Chutneyt ja curdit tekivät hilloamisesta jälleen trendin

Inkiväärillä ja chilillä maustettu omena-rusinachutney on pikantti lisäke makkaroiden, lihojen ja kanojen kyljessä

Suomen Sokeri Oy

Basilikalla maustettua keväistä appelsiini-vaniljahilloa, katajanmarjoilla ja viskillä maustettua pakastemustikkamarmeladia.

Kyllä vain. Moderneissa kaupunkikeittiöissä syntyvät nyt hillot ja marmeladit täysin uudistettuina.

– Nuoret aikuiset ovat keskimääräistä kiinnostuneempia uudenlaisten chutney-lisäkkeiden tekemisestä, Suomen Sokerin markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula kertoo.

Hilloaminen ei vaadi Kettulan mukaan valtavia kylmäsäilytystiloja tai suurta määrää syöjiä.

– Sinkkukeittiössäkin valmistuu näppärästi purkillinen tai pari hilloa juustojen seuraksi tai pääruuan viimeistelyyn, Kettula vinkkaa.

Itse tehty hillo on myös persoonallinen lahja.

– Mausteisen ruuan ystävälle voi viedä tuliaiseksi chilistä potkua saavan purkin ja herkuttelijalle vaikkapa suklaan maulla hurmaavan hillon, Kettula kuvailee.

Kipakka omenachutney

300 g kuorittuja ja pilkottuja

omenoita

1 punainen chili siemenineen

silputtuna

1 rkl tuoretta inkivääriä

raastettuna

0,5 dl sitruunamehua

0,5 dl hillo-marmeladisokeria

0,5 dl tummaa

muscovado- tai fariinisokeria

1 kanelitanko

1/4 tl suolaa

1 dl rusinoita

tilkka vettä tarvittaessa

Mittaa kaikki chutneyn aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita, pane kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia välillä sekoitellen. Jos chutney tuntuu sakealta, lisää joukkoon tilkka vettä keittämisen loppuvaiheessa.

Purkita chutney ja jäähdytä se. Anna maustua vähintään vuorokauden ajan jääkaapissa ennen käyttöä. Chutney säilyy 3–4 viikkoa jääkaapissa. Tarjoa chutney makkaroiden tai liha- ja jauheliharuokien kera.

Appelsiinicurd

1 appelsiini

2 sitruunaa

6 dl tomusokeria

3 kananmunaa

125 g voita tai margariinia

Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut. Kaada mehut, yhteensä 1,5 dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin.

Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon. Purkita. Curd säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Voit myös pakastaa appelsiinicurdin. Pakasterasiasta kohmeista curdia on helppo kauhaista tarpeen mukaan.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä