Piilota X Palauta

Muuttuuko kokiksen salainen resepti? Coca-Colan viestintäpäällikkö vastaa

Ruoka 2 Kommentoi

Viime viikolla netistä löytyi pieni uutinen, jonka mukaan Coca-Colan reseptiä olisi muutettu.

Siis muutettu maailman arvokkainta reseptiä, jonka sisältöä varjellaan kuin kruununjalokiviä! Ei voi olla totta!

–  Eikä olekaan, vahvistaa Coca-Cola Suomen viestintäpäällikkö Thea Natri.

– Coca-Colan resepti on edelleen sama kuin vuonna 1886, jolloin juoma keksittiin, Natri sanoo.

Koko reseptiä ei tiedetä edes Sinebrychoffilla.”

Yksityiskohtaista reseptiä ei tunneta edes Sinebrychoffilla, joka lisenssinhaltijana valmistaa ja myy Coca-Colaa Suomessa.

Juoman salainen ydin tulee Keravalle valmiina tiiviisteenä isoissa säiliöissä Irlannista. Coca-Colaksi tiiviste jalostuu, kun siihen lisätään tarkassa suhteessa vettä, sokeria sekä hiilihappoa ja valmistusohjeita noudatetaan pilkulleen.

Valmiin juoman pitää olla täsmälleen oikean väristä ja ennen kaikkea maistua siltä, mille se on aina maistunut.

– Laboratoriossa voidaan selvittää Coca-Colan ainesosat, mutta ei sitä, mistä mikäkin makuaine on peräisin. Juoman yksi ainesosa on kasvisuute, mutta sitä ei tiedetä, mistä kasveista ja missä suhteessa se on uutettu.

Alkuperäinen juomaresepti on ollut visusti tallesssa Atlantassa, Sun Trust -pankin holvissa 1800-luvun loppupuolelta saakka.

– Reseptin sisällön tuntee vain kaksi, kolme ihmistä kerrallaan, Natri kertoo.

Mikä 4-MEI?

4-MEI ei ole elintarvikkeisiin sellaisenaan lisättävä ainesosa tai lisäaine.

Sitä voi löytyä mitattavina hiukkasjääminä erilaisista paistetuista ja paahdetuista ruuista ja juomista tai elintarvikkeista, esimerkiksi kahvista, tummista leivistä sekä muista leivonnaisista, makeisista, maitotuotteista ja muroista.

Kolajuomissa hiukkasjäämät johtuvat karamellivärin (sokerikulööri) valmistusprosessista.

Kotioloissa karamelliväriä voi valmistaa paahtamalla sokeria pannulla. Samalla syntyy 4-MEItä. Niin ikään sitä syntyy, kun ruokaa tehdään  paahtamalla tai paistamalla.

Reseptin sisällön tuntee vain kaksi, kolme ihmistä kerrallaan.”

Suomeen ja muuallekin maailmaan levinnyt tieto kokiksen reseptin muuttamisesta liittyy juomassa käytettyyn karamelliväriin.

Coca-colan ruskea väri on peräisin sokerikulöörista, jonka valmistusprosessin aikana syntyy karsinogeenistä 4-MEI -kemikaalia. Häly sai alkunsa Kaliforniasta, jossa edellytetään, että tuotteissa kerrotaan niiden syöpäriskistä.

– Laki on paikallinen ja koskee vain Kaliforniaa. Sekä Amerikan että Euroopan elintarvikeviranomaiset ovat vahvistaneet, ettei minkäänlaista riskiä ole. 4-MEIn turvallinen saanti voi ylittyä vain, jos juo tuhat tölkillistä kolajuomaa joka päivä koko loppuelämänsä ajan.

Silti jättiyhtiö reagoi. Se on pyytänyt karamellivärin valmistajaa muuttamaan valmistusprosessiaan niin, että 4-MEIn määrä pienenee.

– Vaikka Kalifornia on ainoa alue, jossa muutos pitää tehdä, se ulotetaan kaikkialle. Coca-Cola on kansainvälinen yhtiö, jonka hankinnat ovat niin valtavia, ettei ole taloudellisesti järkevää toimia eri tavalla eri maissa.

Tunnettu yhtiö ei halua tuotteisiinsa syöpäriskista varoittavaa tekstiä.”

Tosin selvää lienee sekin, ettei tunnettu yhtiö halua tuotteisiinsa syöpäriskistä kertovaa tekstiä.

Natri vakuuttaa, etteivät täydellisimmätkään makuhermot tai tarkin silmä tule huomaamaan Coca-Colassa eroa muutoksen jälkeen.

– Väri, maku ja suutuntuma pysyvät täsmällee samanlaisina kuin nykyään. Vannoutuneimmallakaan Coca-Colan ystävällä ei ole mitään mahdollisuuksia huomata eroa.

Sitä, milloin vähemmän 4-MEItä sisältävät ensimmäiset juomat päätyvät kuluttajien ulottuville, Natri ei tiedä.

