Tässä on asuinalue, jossa enää 41,4 prosenttia äänesti

Jos pelaisin Trivial Pursuitia, opettelisin näistä vaaleista kaksi lukua: Jan Vapaavuoren (kok.) äänimäärän ja Kajaanin äänestysprosentin. Vapaavuori sai 29 547 ääntä. Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Se tarkoitti 15 290 ääntä nukkuville. Ääniharavaksi olisi päässyt 547 äänellä.

Opettelin myös Otanmäen.

Se on Vuolijoen taajama, joka yhdistettiin Kajaaniin vuonna 2007. Otanmäki syntyi 50-luvulla rautamalmikaivoksen työntekijöille. Nyt siellä toimii kiskoliikennekalustoa valmistavan Transtech Oy:n vaunutehdas, joka toimittaa raitiovaunuja Helsinkiin ja VR:lle InterCity-vaunuja. Siellä tehdään myös Tampereen raitiovaunut, ehkä joskus vielä Turunkin.

Silti Otanmäessä äänesti kuntavaaleissa enää 41,4 prosenttia asukkaista. Se on vähemmän kuin monella suurten kaupunkien heikoimmista äänestysalueista.

Soitin Kajaaniin kollegalle, joka on seurannut vaaleja Kainuussa 80-luvulta saakka ja kysyin syytä. Hän sanoi, että ei ole yhtä. On lista.

Osa tuntee voimattomuutta rakenteellisten uudistusten alla. Vaikka Transtech toi työt takaisin, se ei lohduta työttömyyskassasta eläkkeelle siirtynyttä rakennusmiestä, jonka taidot eivät ole enää vuosiin vastanneet nykypäivän tarpeita – vaikka työhaluja olisikin ollut. Tilasto kaunistui, katkeruus jäi. Otanmäkeen tuli töitä – mutta ”väärille” äänestäjille.

Yhteisöllisyydestäkin siinä on kyse, kollega sanoi. Monilla kylillä kyläkoulun menetys on koettu raskaana tappiona, tai kuntaliitosta syytetään viimeisten palveluiden viemisestä. Jäljelle jäivät ne, jotka katsovat eteenpäin, ja sitten ne, joiden mielestä voitte pitää tunkkinne.

Miksi Otanmäellä on väliä? Äänestysprosenttihan nousi – ja eniten vielä Helsingissä (+4,2 prosenttiyksikköä), Turussa (+3,4) ja Tampereella (+3,0)? Siksi, että meillä kaikilla on otanmäkemme. Vantaan Laajavuoressa äänesti 39,1 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinenkaan (kok.) ei tätä kiistä. Hänestä nyt pitäisikin kokeilla vaalien yhdistämistä, suoraa pormestarivaalia, äänestysikärajan laskua, ehkä nettiäänestämistäkin.

Ihan hyvä idea. Mutta sen lisäksi pitäisi käydä siellä Otanmäessä. Koska joku siellä tänäkin vuonna kävi: Suomi ensin -mielenosoittajat.

Silja Tenhunen

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median julkaisupäällikkö.

Lue myös: Tässä ovat Suomen 10 surkeiten äänestänyttä kuntaa – Kajaanissa nukkuvia enemmän kuin äänestäneitä

Kommentit (1)

Kommentit

Perussuomalaisten jytkyn tekijöistä puolet jätti nyt äänestämättä, koska jytkyn ainoana tuloksena muutamat pääsivät päättämään poliittisen uransa ministerinä. Nukkuvien äänestäminen oli ääni vastapuolelle eli vihreille.

suomensuomalainen

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.