Rahastoesitteissä on aina kesää jäljellä

Tällä kerralla Finanssivalvonta oli näköjään sytyttänyt konttoriin valot. Tarkastus paljasti, että vähintäänkin hiirenloukku on ollut viritettynä kokemattomalle säästäjälle. Varsinkin ikäihmisille on saarnattu sijoitusneuvonnassa yhtä totuutta: kaikki tiet vievät pankin omiin tuotteisiin!

Suomi on yksi vähiten korruptoituneista maista, mutta moraalimme kanssa taitaa olla edessä itsetutkiskelun aika.

Jokin on mennyt vikaan, kun luotettavat asiantuntijat ovat siirtymässä suoramarkkinoijien tyrkkyprikaatiin. Nyt mummon säästötili näyttäytyy heidän tähtäimessään seuraavana helppona toimeksiantona.

Vuosikausien ajan korkokate oli pankille suurin tulonlähde. Nykyisten ennätysmatalien korkojen aikakaudella purot ovat kaventuneet. Pankkien on täytynyt keksiä tilalle uutta ansaintaa.

Sijoitusosastolla kierroksia onkin lisätty kuin rulettipöydässä. Ei siis ihme, että välillä osuu rosvosektorille.

Nuorten pankkiiriohjusten myyntipuheen avausriimi löytyy tänään vähäriskisten talletusten lattiaan painuneista koroista. Ethän mummo hyvä halua jäädä inflaation tuleen makaamaan?

Osa rahastojen tyrkytysvimmasta tosin kolahtaa pankkisääntelijöiden omaan nilkkaan.

Sääntelyvyöry on tehnyt lainoittamisesta riskipuskureineen pankeille vastenmielistä. Sen sijaan varainhoidon riski on mallia ”artisti maksaa”. Vastuu myyntipuheesta siirtyy savolaiseen malliin takaisin kuulijalle. Myrskyssä murhe on kätevästi ulkoistettu asiakkaalle. Pankin osinko pysyy nousussa, kun kriisin sattuessa taivaan tuuliin äyskäröidään lähinnä asiakkaiden varoja.

Varmin tie tuottoon löytyisi ostamalla hajautettua matalan kulun passiivista indeksirahastoa. Pankit kuitenkin markkinoivat kilvan aktiivisia rahastojaan, joissa ainoa varma aktiivinen osa on meklarin lasku.

Kysyykö kukaan käytetyn auton kauppiaalta, olisiko viisasta jatkaa matkakortin ystävänä bussin takapenkillä? Pätevän ohjeen sijoitusneuvojalla käynnille saa Jari Sillanpään hittikipaleesta: ”Varo vaan, toimi harkitusti, kulta! Mielipidettä jos kysyt multa, niin häneltä en pyytäis edes tulta tupakkaan.”

Kvartaalitaloudessa myyntiedustajalla – anteeksi, sijoitusneuvojalla – lirahtaa housuun, kun mieleen tulee uusi keino lypsää lisää palkkiotuottoja. Pankeille voisi asettaa velvollisuuden tarjota asiakkaalle aina vaihtoehdoksi hänen tarpeeseensa halvinta tuotetta. Nykyään sijoitusasiakas joutuu liian usein pukeutumaan lopuksi tynnyriin ja henkseleihin.

Kolme viisautta:
1) Ovatko säästömme vain hiekkaa pankkien lattioilla? Tekevätkö sijoitusneuvojat nykyisin myös ”lakaisuhommat”? 
2) Empatiaan kykenevälle ihmiselle rahan maailma näyttäytyy entistäkin tunteettomampana. Ottaminen on valttia ja asiakkaan tarpeiden ymmärtäjiä on harvassa.
3) Rahastomainoksissa poseeraavat ”miehemme maailmalla” potkimassa salkkuyhtiöiden kivijalkoja. Todellisuudessa tavallisen tallaajan menestys on aivan mahdollista ilman liituraitapukua: osta tasaisesti lisää, hajauta ja minimoi kulut.

Jukka Oksaharju

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Kommentit (2)

Kommentit

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.