Nyt tarvitaan rohkeutta

Ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen maailmantalous on kääntynyt nousuun.

Nyt pitäisi tehdä kaikki temput, joilla kantasuomalaiset saavat työtä ja voivat ansaita elantonsa. Samalla sosiaalimenot vähenisivät ja palkoista kertyisi valtiolle veroja, kun tilipussit kilisevät. Veroja laskemalla lisättäisiin työintoa ja verotuloja.

Nousukautta pitää auttaa nousemaan myös siksi, että samalla voimme lyhentää valtion velkaa.

Nuorten aikuisten työttömyys ja työhaluttomuus ovat yhteiskunnallinen syöpä, joka ei parane ilman viiltäviä toimenpiteitä.

Kouluttamattomat jäävät sosiaalitukien loukkuun mahdollisesti koko elämänsä ajaksi. Erityisen suuri riski on nuorilla miehillä, joita itsensä elättäminen ei innosta.

Toimettomuudesta sikiää yhteiskunnallinen rauhattomuus, joka ei palvele kuin anarkistien tavoitteita.

Talouskasvu vahvistaa työmarkkinoiden kahtiajakoa. Korkeapalkkaiset alat tarvitsevat lisää koulutettua työvoimaa. Koulutusleikkaukset kiihdyttävät entisestään koulutettujen osaajien palkkojen nousua.

Matalapalkka-alojen työllisyys ei kohene. Ulkomainen työvoima ottaa osan matalapalkkatöistä, kuten Ruotsissa tapahtui jo 30 vuotta sitten. Siivoojien, apuhoitajien, avustajien ja myyjien paikat menevät yhä useammin maahantulijoille.

Työmarkkinoiden suurimmat menettäjät ovat entisajan ammattimiehet konepajoissa, valimoissa, paperitehtaissa, sahoilla, korjaamoilla ja asennustöissä.

Automaatio ja robotit korvaavat vanhoja eliittiammatteja. Ilmiö näkyy Ranskan vaalituloksessa, jossa ay-sosialistit kärsivät rökäletappion. Työttömät ammattimiehet äänestivät äärioikeistoa, joka ei Marxia kumartele.

Vuosikymmeneen ei ole ollut mahdollisuutta korjata Suomen asioita vähentämällä byrokratiaa, poistamalla turhia yritystukia ja laskemalla kaikkien verotusta. Nyt olisi se hetki.

Näillä toimillamyös hallituksen suosio kääntyisi nousuun. Mutta onko hallituksella rohkeutta todellisiin tekoihin?

Kommentit (2)

Kommentit

Pietilä ei ole huomannut vieläkään että mikään porkkana ei lisää suomalaisten tekemistä.Suomessa arvostaan pitkiä lomia ja harrastuksia yrittäminen että innovaatiot pitäisi hoitaa joku muu jota ei ole olemassa . Kansa on rikkaampi kuin koskaan jo perintöjen kautta niin miksi tekisi jotain niin tylsää kuin työtä tai huonosti kannattavaa yrittämistä pitkällä päivällä.Terveisin Fuengirolan golf kentiltä ja aurinko paistaa.

Tatu

No on hallituksella ainakin rohkeutta sitoa asumistuki vuokraindeksin sijasta elinkustannusindeksiin, mikä vaikeuttaa kaikkien matalapalkkaisten, määräaikaisten, osa-aikaisten ja työttömien työntekoa, työnhakua ja asumista pääkaupunkiseudun asunto- ja vuokramarkkinahelvetissä. Golf-kentilläkään ei kohta kiertele enää kuin susia.

Kaavoittaja rules

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.