Karppaajaperheen tie vie ravitsemusterapeutille

Sekä lasten karppaaminen että sormiruokailu ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Sormiruokailussa lapsi pääsee harjoittelemaan pinsettiotetta ja silmän ja käden yhteistyötä.

Katja Riihola

Karppaus on kasvattanut suosiotaan ja jotkut perheet ulottavat vähähiilihydraattisen ruokavalion lapsiinkin. Helsingin neuvola-vastaanotoilla ei ilmiöön ole vielä juuri törmätty.

Vellit ja puurot ovat edelleen paikallaan.”
– Aikuinen ihminen voi tehdä itselleen mitä haluaa, mutta karppaaminen on lapselle riski. Suosittelemme lapsille normaalia sekaruokaa, ravitsemusterapeutti Tuula Heikkinen sanoo.

Karppaavien vanhempien päiväkoti-ikäiset syövät päiväkodissa samaa ruokaa kuin muutkin lapset, mutta kotona tilanne saattaa olla toinen.

– Jos neuvolassa tulee esille, että lapsikin karppaa, perhe saa varmasti lähetteen ravitsemusterapeutin vastaanotolle, Heikkinen sanoo.

Lapsen ravitsemuksessa korostetaan ruokailun monipuolisuutta, terveellisyyttä ja nautinnollisuutta. Sekaruoka on Heikkisen mukaan suositeltavaa senkin vuoksi, että se on perinteistä ja edullista lähiruokaa.

– Lasten pitää saada ruuasta erilaisia makukokemuksia ja aistimuksia, Heikkinen muistuttaa.

Osa lapsista on luonnostaan hyvin valikoivia. Tämän vuoksi lapsia ei pitäisi opettaa karttamaan mitään ruokia.

– Vellit ja puurot ovat edelleen paikallaan ja ne ovat myös helppoja ja halpoja ruokia. Lapset saavat niistä energiaa ja hivenaineita, Heikkinen muistuttaa.

Heikkinen kertoo kuulleensa, että Espoossa on jo vaadittu karppaajalle valmistettua kouluruokaa. Palmiasta ei ole tullut sellaista viestiä, että heille olisi sellaista esitetty.

Terveydenhoitaja Anne Ilves Herttoniemen neuvolasta ei omassa neuvolapiirissään ole törmännyt lasten karppaamiseen.

– Karppaus ei asiantuntijoiden mielestä ole sopivaa lapsille. Vanhemmat haluavat saada ruokailusta lapsen terveyden kannalta eksaktia tietoa. He harkitsevat tarkkaan, millainen ruokavalio on paras lapselle.

Kasvissyöjien määrä on kasvanut paljon ja tämä suuntaus nähtävissä etenkin Viikissä, missä Tuula Heikkinen työskentelee. Vanhemmat ovat myös perehtyneet hyvin ravitsemusasioihin.

Kasvissyöjäperheille suositellaan kuitenkin käyntiä ravitsemusterapeutilla.

Lapsi on Tuula Heikkisen mukaan herkin ravitsemusvirheille alle 3-vuotiaana. Ravitsemusterapeutilla keskustellaan ruokailusta ja varmistetaan ruuan monipuolisuus ja riittävyys. Lisätieto ei haittaa ketään.

Erilaisia oppeja

Karppauksen hyödyistä ja haitoista kiistellään jatkuvasti.

Karppauksessa (englannin kielen low carb -nimityksestä) hiilihydraattien määrää rajoitetaan tiukasti verrattuna tavallisiin ravintosuosituksiin.

Ruokavaliosta karsitaan sokeri, karkit, limonadit, pullat, keksit, leivät, pastat ja muut viljatuotteet, riisi ja peruna.

Neuvoloiden terveydenhoitajille on pidetty luentoja sormiruokailusta.

Samassa yhteydessä on puhuttu Sapere-menetelmästä.

Se rohkaisee lapsia ennakkoluulottomiksi ja itsenäisiksi maistelijoiksi ja ruokailijoiksi.

Kommentit

Millä lihaksilla ravitsemusterapeutti joka on koulutettu uskomaan THL:n täysin tieteeseen perustumattomaan "tietoon" kertoo mielipiteitään aiheesta josta hänellä ei ole pienintäkään käsitystä.

Lisäopiskeluksi voin suositella vaikka tällaisen savolaistollikan, joka seuraa modernia ravintotutkimusta, blogia:
http://lchf3356.blogit.fi/

Veijo Puustinen