Piilota X Palauta

Helsinki pelastettiin Käpylän Taivaskalliolta

Paikalliset Kommentoi

Käpylän Taivaskalliolla on paljastettu sotilaspoikien ja pikkulottien muistopaasi. Paikaksi valittiin Taivaskallio, jolla koko sotien ajan toimi Taivaspatteri.

Taivaskalliolla oli erittäin merkittävä rooli pääkaupungin ilmapuolustuksessa. Vanhoja rakenteita on kalliolla nähtävissä edelleen, ja alue on myös suosittu ulkoilu- ja retkikohde. Muistopaasi on pystytetty kaikkien Suomen sotilaspoikien ja pikkulottien työn muistoksi.

Nuorilta vaadittiin jo varhain kykyä kantaa vastuuta.”

Tehokas ilmatorjunta pelasti Helsingin tuholta Stalinin suurpommituksissa talvella 1944. Pääkaupungin kolmannen suurpommituksen torjuntaan osallistui Ilmatorjuntarykmentti I:n tuliyksiköissä yhteensä 258 vapaaehtoista sotilaspoikaa. Myöhemmin Helsingissä oli kaiken kaikkiaan yli 400 poikaa ilmatorjuntatehtävissä.

– Viisaat miehet ja naiset ymmärsivät, että nuoret on otettava mukaan vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön. Yhteisöillä oli vahva yhteishenki ja nuorilta vaadittiin jo varhain kykyä kantaa vastuuta, Pääkaupunkiseudun sotilaspoikien ja pikkulottien perinnekillan puheenjohtaja Olli Sorvettula totesi.

Juhlapuheen pitänyt kenraaliluutnantti Ermei Kanninen korosti vapaaehtoisen maanpuolustustyön tärkeyttä.

– Suojeluskuntien ja lottien rooli oli ratkaisevan tärkeä koko Suomen kannalta menestyksellisille lopputuloksille. Onnistumisen edellytys oli koko kansan maanpuolustushenki ja vapaaehtoinen työ.

Kenraaliluutnantti Kanninen pahoitteli sitä, että nykyään perustiedot maanpuolustuksesta ovat sattumanvaraisia. Kanninen muistutti, että meiltä puuttuu kattava organisaatio, joka antaisi laajaa maanpuolustuskoulutusta vapaaehtoisille Viron Kaitseliiton tapaan.

Pääkaupunkiseudun sotilaspoikien ja pikkulottien perinnekilta on perustettu Helsingissä vuonna 1993. Kilta vaalii sotilaspoikien ja lottatyttöjen perinteitä, tutkii niiden historiaa ja tallentaa muistitietoa tuleville sukupolville. Killassa on noin 500 jäsentä.

Valtakunnallisessa perinneliitossa on yhteensä 30 paikallista jäsenkiltaa ja niissä on yhteensä yli 6 000 henkilöjäsentä.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.