Piilota X Palauta

Jalkapallofani hurahti viineihin – viinibloggari innostuu myös viinimatkoista ja viinikerhosta

Ruoka Kommentoi

Janne Salon kipinä viiniharrastukseen syttyi sattumalta.

Jalkapalloseura Inter Milanin fanille Italia on luonnollinen valinta lomapaikaksi. Eräällä lomallaan Toscanassa Salo kaipasi ystävineen vaihtelua auringossa löhöilyyn.

Miehet päättivät piipahtaa firenzeläisellä viinitilalla. Isännän vieraanvaraisuus ja rentous tekivät Saloon lähtemättömän vaikutuksen.

Kipinä ei sammunut, vaikka loma loppui.

– Innostuin viineistä lopulta niin paljon, että halusin syventyä perin pohjin viinintuottajien historiaan, viinien valmistukseen ja valmistuksen historiaan.

Seuraavat pari vuotta hän vietti viiniopintojen parissa. Nyt hänellä on WSET Advanced-viinisertifikaatti.

Gradussaan Salo tutki, miten asiakkaat käyttäytyvät viiniverkkokaupassa.

– Teorian opiskelu on askel eteenpäin, näkeminen toinen ja tekeminen kolmas askel syvemmälle viinimaailmaan, Salo kuvailee.

Hän kertoo, että viinitiloilla vietetty pidempi aika on korvaamatonta viinitietouden opiskelijalle.

 

Suomessa viiniharrastusta pidetään kovin elitistisenä.”

Salo perusti oman, Viinijano-nimisen blogin luettuaan aikansa muun muassa Viini-Virén -blogia.

Vuoden 2011 lopussa Viinijano rankattiin Suomen kuudenneksi suosituimmaksi viiniblogiksi.

– Haasteellisinta on luoda tarinoihin kirjoittamalla tunnelma, jonka itse on kokenut.

Mutta bloginkaan kirjoittaminen ei riittänyt kunnianhimoiselle harrastajalle. Salo on vetänyt nyt lähes vuoden päivät kahden ystävänsä kanssa perustamaansa viinikerhoa.

Fiasco-nimisen kerhon tapaamisissa käsitellään kerran kuussa eri teemoja.

– Suomessa viiniharrastusta pidetään kovin elitistisenä. Meidän tavoitteenamme on, että suomalaiset suhtautuisivat viiniin arkisen rennosti.

Fiascon tavoitteena on tarjota laadukkaita ja ennen kaikkea elämyksellisiä viinitapahtumia edullisesti.

Seurassa on nelisenkymmentä jäsentä. Ikähaarukka vaihtelee parikymppisestä viisikymppiseen.

 

Tekeminen on kolmas askel syvemmälle viinimaailmaan.”

Mutta mikä viini on tehnyt Saloon vaikutuksen?

– Ikimuistoinen makuelämys jäi Bistecca Fiorentinasta eli firenzeläiseen tyyliin valmistetusta t-luupihvistä, jonka kanssa tarjottiin lähitarhojen marjoista valmistettua punaviiniä.

Salon omia suosikkeja ovat myös Toscanan Chianti Classico -alueen viinit, joiden valmistuksen hän koki paikan päällä.

Viiniharrastaja ei koe olevansa taitava kokki, mutta toisinaan hänet löytää hellan äärestä.

– Lampaanfilettä ja raakamakkaracarbonaraa tulee tehtyä.

Elämänjanoisella miehellä on tiedossaan jo seuraavat matkat. Maaliskuussa hän käväisee Düsseldorfissa viinimessuilla ja huhtikuun lopussa on vuorossa Ranskan Champagnen viinitilat, joissa Salo haastattelee paikallisia tuottajia.

Salon suosikkilinkkejä:

viinijano.blogspot.com

viiniviren.blogspot.com

wsetglobal.com/qualifications/23.asp

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.