Heinäkuussa 1952 Helsinkiin rantautui 30 000 laatikollista Coca-Colaa

Coca-Colan tarina alkoi toukokuussa 1886 Atlantan kaupungissa Yhdysvalloissa. Apteekkari John Pemberton oli kehittänyt uuden salaisen reseptin huolella valitsemistaan salaisista ainesosista, joista hän keitti siirapin.

Toukokuun 8. päivänä 1886 eli 125 vuotta sitten siirappia sekoitettiin veteen ja näin syntynyttä juomaa tarjottiin laseissa ensimmäisen kerran.

Myöhemmin yksi apteekin työntekijöistä keksi sekoittaa siirapin hiilihapotettuun veteen ja tarjota juomaa jäiden kera. Näin syntyi  juoma, joka maksoi viisi senttiä lasilta.

Apteekkari Pembertonin kirjanpitäjän nimi oli Frank Robinson. Hän keksi kutsua uutta juomaa Coca-Colaksi. Itse asiassa Coca-Colan logo syntyi myös hänen kynästään ja käsialallaan.

 

Sana uudesta muotijuomasta levisi ympäri Atlantaa ja juoman myynti kasvoi. Ensimmäisenä vuonna Coca-Colaa myytiin keskimäärin yhdeksän lasillista päivässä.

Apteekkari Pemberton ei itse koskaan nähnyt keksimänsä juoman huimaa tulevaisuutta. Vuonna1888 hän myi salaisen reseptinsä liikemiehelle nimeltä Asa Candler.

Candler perusti yrityksen valmistamaan ja jakelemaan Coca-Cola-siirappia kaikialle Yhdysvaltoihin. Herra Candler oli myös oman aikansa markkinointinero, joka keksi lukemattomia erilaisia tapoja lisätä juoman tunnettuutta.

Vuosien ajan juomaa myytiin laseittain soodabaareissa. Liikemieskaksikko Thomas ja Whitehead saivat idean pullottaa tätä menestyksekästä juomaa.

Herra Candlerin mielestä koko ajatus oli täysin typerä. Niinpä hän myi  kaksikolle luvan pullottaa niin paljon Coca-Colaa kuin nämä halusivat. Pullotusluvan hinta oli vain dollarin verran.

Coca-Colan salaisesta reseptistä Candler ei luopunut. Sen sijaan hän myi  miehille Coca-Cola-siirappia, josta nämä juomansa valmistivat – ja siirapista Candler tienasi aika lailla enemmän kuin vaivaisen dollarin!

 

Coca-Colasta tuli niin suosittua, että juomasta tehtiin lukemattomia kilpailevia kopioita.

Lopulta Coca-Colan pullottajat pyysivät ruotsalaissyntyistä lasinpuhaltajaa suunnittelemaan juomalle oman erottuvan pullon.

Vuonna 1916 Alexander Samuelsson -niminen lasinpuhaltaja suunnitteli Coca-Colalle muotopullon.

Vuonna 1919 Candler myi yhtiön sijoittajaryhmälle ja miehelle nimeltä Robert Woodruff, josta tuli myös yhtiön pääjohtaja.

Woodruffilla oli haave, että jääkylmä Coca-Cola olisi kaikkien saatavilla milloin ja missä vain. Hänen ansiostaan Coca-Colaa alettiin 1920–30-luvuilla valmistaa myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

 

Toisen maailmansodan aikana 1940-luvulla yhtiö varmisti, että amerikkalaiset sotilaat saattoivat nauttia Coca-Colaa missä ikinä palvelivatkin.

Amerikkalaisille joukoille toimitettiinkin sodan aikana yli viisi miljardia pullollista juomaa. Toisen maailmansodan jälkeen Coca-Colaa valmistettiin jo yli 44 maassa.

 

Suomeen Coca-Cola rantautui Helsingin kesäolympiakisoissa 1952. Sitä ennen kovin harva suomalainen oli päässyt maistamaan juomaa.

Kisojen alla Helsinkiin saapui laivalastillinen Coca-Colaa, kun Sotainvalidien veljesliitto ja olympialaisten järjestelytoimikunta saivat The Coca-Cola Companylta lahjoituksena peräti 700 000 pullollista.

Heinäkuun 2. päivänä 1952 purettiin Helsingin Hietalahden rantaan ankkuroituneen rahtilaiva M/S Marvicin kannelta 30 000 laatikollista Coca-Colaa.

Juoman myynti ylitti kaikki odotukset, ja kisakylien juomakojuista tuli yleisiä tapaamispaikkoja.

 

Vuonna 1957 Suomesta tuli 103. maa, jossa aloitettiin Coca-Colan valmistus.

Hartwall oli Coca-Colan ensimmäinen pullottaja Suomessa. Sinebrychoff on lisenssinhaltijana vuodesta 1999 valmistanut, myynyt ja jaellut Coca-Colan juomia Suomessa.

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Riitta Suomalainen kuva
Riitta Suomalainen

Kommentit

19.3.2012 12:15

Kenties sinne on lisätty Guatemalan verta!

19.3.2012 14:53

Mitä Uusimaa sai siitä että tämänkin "artikkelin" julkaisi? Cokista vuodeksi "tomittajille"? Taas uusi rimanalitus!

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu