millainen sitten on aviomieskoulun vetäjän mielestä hyvä aviomies?

– Ensinnäkin hän on luotettava. Hän tekee sillä tavalla kuin puhuu ja ajattelee. Elää omien arvojensa mukaisesti.

Toiseksi, hyvä aviomies osaa ottaa puolison ja lapset huomioon. Hän osoittaa sanoilla tai teoilla välittävänsä.

– Kolmanneksi, hän on aito. Hän pyrkii siihen, että on tietoinen siitä, millainen itse on. Uskaltaa yrittää eikä pelkää epäonnistumista.

Jos miehillä on tarvetta aviomieskoululle, pitäisikö naisillekin sitten olla aviovaimokoulu?

– Kyllä sitä on minulle ehdotettu monta kertaa, nauraa Karhu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Arja-Riikka Nikkilä

Ota yhteyttä