Myös pienet pojat itkevät

Pieni lapsi tummansinisessä haalarissa kävelee ympäri puistoa itkien. Kun hoitaja lopulta lähestyy lasta, hän ei kumarru lapsen tasolle, vaan nostaa lapsen reippaalla liikkeellä rattaisiin katselemaan muiden leikkiä.

Kun viettää aikaa leikkipuistoissa päivittäin, ei voi olla tekemättä huomioita siitä, miten lapsiryhmien kanssa ulkoilevat aikuiset ovat lasten kanssa.

Esimerkiksi pienet pojat näyttävät toisinaan jäävän vailla lohduttajaa tai heidän itkuaan toppuutellaan. Olen miettinyt, onko lasten kohtaamisen taustalla hoitajan tiedostamaton ajatus siitä, että poikien ei kuulu itkeä.

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -hankkeessa päiväkotien arkea on seurattu järjestelmällisesti.

Videoimalla päiväkodin tilanteita on käynyt ilmi, että lasten sukupuoli vaikuttaa siihen, ketä pyydetään hoitajan pikku apulaiseksi, tai kuka saa ensin apua ulkovaatteiden pukemiseen.

Folkhälsanin tutkimuksen mukaan pojat liikkuvat päiväkodissa enemmän kuin tytöt. Vapaa-ajalla eroa ei kuitenkaan ole. Se tarkoittaa, että joku päiväkodissa vaikuttaa siihen, miten eri tavoilla metrikerholaiset liikkuvat.

Päiväkotien sukupuoliroolit eivät tule tyhjästä."

Päiväkotien sukupuoliroolit eivät tule tyhjästä, vaan yhteiskunnan vanhentuneet ajatukset sukupuolesta kierrätetään lapsille esimerkiksi päiväkotien käytäntöjen ja hoitajien tiedostamattomien asenteiden kautta.

Tähän on onneksi tänä vuonna tulossa muutos, sillä Opetushallituksen linjauksesta varhaiskasvatuksen on oltava sukupuolisensitiivistä elokuusta lähtien. Se tarkoittaa, että lapsia kohdellaan yksilöinä eikä sukupuolensa stereotyyppisinä edustajina.

Kaikki lapset tarvitsevat yhtä lailla liikuntaa, leikkiä ja lohdutusta. Siksi on tärkeää huomata ja muuttaa tavat, jotka ohjaavat näitä asioita epätasaisesti eri sukupuolille.

On kuitenkin kysyttävä, miten muutos toteutetaan päiväkodeissa, joissa säästöjen seurauksena aikuisilla on entistä vähemmän aikaa huomioida lasten tarpeita. Päiväkotien hoitohenkilökunta on tuonut esiin, että heidän aikansa riittää vain lasten välttämättömään perushoitoon.

Ilman riittäviä resursseja ja päiväkodin aikuisten koulutusta uusi tärkeä vaatimus varhaiskasvatussuunnitelmassa voi jäädä lasten näkökulmasta tyhjäksi puheeksi.

Kommentit (2)

Kommentit

(Tummansinisessä haalareissa rattaista katsellaan muiden leikkiä)
Noinko poliiseja varhaiskasvatetaan :)

Tyhjät puheet ja vain kaikkein välttämättömin perushoito, jos sekään, on erittäin tyytyväisten äänestäjien varhaiskasvattamisen salaisuus.

Kaavoittaja rules

Atlas Saarikoski

Kirjoittaja on toimittaja ja oikeustieteen ylioppilas.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.