Piilota X Palauta

Chutneyt ja curdit tekivät hilloamisesta jälleen trendin

Ruoka 5 Kommentoi

Basilikalla maustettua keväistä appelsiini-vaniljahilloa, katajanmarjoilla ja viskillä maustettua pakastemustikkamarmeladia.

Kyllä vain. Moderneissa kaupunkikeittiöissä syntyvät nyt hillot ja marmeladit täysin uudistettuina.

– Nuoret aikuiset ovat keskimääräistä kiinnostuneempia uudenlaisten chutney-lisäkkeiden tekemisestä, Suomen Sokerin markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula kertoo.

Hilloaminen ei vaadi Kettulan mukaan valtavia kylmäsäilytystiloja tai suurta määrää syöjiä.

– Sinkkukeittiössäkin valmistuu näppärästi purkillinen tai pari hilloa juustojen seuraksi tai pääruuan viimeistelyyn, Kettula vinkkaa.

Itse tehty hillo on myös persoonallinen lahja.

– Mausteisen ruuan ystävälle voi viedä tuliaiseksi chilistä potkua saavan purkin ja herkuttelijalle vaikkapa suklaan maulla hurmaavan hillon, Kettula kuvailee.

Kipakka omenachutney

300 g kuorittuja ja pilkottuja

omenoita

1 punainen chili siemenineen

silputtuna

1 rkl tuoretta inkivääriä

raastettuna

0,5 dl sitruunamehua

0,5 dl hillo-marmeladisokeria

0,5 dl tummaa

muscovado- tai fariinisokeria

1 kanelitanko

1/4 tl suolaa

1 dl rusinoita

tilkka vettä tarvittaessa

Mittaa kaikki chutneyn aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita, pane kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia välillä sekoitellen. Jos chutney tuntuu sakealta, lisää joukkoon tilkka vettä keittämisen loppuvaiheessa.

Purkita chutney ja jäähdytä se. Anna maustua vähintään vuorokauden ajan jääkaapissa ennen käyttöä. Chutney säilyy 3–4 viikkoa jääkaapissa. Tarjoa chutney makkaroiden tai liha- ja jauheliharuokien kera.

Appelsiinicurd

1 appelsiini

2 sitruunaa

6 dl tomusokeria

3 kananmunaa

125 g voita tai margariinia

Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut. Kaada mehut, yhteensä 1,5 dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin.

Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon. Purkita. Curd säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Voit myös pakastaa appelsiinicurdin. Pakasterasiasta kohmeista curdia on helppo kauhaista tarpeen mukaan.

Kestosuosikki omena taipuu chutneyksi

Hillotietoutta ammennetaan yllättäen perinteisin keinoin eli keittokirjoja ja lehtiä selaamalla ja sukulaisilta kyselemällä.

Liki 80 prosenttia joko valmistaa hilloja yhteistuumin tai keskustelee niiden tekemisestä lähipiirissä.

Suurin osa käyttää hilloja perinteisesti aamu- tai iltapalalla esimerkiksi puuron, paahtoleivän tai jogurtin kanssa sekä jälkiruokien lisukkeena ja leivonnaisten täytteenä.

Kaksi kolmesta kruunaa myös pääruuat, kuten lihat, linnut ja kalat, hillolla.

Hedelmistä suosituin raaka-aine hillon valmistamiseen on kyselyn mukaan kestosuosikki omena, joka taipuu helposti myös liharuokien kumppaniksi.

Chilillä ja inkiväärillä maustettu omenachutney maistuu esimerkiksi pariloitujen makkaroiden kanssa.  

Uusia reseptejä ja raaka-aineita kokeillaan nyt ahkerasti.

Mausteinen mustikkamarmeladi ja karpalo-banaanihillo toimivat myös liharuokien seurana.

Tutut hedelmät ja marjat saavat vaihtelua erilaisista mausteista ja yrteistä, kuten basilikasta ja mintusta.

Moni käyttää nykyisin viikunahilloa juustojen kumppanina. Raikkaat, sitruspohjaiset hillot sopivat jälkiruokiin.

Lähde: Suomen Sokeri Oy:n Taloustutkimuksella marras-joulukuussa 2011 teettämä kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi 656 iältään 20–69-vuotiasta suomalaista.

5 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

26.2.2012 19:45

Ja omat hillot on juustojen kanssa. Mustardit sun muut :)

27.2.2012 10:06

Muuttuuko rahka jotenkin hienommaksi jos siitä käyttää ulkomaankielistä nimeä?

Jälkimmäisellä reseptillä ei ole mitään tekemistä curd:n kanssa, ainakaan jos tarkoitetaan ainetta jota englanninkielessä curd:ksi nimitetään? Se on nimittäin ihan tuiki tavallista rahkaa.

27.2.2012 10:10

Että jos sanoo kvarkiksi vaikka? Mitään hienommaksi muutu, happamia ovat pihlajanmarjat vieraskielisessäkin purkissa. Yhdyn kyllä Myyryläiseen siinä, että miksi pitää viljellä näitä vieraskielisiä sanoja. Salami on suolamakkaraa ja omeletti munakas vaikka voissa paistaisi. Mutta hienointa on tarjoilla kuoriperunat nimikkeellä Les pommes de terre en robe des champs ;)

27.2.2012 13:29

Eihän tässä mistään rahkasta ole kysymys. Lemon curd on englantilaisten perinteistä sitruunatahnaa, jota syödään esim. paahtoleivän päällä.

28.2.2012 10:11

Lemon Curd on todella sitruunatahnaa, Orange Curd appelsiinitahnaa ja Raspberry Curd on vadelmatahnaa mutta pelkkä curd on rahkaa (t.m.s. hyydytettyä hapanta maitoa, joskus jopa tuorejuustoa). Englanninkieli on täynnä tuollaisia omituisuuksia joita idiomeiksi eli vakiintuneiksi ilmauksiksi (engl. idiom) nimitetään. Toimittajan kannattaisi olla sen verran ahkera ja ammattitaitoinen, että perehtyisi niihin edes siltä osin kun artikkeliaan kirjoittaa niin ei syntyisi tuollaisia otsikoita. Väärinymmärrykset voisi välttää myös käyttämällä ihan suomalaisia nimiä kun kerrran sellaiset on olemassa.

Toisaalta toimittajalla olisi ollut mitä mainioin tilaisuus käyttää palstatilaa k.o. nimien oikaisemiseen ja niiden selittämiseen. Sen sijaan hän käytti sitä tekstimainontaan.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.