Piilota X Palauta

”Älä laita broileria liedelle ilman paistinpannua”

Paikalliset 3 Kommentoi

Miten käytän pyykkitupaa? Miten vaihdan jääkaapin tai uunin lampun?

Internetin videotietoiskuilla tarjotaan maahanmuuttajille neuvoja, joiden avulla heidän on helpompi selviytyä asumisessaan uudessa ympäristössä.

Ensimmäiset videot ilmestyivät keväällä 2010 ja ne saavat yhä runsaasti klikkauksia.

Tietoiskut

Videotietoiskut on tuotettu Suomen pakolaisapu ry:n, Helsingin maahanmuuttoyksikön ja Espoon maahanmuuttajapalveluiden yhteisessä VertaisKoto-hankkeessa.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa Helsingin maahanmuuttoyksikön työntekijät kertoivat, että heillä on ollut haaveena tehdä videomateriaalia kotouttamistyönsä tueksi, mutta siihen ei ole ollut aikaa

Tietoiskuista on koottu myös kaksi dvd:tä, joita tilataan ympäri Suomen esimerkiksi neuvoloihin ja vastaanottokeskuksiin.

Videot ovat netissä suomeksi. dvd:itä voi tilata kielillä: suomi, englanti, ranska, venäjä, somali, dari, kurdi ja arabia.

Tietoiskut löytyvät Suomen pakolaisapu ry:n ja Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen nettisivuilta sekä Youtubesta.

Videot on ensisijaisesti suunnattu maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa työskenteleville sekä äskettäin Suomeen muuttaneille. Ohjeista voi hyötyä myös kantaväestö.

– Yhtä lailla videoista voi olla hyötyä kantaväestön nuorelle, joka itsenäistyy, tai kehitysvammaiselle, joka muuttaa tukiasuntoon. Videoissa on hyödyllistä tietoa esimerkiksi siitä, miten vaihdetaan uunin lamppu tai miten pestään liesituulettimen suodatin, kertoo VertaisKoto-hankkeen hankejohtaja Elina Halme Suomen pakolaisavusta.

Osa tietoiskuista voi tuntua kantasuomalaisesta oudolta. Videoissa opastetaan muun muassa, että broilerinlihaa ei saa laittaa suoraan liedelle, vaan ruuan paistamiseen on käytettävä paistinpannua.

– Kaikki videolla olevat tilanteet ovat oikeasti tulleet vastaan kotouttamistyössä. Esimerkiksi uunilla on yritetty lämmittää asuntoa talvella pitämällä uunin luukkua auki.

Youtubeen ilmestyttyään videot saivat valtavat kävijämäärät.

– Jotkut, jotka eivät itse ole maahanmuuttajia, arvostelivat, että pidetäänkö maahanmuuttajia tyhminä, kun heille pitää opettaa tällaisia asioita. Suurin osa on kuitenkin kokenut videot hyödyllisiksi.

Opastus on tarpeellista, jos maahanmuuttaja tulee esimerkiksi Afrikan maaseudulta eikä hänellä ole kokemusta kaupunkiasumisesta.

– Jos henkilö on asunut vaikkapa pakolaisleirillä vuosia, niin ei ole mitenkään itsestään selvää, miten kerrostalossa toimitaan ja asutaan, Elina Halme kiteyttää.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen

Kommentit

16.10.2011 09:02

Näillä maahanmuuttajilla saadaan Nokia uuteen nousuun!

16.10.2011 17:26

Olisikohan parempi keskittyö sellaisten maahanmuuttajien ottamiseen, joille ei tarvitse opettaa, mikä on sähköhella?

17.10.2011 11:15

Monet viranomaiset 1990-luvun alussa, kun somaleja alkoi tulla, totesivat, että puheet tulijoiden kyvyttömyydestä asua kerrostalossa, mm. puheet nuotioiden tekemisestä lattialle, ovat silkkaa rasistista huhujen ja valheiden levittämistä. Näin ollen mitään koulutusta ei tarvita. Olisi suotavaa, että apulaisvaltakunnansyyttäjä ottaisi tällaiset opetusvideot tarkasteltavakseen, ja toimittaisi sellaisten tekijät oikeuteen syytettyinä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.