Piilota X Palauta

Verokarhu käy autoilevan omistusasujan lompakolla

Paikalliset Kommentoi

Omistusasunnossa asuva, siivouspalvelua käyttävä, lehtiä tilaava ja autoileva perhe tuntee ensi vuoden budjettikaavailut lovena lompakossaan.

Tuloverotus ei sen sijaan käy pääkaupunkiseudulla asuvan pussilla, sillä ansiotulojen verotus säilynee nykytasolla. Esimerkiksi espoolaisen keskituloisen, 3 012 euroa kuussa tienaavan veroprosentti nousee vain yhden kymmenyksen 28 prosentista 28,1 prosenttiin.

Asuntolainan korkovähennysoikeuden asteittainen pienentäminen lisää 200 000 euron asuntolainan hintaa nykyisellä noin kolmen prosentin korolla 150 euroa ensi vuonna.

Vuonna 2014 korkovähennysoikeutta on jo leikattu niin, että vastaavan kokoisesta asuntolainasta saa tehdä 330 euroa pienemmät vähennykset kuin tänä vuonna.

– Korkovähennys parantaa asuntovelkaisen asemaa asuntomarkkinoilla suhteessa perintörikkaisiin, sijoittajiin tai muutoin valmiiksi varakkaisiin henkilöihin, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen muistuttaa.

Lehtinen säilyttäisi korkovähennyksen lähellä nykytasoa, koska näkee vähennyksen edistävän tasapuolista ja laajapohjaista omistusasumista.

Myös kotisiivousta, remonttiapua tai hoivapalveluita käyttävät perheet joutuvat maksumiehiksi, sillä hallitus leikkaa kotitalousvähennystä heti ensi vuonna tuntuvasti.

Esimerkiksi kaksi kertaa kuussa siivousapua ostanut perhe on tänä vuonna pystynyt vähentämään verotuksessa keskimäärin 1 200 euroa. Ensi vuonna palautus pienenee 325 euroa.

Kotitalousvähennykseen hyväksytään ensi vuonna 60 prosentin sijaan 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvan yrittäjän työn hinnasta. Myös kotitalousvähennyksen enimmäismäärää vähennetään 3 000 eurosta 2 000 euroon.

– Kotitalousvähennyksen tuntuva leikkaaminen on perusteetonta ja selkeä pettymys tässä hallitusohjelmassa, toteaa Lehtinen.

– Olen kuullut, että eläkeläiset ovat jo nyt alkaneet ostaa vähemmän kotiapua ja hoivapalveluita. Palveluala on vieläkin Suomessa melko kehittymätöntä ja nyt leikkausten myötä asiassa otetaan varmasti takapakkia, muistuttaa pääekonomisti Minna Punakallio Veronmaksajain Keskusliitosta.

Lisäksi sanoma- ja aikakauslehdet tulevat hintavammiksi, sillä lehtitalot ovat sanoneet laittavansa heille kaavaillun 9 prosentin arvonlisäveron suoraan kuluttajahintoihin. 250 euron hintainen lehti kallistuu tämän myötä 22,5 euroa.

Jos perheeseen tarvitaan uusi auto, se maksaa korkeamman veron vuoksi ensi vuonna keskimäärin 650 euroa enemmän kuin tänä vuonna. Ajoneuvovero kasvattaa autoilijan menoja puolestaan keskimäärin 45 eurolla. Polttoaineiden veronkiristys puolestaan kurittaa 18 000 kilometriä vuodessa ajavaa autoilijaa 40 eurolla vuodessa.

Makeisveron kiristys nostaa herkkuihin menevän rahan määrää kotitalouksissa keskimäärin kymmenellä eurolla vuodessa. Yhdeksän euron viinipulloon tulee noin 30 sentin hinnankorotus ja puolen litran kossupulloon 90 senttiä lisää.

– Jos et tilaa lehtiä, sinulla ei ole autoa, et syö karkkia etkä käytä alkoholia, pystyt välttämään kulutusverojen nostot. Muuten veromuutokset näkyvät ensi vuonna kukkarossasi, Punakallio sanoo.

”Tulee harkittavaksi, ostaako uusi auto”

Katja RiiholaErityisesti autovero mietityttää Laurinlahdessa asuvaa Ilkka Holmbergin ja Henna Pääkkösen perhettä. Perheessä on kolmivuotiaat kaksospojat, ja auto on välttämätön sekä työ-, harrastus- että mummolamatkoilla. Auto on tarkoitus vaihtaa ensi vuonna.

– Tulee harkittavaksi, ostaako uusi auto, missä ovat pienemmät päästöt vai muutaman vuoden vanha premium-malli, jossa moottoriteknologia olisi sitten vanhempaa, Ilkka Holmberg miettii.

Uusien autojen hinnankorotus on sidottu juuri hiilidioksidipäästöihin.

Asuntolainan korkojen verovähennysoikeuden pienentäminen koskettaa heinäkuussa asunnon ostanutta perhettä.

– Euromääräisesti kyse ei ole kuitenkaan isosta vaikutuksesta, koska vähennys tehdään porrastetusti. Ehkä noin satasesta vuodessa, Holmberg laskeskelee.

Holmberg ei usko, että mikään hallitus haluaisi poistaa omistusasunnon korkovähennysoikeuden kokonaan. Hän katsoo leikatunkin korkovähennyksen kannustavan oman asunnon ostoon.

Perheen äiti Henna Pääkkönen on haaveillut kotisiivouspalvelun ostosta.

– Olen miettinyt, että raaskimmeko. Jos hinta vielä nousee, en tiedä ostammeko siivousapua kuitenkaan, Pääkkönen pohtii.

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu